Ez történt januárban

Hidegpárna alakította időjárásunkat január nagy részében, csak az ipartelepek környékén havazott, majd a hónap végére frontok érték el hazánkat.

Csendes, napos idővel indult az új év, másnap az ország keleti területein viszont a hidegpárna vette át az uralmat, mely 3-ára gyakorlatilag az egész országra kiterjedt. A legmagasabb nappali hőmérséklet a legtöbb helyen fagypont alatt alakult.

Legmagasabb nappali hőmérsékleti értékek január 3-án

Számottevő csapadék nem hullott, viszont az ipartelepek néhány kilométeres sugarú környezetében havazott, Kazincbarcikát több centis hó fedte be. A ködtakaróból kiemelkedő hegycsúcsokról szépen megfigyelhettük a hullámzó hidegpárnát, illetve a Magas-Tátra csúcsait is. Emellett légköroptika jelenségek is emlékezetessé tették a napot, Prédikálószéken fényes glória tündökölt.

4-én délután hidegfront érte el térségünket,

5-ére, vasárnapra az ország nagy részén viharos szél támadt,

mely a kisebb tavak jegét is feltörte. Hajnalban Zalában kisebb földrengés volt.

Pár eseménytelen nap következett. 6-án varázslatos színekben pompázott a naplemente. Az éjszakai keményebb fagyoknak köszönhetően korcsolyapályává vált az Orfűi-tó egy része. 8-án hajnalra az északi és keleti országrészben alaposan lehűlt a levegő,

Mihálygergén közel -14 fokot mért észlelőnk.

9-ére melegfront érte el térségünket, az északi, északkeleti tájakra ónos esőt hozott magával, az utakat jégpáncél borította be. Este holdhaló ragyogott fölöttünk. A magas szálló por koncentráció miatt Miskolcon szmogriadót rendeltek el, majd másnap Budapesten is sor került erre.

10-én este félárnyékos holdfogyatkozást figyelhettünk meg. 11-én a keleti országrészben köd lett úrrá, máshol az élénk, erős szél mellett sokat sütött a nap. A megosztott időjárásnak köszönhetően 14 fokos kontraszt alakult ki a keleti és nyugati országrész között. 

A következő napokban ismét hidegpárna ülte meg az országot, a legtöbb helyen napközben is fagyott. A gyárak közelében ismét előfordult ipari havazás, melynek kialakulási mechanizmusáról is beszámoltunk. A hazánkat megülő ködtakaró látványosan festett az űrből. A napsütés a hegytetőkre szorult vissza, csapatunk 15-én Kékestetőn szemlélhette meg a különleges látványt. 14-én Pécsen festői estében lehetett részünk, majd másnap reggelre kifehéredett a város.

A tartósan hideg időben részben befagyott a lillafüredi vízesés. A napokon keresztül uralkodó hidegpárnás időjárási helyzetben egyre vastagabb zúzmara borította be a növényeket, tereptárgyakat, mely több helyen áramkiamaradásokat eredményezett.

18-án este gyenge hidegfront érte el a Dunántúlt, itt több helyen havazott

néhol 5 centinél is több hó hullott.

Egy nagy kiterjedésű anticiklonnak köszönhetően ezután is maradt az eseményektől mentes időjárás. 20-án délután folyóként hömpölygött a köd a Dunakanyar hegyei között, amikor pedig egy-egy csúcson átbukott, vízeséshez hasonló formát öltött.

23-ára egy erősebb frontnak köszönhetően végre ismét megpillanthattuk a nap sugarait, több fokkal melegedett a levegő, reggel azonban még ködpaplan takarta be a Balatont. Nagy Hideg-hegyen ragyogó napkeltét kapott lencsevégre webkameránk, majd a naplemente is szépre sikeredett. A napos időben látványos műholdfelvételek készültek az ipari hó borította területekről.

Pár napig ismét a köd és szürkeség lett úrrá, ám a hegytetőkön maradt a napos tiszta idő. A Mátra csúcsairól ismét megfigyelhettük a Magas-Tátra havas csúcsait.

A hónap végére átalakult időjárásunk, 28-án nyugat felől egy ciklon meleg-, majd markáns hidegfrontja érte el hazánkat. A melegfront felhőzetéből a főváros környékén fagyott eső, ónos eső, havas eső esett, északon havazott, máshol eső volt jellemző. Az Északi-középhegységben több centi hó hullott.

Délután zivatarokkal,

hózivatarokkal, helyenként jégesővel

érkezett meg a hidegfront a Dunántúlra. Este többfelé hatalmas pelyhekben hullott a hó, a magasabb hegyek ismét kifehéredtek, a Mecsek csúcsait is több centis hótakaró fedte be. Pécsen közel 50 mm csapadék hullott, ezzel új napi csapadékrekord született.

29-én kora este a SpaceX internetet sugárzó műhold hordozórakétája húzott át a kora esti égbolton a sümegi webkamera látóterén, majd 30-án este egy tűzgömb szelte át az eget, melyet Nagy Hideg-hegyen működő webkameránk csípett el.

A még fagyos reggeleken jégvirágok "nyíltak", napközben az egyre enyhülő időnek köszönhetően már a hóvirágok bontogatták szirmaikat.

A hónap utolsó napján nyugat felől melegfront érkezett, mögötte igen enyhe levegő árasztotta el az országot, így az év első melegrekordja is megszületett:

Drávaszabolcsban 16,7 fokig melegedett a levegő.

 

Végezetül egy csokor 2019 január legszebb és legemlékezetesebb fotói közül.

A számtalan fotót ezúton is köszönjük minden Észlelőnknek!

« 2019 január

Borítókép: Kövesi Péter /Püspökladány/

Szerző: Időkép
Megjelent: 2020.02.09 0:27


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

2024 januárja lett a valaha mért legmelegebb január
Hurrikán erejű széllel csap le Norvégiára az Ingunn viharciklon
Káprázatos gyémántpor halók alakultak ki a Dél-Alföldön