Ez történt májusban

Csapadékos, hűvös idővel telt utolsó tavaszi hónapunk, hosszan tartó napsütéssel és meleggel nem sokszor találkozhattunk. A hónap elején a hegyekben még havazott is.

Május átlagos hőmérsékletű, de záporokkal, zivatarokkal tarkított időjárással indult, az ország nagy részén a maximumok meghaladták a 20 fokot. 3-án látványos szivárványok követték a zivatarokat.

Kamera üzemeltetője: Varga Tamás /Mezőtúr/

Fotó: Fekete144 /Derecske/

A viszonylag enyhe idő hamar véget ért. A Brit-szigetek fölött ugyanis egy nagy kiterjedésű anticiklon alakult ki, melynek keleti oldalán észak felől hideg sarkvidéki eredetű légtömegek indultak meg a kontinens belseje felé. A hideg levegő a Földközi-tenger középső medencéjét elérve, keveredve az ottani enyhe, páradús levegővel mediterrán ciklont generált, mely negyedikétől több napon keresztül is meghatározta időjárásunkat.

Jelentős lehűlés jött, a hegyekben havazott

4-én délután az Alföldön többfelé zivatarok pattantak ki, melyek közül az egyik Felgyő térségében szupercellává fejlődött, melyről látványos fotókat is készítettek:

Fotók: Matevihar25

A zivatarokat nem egy helyen jégeső kísérte, a Nyírségben lapátolni lehetett a jeget:

Fotó: Nagy-Tolnai Emília /Nyírmihálydi/

Másnap folytatódott a csapadékos idő, miközben a Dunántúlra viharos északi-északnyugati széllel betört a sarkvidéki eredetű levegő, mely tőlünk nyugatra már ezt megelőzően többfelé havazást, télies időjárási körülményeket okozott. Hazánkban kezdetben a Kőszegi-hegységben, majd a Bakonyban, 6-án hétfőn pedig már az Északi-középhegységben is havazott. Írott-kő után Bánkút és Kékestető is kifehéredett, nyugaton, a Kendig-csúcson 

3-4 cm vastag hótakaró fedte be a zöldülő tájat.

Ezen a napon a maximumok az ország döntő részén a 10 fokot sem érték el, az átlagosnál mintegy 12-13 fokkal hidegebb időben volt részünk. Kékestetőn mindössze 2,3, míg a János-hegyen 5,5 fok volt a csúcshőmérséklet, ezzel mind országos, mind fővárosi szinten megdőlt az erre a napra vonatkozó legalacsonyabb maximum hőmérsékleti rekord.

Fotók: Andras Pinter Photography /Írott-kő/

Üzemeltető: Erdészeti Zrt. és Kőszegi Rádióklub

Kékestetői webkameránk (üzemeltető: Kékestető Nonprofit Kft.)

Fotók: Ráduly László /Kendig-csúcs/

A ciklon elvonultával a hideg levegő lassanként nyugalomba jutott. 8-án hajnalra mindenhol legyengült a szél, a derültebb dunántúli és középső tájakon nem egy helyen -1, -2 fokig csökken a hőmérséklet.

Legalacsonyabb hőmérséklet május 8-án hajnalban

Nem tartott sokáig a száraz idő, 9-én egy nyugat felől érkező ciklon frontrendszere hozott újabb csapadékot. Estére délen felszakadozott a felhőzet, többfelé naposzlop színesítette a naplementét.

Fotó: Ágics Évi /Bogyiszló/

Ezt követően pár napig melegebb idő köszöntött be, de a záporok, zivatarok sem maradtak el. 10-én délután többfelé leszakadt az ég, volt, ahol jégeső kísérte a zivatarokat. A viharokhoz valóságos felhőcsodák társultak, elvonulásukat követően pedig színpompás szívárványok ékesítették az égboltot.

Barna Máté által Kaposszerdahelyen üzemelő kameránk felvétele

Fotó: Fules1985 /Kömlőd/

Kiss Csaba fotója Pécsről

Fotó: FooLilla /Maklár/

Pocsai Sándor fotója Hercegszántóról

11-én éjjel a Balaton térségében kialauló zivatarok fölött vörös lidércek jelentek meg. Siófokon működő, csillagfény webkameránknak sikerült elcsípni a különlegesen ritka égi tüneményeket.

Május 12. körül egy magassági hidegörvény és egy hozzá kapcsolódó mediterrán ciklon kezdett kibontakozni Olaszország felett, ami egy újabb esős, záporos időszakot vetített elő. 12-én nyugaton már jelentősen visszaesett a hőmérséklet, a középső és keleti tájakon ugyanakkor még többfelé 25-26 fokot mutattak a hőmérők. Késő délután a Dunakanyar térségében leszakadt az ég, borsónyi jég, felhőszakadás kísérte a zivatarokat. A Dunántúlon 80-100 km/órás lökések kísérték az északi-északnyugati szelet.

Szerkesztőségünk videója Vác-Nyulasról

13-án, hétfőn mintegy 15 fokos kontraszt alakult ki a Dunántúl és a keleti országrész között, majd 14-ére a keleti országrészt is elárasztotta a hideg légtömeg, a csúcshőmérséklet többfelé ismét 10 fok alatt maradt.

Legmagasabb hőmérséklet május 13-án

Ezekben a napokban szokatlan hőmérsékleti felállás alakult ki Európában: míg a sarkkör környékén 31 fokot mértek, addig Olaszországban többfelé a 20 fokot se érte el a csúcshőmérséklet. Cikkünkben vizsgáltuk a nem mindennapi kontraszt okait.

A tetemes mennyiségű csapadék az Adria menti államokban árvizeket okozott, nyugati szomszédainknál pedig igazi téli állapotok uralkodtak, az Alpokban a legmagasabban fekvő meteorológiai állomáson (Sonnblick, 3105 m) 535 centiméterre gyarapodott a hóréteg.

15-én, szerdán újabb negatív hőmérsékleti rekordok dőltek meg, a Kendig-csúcson mindössze 4,6, míg a fővárosban a János-hegyen 9,3 fok volt a legmagasabb hőmérséklet.

A párás, csapadékos idő következtében 16-án reggel felhőbe burkolóztak hegyeink, a Balaton-felvidéken található tanúhegyek környékéről Josef Jordan készített szép felvételeket:

17-én reggel a Richter-skála szerinti 2,7-es erősségű földrengés rázta meg Nagykovácsi térségét. Károkról szerencsére nem érkezett bejelentés.

Meleg idő előzte meg a viharos folytatást

Időjárásunk egyre melegebbre fordult, a 18-19-i hétvégén az ország keleti felén sokfelé a 25 fokot is meghaladtuk. A nyugodt idő ezúttal is tiszavirág életűnek bizonyult. 19-én egy sekély ciklon közelítette meg térségünket, dél-délkelet felől nem csak meleg, de egyre nedvesebb, labilisabb légtömegek érték el hazánkat. Délután a Tiszántúlon törtek ki az első zivatarok, majd az esti órákban dél felől egy fejlett zivatarrendszer érte el az országot. Főként a déli és középső országrészben tomboltak többfelé heves viharok, a felhőszakadásokat nem egy helyen 30-35 mm csapadék kísérte.

Kamera üzemeltetője: Aquapolis Szeged

Délkeleten szupercellák ólálkodtak az éj leple alatt, az éjszakai viharokról sok szép villámfotót is kaptunk.

Fotó: Czirok Bence /Kardoskút/

Révész Gábor fotói Csongrádról

Nem csak nálunk, a Vajdaságban is szupercellák tomboltak, néhol termetes méretű jégdarabok potyogtak az égből.

20-án folytatódott a zivataros idő, több helyről jégesőről számoltak be észlelőink. Kora este Karcag fölött kettős tuba jelent meg, a viharokat festői szépségű naplemente és szivárványok koronázták meg.

Fotó: Vivian /Markaz/

Kamera üzemeltetője: Müpa

Fotó: Kosaras Balázs /Karcag/

Veszpirelli fotója Sátáról

Fotó: Edox /Elek/

Másnap északkeletre jutott a legtöbb zivatar, Békéscsabán működő webkameránkon pedig egy sajnálatos jelenségnek lehettünk szemtanúi, ugyanis lángra kapott és leégett a műemlékként szolgáló malom épülete.

Békéscsabai kameránk - Üzemeltető: InterNet-X Kft.

22-én is folytatódott a záporokkal, zivatarokkal tarkított idő, ezúttal délnyugat kapta a legtöbb égiháborút, majd 23-án északkelet ázott leginkább. Miskolcon több észlelőnk is tubát fotózott, este pedig Pécs környékén figyelhettük meg, ahogy az egyik lencsefelhőn Kelvin-Helmholtz hullámok jelentek meg.

Jambor fotója Pécsről

Fotó: Erus /Apagy/

Kamera Üzemeltetője: Bpkati

A heves esőzések következtében Kárpátalját áradások sújtották, miközben arról is beszámoltunk, hogy megkezdődött az első radarállomásunk kiépítése Horvátországban.

24-én sem tágítottak a záporok, zivatarok. Nagy Gábor észlelőnk a Békés megyei Végegyháza közelében elhaladó zivatarban egy tubát és egy dupla szivárványt egy fotón örökített meg.

Május utolsó hétvégéje melegebb, kevésbé záporos-zivataros időt hozott, de ezúzzal sem maradtunk események nélkül. 25-én kigyulladt egy műanyaggyártó üzem Jászladányban, füstje még Szolnokról is látszott. Folyóink a sok csapadék következtében megáradtak, a Dunán is árhullám vonult végig.

Dornyi Gyula fotója Dunakesziről

Fotó: Stevephoto26 /Kalocsa/

26-án a fátyolfelhős időben sokfelé halójelenséget lehetett megfigyelni. Beszámoltunk arról, hogy radarjaink egy továbbfejlesztett zajszűrési eljárásnak köszönhetően mostantól a gyengébb csapadékot a korábbinál nagyságrendekkel tisztábban látják. 

27-én újra megnyitották a Sió-zsilipet, ezzel megkezdték a Balaton víztöbbletének leeresztését. 

Özönvíz és tornádó is jutott a hónap végére

Délnyugat felől egy mediterrán ciklon felhőzete borította be hazánkat és okozott többfelé esőt, záport, majd 28-án egy hullámzó hidegfront hatására nagy területen alakultak ki zivatarok az országban. Szupercellás viharokkal is találkozhattunk, melyeket felhőszakadás, jégeső kísért. A viharokat követően késő délután, este szivárványok ragyogtak fel, az egyik leglátványosabbat Székesfehérváron lehetett megfigyelni.

Fotó: Hencsi79 /Ajka/

Jololo fotója Rákoskeresztúrról

Fotó: Thebee /Székesfehérvár/

Kamera üzemeltetője: PilisMeteor Rádiós Klub

Másnap ismét aktív volt a légkör, a lassan mozgó zivatarcellák leginkább felhőszakadásokat okoztak, de jégesőből sem volt hiány. Dédestapolcsányt villámárvíz öntötte el, az Országos Meteorológiai Szolgálat információ szerint egy helybeli társadalmi észlelő 141,2 mm-es csapadékösszeget mért.

Videó: Popovics Bálint

Kecsap fotója Újfehértóról

Fotó: Erdei Imre /Gyula/

Munkatársunk videója Budapest XXII. kerületéből

Szarvas Szabolcs videója Dédestapolcsányból

Az ország keleti felén tucatnyi tuba alakult ki ezen a napon, az egyik felhőtölcsér háromnegyed hat körül Debrecen mellett földet is ért, azaz tornádóvá fejlődött

Fotó: Murányi Ferenc /Balassagyarmat/

Veszemara fotója Mezőhék és Kétpó térségéből

Tornádó Debrecen mellett - Kálmán Imre fotója

Fülöp Mihály fotója

A hónap utolsó két napjára már kevesebb zivatar jutott, lassanként melegedni kezdett időjárásunk. Nem telt el esemény nélkül viszont május utolsó napja sem, ekkor Pécs környékén, egészen pontosan Pogánynál figyeltek meg észlelőink tubát.

Feco_88 fényképe

Összességében elmondható, hogy utolsó tavaszi hónapunkban országszerte megszűnt az aszály, voltak olyan területek, ahol az átlagos 60 mm-nyi havi csapadékösszeg háromszorosa is lehullott.

30 napos csapadékösszeg 2019. május 1. és 30. között

 

Végezetül egy csokor 2019 május legszebb és legemlékezetesebb fotói közül.

Andras Pinter Photography /Írott-kő/

Stormphase /Budapest/

Eőry Álmos /Balatonakarattya/

Vass Károly /Zákányszék/

Révész Gábor /Csongrád/

Czirok Bence /Kardoskút/

Kovács Natália /Mihályi/

Marcipancica /Kazár/

Rippel Erik /Dunakeszi/

Szabó Bálint /Szeged/

Horváth Zsolt /Ipolytarnóc/

Andibarta /Tompa/

Ifj. Németh Lajos /Káptalanfüred/

A számtalan fotót és videót ezúton is köszönjünk minden Észlelőnknek!

« 2018 május

Szerző: Időkép
Megjelent: 2019.06.02 18:32


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Főn melegítette a levegőt a Mátra, Bükk és a Zemplén lábánál
Viharokkal érkezik a keddi hidegfront
Hétvége: kora nyárias meleg, de a záporoktól, zivataroktól még nem szabadulunk meg