Ez történt júliusban

Hamar hidegfront vetett véget a hónap eleji kánikulának, mely csak július utolsó harmadában tért vissza. Néhány akalommal heves viharok is előfordultak.

Rekkenő hőséggel köszöntött be második nyári hónapunk, többfelé a 35 fokot is meghaladta a csúcshőmérséklet.

Maximum hőmérsékleti értékek július elsején

Északnyugat felől viszont hamar megérkezett a lehűlést hozó hidegfront. Nálunk csak néhány zivatar kísérte átvonulását, tőlünk északnyugatra viszont komoly viharok tomboltak, Csehországban több települést teniszlabda nagyságú jég vert el.

3-án hajnalban éjszakai világító felhők csillantak fel az északi horizont fölött. A száraz idő következtében ugyanezen a napon 5 megyében tűzgyújtási tilalom elrendelésére került sor.

Webkamerák: Prédikálószék (Pilisi Parkerdő)Széchényi-hegy (Antenna Hungária Zrt.)

4-én, csütörtökön az ország déli felén sokfelé borongós, esős időben volt részünk, északabbra viszont inkább csak fátyolfelhők szűrték a napsütést, sokfelé naphaló rajzolódott az égboltra.

Fotók: Hnetunde /Jászjákóhalma/ és Szerkesztőségünk /Budapest/

Hidegfront, szupercella délkeleten, majd hidegrekordok

5-én és 6-án újra melegebb légtömegek érkeztek, majd 7-én egy markáns hidegfront érkezett, ezt követően több mint 10 napig nem tért vissza a kánikula. Délkeleten szupercella söpört végig felhőszakadással és jégesővel kísérve, a vihar fákat döntött ki, autókat, kamionokat is felborított. A kárpátaljai Szürte település közelében tornádó alakult ki.

Fotó: Bllsndr és Sebestyén Attila /Békéscsaba/

Fotó: Ezsiák Bea /Csanádapáca/

9-én, a napfelkeltét követően undulatus asperatus felhők hömpölyögtek az égen, főként a főváros és Pest megye körzetében.

10-én hajnalban Gagyvendégin 3,5 fokot mért az Országos Meteorológiai Szolgálat, ezzel új hidegrekord született. A hideg légtömeg a környező országokban is kifejtette hatását, a Tátra és Erdély magasabb pontjain még is esett. 12-én hajnalban Zabar újabb hidegrekordot állított be, aznap ott 3,8 fokig hűlt a levegő.

Olaszországot és Görögországot mindeközben heves viharok tarolták le, előbbi helyen volt, ahol 12 centis jégdarabok hullottak az égből.

Fotó: Szűcs Csaba /Rimini/

Az időjárási események közepette legújabb fejlesztéseinkről is beszámoltunk, Győrben és Mezőgyánon is telepítésre kerültek legújabb radarjaink.

12-én délután nyugaton vált aktívvá a légkör, főként Vas megyében több szupercella is lecsapott. A viharok látványos peremfelhőzettel érkeztek, Káld térségére komoly jégeső zúdult.

Másnap folytatódott a zivataros időjárás, immár szerte az országban. Újfent peremfelhős zivatarok alakultak ki. Az egyébként sem túl meleg időben a viharok ezúttal hideget hoztak felfrissülés helyett. Jégeső is több helyen kísérte a cellák vonulását.

Fotók: Bordenes94 /Báránd/ és Fkkaba /Kaba/

Nagykanizsa a felhőszakadást követően:

Fotó: Farkas58

Kamera üzemeltetője: Pilisi Parkerdő

Még ugyanezen a napon Kiskunfélegyházánál méretes tuba örvénylett, Biatorbágynál pedig kisebb földrengést mértek a műszerek.

Ifj. Serfőző József felvétele

16-án éjjel részleges holdfogyatkozásban volt részünk, észlelőink is sok szép fotót készítettek a csillagászati jelenségről.

Fotók: Szabó Bálint /Szeged/ és Bman /Jászjákóhalma/

Eközben arról is hírt adtunk, hogy rekord meleget mértek Kanada legészakibb településén. Az északi szélesség 82,5. fokán található Alert nevű településen 21,0 fokig melegedett a levegő, így több mint 60 éves rekord dőlt meg.

A közeledő kánikulai időszakot 18-án jégesővel kísért zivatarok előzték meg, az Északi-középhegységben zivatarlánc is kialakult.

Zivatarlánc radarképünkön július 18-án délután 6 órakor

Fotó: Metmelcsi /Domoszló/

Kamera üzemeltetője: Tourinform Gyöngyös

A viharok elvonulását követően pedig pompás szivárványok ékesítették a keleti égboltot.

Fotók: Mátyási Béla /Miskolc/ és Gabyyca /Eger/

Esztergomra a naplementében szakadt rá az ég, erről látványos videó is készült:

Pinter-fair Kft által Esztergom-Vaskapun üzemelő kameránk felvétele

Visszatért a kánikula

A következő napokban fokozatosan visszatért a kánikula, ám a napsütés nem volt zavartalan, elszórtan záporok, zivatarok alakultak ki a megnövekvő gomolyfelhőkből. 21-én egy súroló hidegfront mentén zivatarlánc alakult ki, mely a Felvidéktől egészen az Alföld középső területéig lenyúlt. Kollégánknak Edelényben látványos lecsapót sikerült megörökítenie, Gyöngyöst pedig majdnem telibe kapta egy légzuhatag.

Kamera üzemeltetője: Gyöngyös-Mátra Turisztikai Egyesület

A hidegfront átvonulását követően keleten, északkeleten jó pár napig 30 fok alatt maradtak a maximumok, a Dunántúlon viszont éreztette hatását a nyugat-európai hőhullám. Erre többfelé a 35 fokot is megközelítette a csúcshőmérséklet.

Nyugat-Európa számos országában abszolút melegrekordok dőltek meg. Többek között még soha nem mértek ilyen magas hőmérsékletet Belgiumban, Hollandiában, Németországban és Nagy-Britanniában sem.

Viharokkal zárult a hónap

26-ától kezdődően alacsony nyomású légköri képződmények vették át az írányítást a kontinens nagy része, így Közép-Európa fölött is. Pénteken egy tőlünk északra örvénylő magassági hidegcsepp hatására alakultak ki záporok, zivatarok, északkeleten zivatarlánc robogott végig. Másnap szintén sokfelé volt viharos az időjárás, kezdetben főként a középső és keleti országrészben szakadt le az ég, majd egy mediterrán ciklon hatására késő délutántól nyugaton szupercellák sorakoztak fel. Zala megyében több települést is méretes jég vert el. A Dunántúlon zivatarlánc állt össze, mely vasárnap hajnalig átvonult az ország fölött. Útját sok helyen kísérte felhőszakadás.

Fotó: Karo700 /Debrecen, július 26./

Kiss Márton /Zalaegerszeg, július 27./

Kritta /Nagylengyel, július 27./

Domak Viktor /Baja, július 27./

Kamera üzemeltetője: ZNET Telekom

28-án folytatódott a zivataros időjárás, a leghevesebb viharok ezúttal a keleti, északkeleti országrészben tomboltak. Kunmadarason 144 km/órás lökést rögzített az Országos Meteorológiai Szolgálat műszere, mellyel új napi szélrekord született.

Fotó: Matilaci /Békéscsaba/

A viharokért felelős mediterrán ciklon központja néhány órán át pontosan a Medulinban telepített radarunk fölött forgott, az Adriai-tenger partján nyaraló magyarok víztölcséreket is megörökítettek.

Másnapra megnyugodott időjárásunk, inkább csak északon fordultak elő a kora esti órákban zivatarok. 30-án hajnalban egy különleges meteorológiai jelenséget rögzített Prédikálószéken működő webkameránk. A felhők vízeséshez hasonló formát öltve hömpölyögtek le a hegyek lejtőin Ezt megelőzően még a szezon utolsó éjszakai világító felhői is felcsillantak a hajnali égbolton.

Kamera üzemeltetője: Pilisi Parkerdő

A meleg, száraz időjárás következtében Szibériában több mint egymillió hektáron kaptak lángra az erdők, a tüzekből származó hamuszemcsék a magas légköri áramlatoknak köszönhetően Közép-Európa, így hazánk térsége fölé is eljutottak. Ez színes naplementéket eredményezett.

Kamerakép: Nagy Csilla

Meleg, de viharos idővel búcsúzott a hónap, 31-én ismét sokfelé zivatarok szakították meg a kánikulát. Napközben főként az ország keleti felén, estétől a Dunántúlon dúltak viharok, melyekhez sok helyen felhőszakadás társult. Miskolcra jégesővel kísért szupercella csapott le. Tarcal és Békéscsaba sem úszta meg szárazon, előbbi településen közel 70, míg a békési megyeszékhelyen 36 mm eső zúdult le rövid idő alatt, és okozott villámárvizet.

Tanicsár Tamás felvétele

Fotó: Hkz1996 /Békéscsaba/

Végezetül 2019 júliusának legszebb és legemlékezetesebb fotói közül válogattunk:

Köszönjük a felvételeket észlelőinknek!

« 2018 július

Borítókép: Kiefer Béla

Szerző: Időkép
Megjelent: 2019.08.04 14:37


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Milliónyi pihe járta táncát napnyugtakor (videó)
Egyre melegebb idő jön hétvégén
Véget ér a hűvös időszak, vasárnap újra 25 fok lesz