Ez történt februárban

Komolyabb fagyok és kevés hózápor a hónap első felére jutottak, majd leginkább szeles, napos, tavaszi idővel telt a február.

Erős felmelegedéssel, az átlagoshoz képest rendkívül enyhe idővel indult a február. 1-jén, pénteken legmagasabb hegycsúcsainkat leszámítva mindenütt pozitív tartományba rúgott a maximum-hőmérséklet, majd szombatra délnyugaton már a 16-18 fokot is elértük. A Főnyeden mért 18,1 fok egyúttal napi melegrekordot is eredményezett. Ettől eltekintve azonban nagy volt a szél és felhős volt az ég. 3-án, vasárnap egy hidegfront érte el térségünket, lehűlés vette kezdetét. A frontot követően a lemenő nap fényében tündöklő dupla szivárvány búcsúztatta a hetet.

5-e keddre már megérkeztek a mínuszok, a korábbi záporokat egyre nagyobb területen havazás váltotta fel. Bár keleten még eső esett, a Duna-Tisza közén sokfelé hatalmas, golflabda nagyságú pelyhekben kezdett havazni. Február 6-án a többfelé ködös reggel leglátványosabb jelensége a Nógrád megyében kialakuló ködív volt. 

Ezekben napokban a fagy birodalma uralta a reggeleket, jeges hajnalok előzték meg a tavaszias délutánokat.

A hét második felében csendes, eseménytelen időjárás következett. Szombaton a Pécs városát beborító ködpaplan keltett lélegzetelállító látványt.  Hazai események híján érdekességképp megtudhattuk, miképp teremtek szellem-almák az USA-beli Michiganben, a helyi ónos eső következtében. A kora tavaszias, nyugodt idő még vasárnap is tartott, ennek következtében azonban többfelé magas tartományban alakult a szálló por koncentrációja.

Hétfőn, február 11-én újra visszaköszönt a tél. A hét első napján átvonult hidegfront mögött kedden országszerte hózáporok, hódara záporok alakultak ki a szeles időben. Kameráinkon látványos vonulásukat is megfigyelhettük. A hódara záporok mivoltát rövid cikkünkben ismertettük. A legszebb kameránknak ezúttal Sümeg bizonyult, ahol a napos, hómentes időt perceken belül fehér hólepel feledtette:

Szerdán vörös és rózsaszín árnyalatokban pompázott többfelé a reggeli égbolt. Később azonban havazás kezdődött a Dunazug-hegység térségében. Ugyanitt a csütörtöki napon tankönyvbe illő orografikus felhőképződésnek lehettünk tanúi, majd február 15-én, pénteken ködfolyam lepte el a tájat.

Február 16-ától a hétvége és a hétfői nap is ragyogó napos idővel telt, így az időjárás tekintetében a légköroptikai és a csillagászati jelenségek érvényesültek leginkább. Vasárnap fényes hullócsillag suhant el az ország felett, hétfőn pedig a magas szintű felhőkön megtörő napfény szép légköroptikai jelenségeket idézett elő. A hét első napján a fővárosban 15,1 fokkal megdőlt a napi maximum-hőmérséklet rekordja is. A nyugodt idő 19-én, kedden is folytatódott, de a gyenge légmozgás hatására ismét megnőtt a légszennyezettség, szmogos, sokfelé ködös idő uralkodott. Ismeretterjesztő cikkünkben a szmogot a lézer szemével is felfedezhettük.

A kedd este jeles eseménnyel zárult. Ritka februári szuperholdban gyönyörködhettünk. Az elmúlt napok tavaszias délutánjainak alkalmával sok helyen február 20-ára már szirmot bontottak az év első virágai, így hóvirágok, krókuszok színesítették meg képtárunkat. Ezen kívül halojelenségek és irizáló felhők is ékesítették a szerdai napot. Egy csütörtökön érkező hidegfront meghozta a változást. Lehűlés és szeles idő kezdődött.

A lehűlés pénteken fokozódott, hőtérképünkön percről-percre nyomon követhettük a hideg beáramlását. A térségünkbe viharos szelet hozó hidegfront az Adrián közel 200 km/órás széllökéseket okozott. Splitben új szélrekord is született.

A hét érdekességeiként megírtuk, hogy hétfőn a hangsebességet átlépve, rekordsebességet ért el egy utasszállító gép egy meteorológiai jelenségnek köszönhetően, illetve korábban (február 10-én) a Hold előtt elsuhanó Nemzetközi Űrállomást sikerült lencsevégre kapnia egy magyar asztrofotósnak.

Február 25-én, hétfőtől véget ért a hűvösebb időszak, és újabb melegedés kezdődött. A keddi szeles időt jelezvén hétfő este lángoló alkonyatban lehetett részünk. A hónap végéig további csodás, tavaszias, virágzó képek tettek tanúbizonyságot az ébredező természetről. Ezzel együtt a pollenszezon is kezdetét vette.

A melegedés egészen a meteorológiai tél utolsó napjáig, csütörtökig tartott. Sokfelé 20 fokos meleg tombolt, a fővárosi rekord mellett 23,5 fokkal Sárváron a napi, a havi és a téli maximum-hőmérséklet rekordja is megdőlt a továbbra is enyhe, de szeles időben.

A számtalan fotót ezúton is köszönjünk minden Észlelőnknek!

« 2018 február

Szerző: Szabó Bea
Megjelent: 2019.03.01 13:36


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Záporokkal tarkított napok jönnek, néhol az ég is megdörrenhet
Porördög kavarta fel a szombat délutánt
Ilyen meleg telünk még nem volt a mérések kezdete óta