Ez történt szeptemberben

Szeptember első fele volt csapadékosabb, a Dunántúlon több is esett az átlagosnál. Végül nyugodt, ragyogó idővel búcsúzott a hónap.

Viharos hókezdet

Jéggel és heves viharokkal indult a hétvége, egyben szeptember első napja. Éjjel sem csendesedett a légkör, majd vasárnap a második felvonás következett. A Dunántúl felhőszakadás érintette tájain helyenként már 40-50 mm-nél is több csapadék esett, mely megegyezik a szeptemberi sokéves átlaggal. Vasárnap a zivatarokat követve undulatus asperatus felhőritkaság formálódott többfelé az agglomerációban. Szeptember 3-án, hétfőn sem volt hiány zivatarból, felhőszakadásból, jégesőből sem. Keddre virradóra sem csitultak a viharok, a felhőszakadás a Bakonyban és Zala megyében is villámárvizeket okozott. Vindornyaszőlősön például 83, Csipkereken 74 mm eső zúdult le. Több tubát is fotóztak a napokban. A Valkó környéki tuba után Örkény térségében, majd Tiszafürednél is egy-egy újabb felhőtölcsér ereszkedett alá. 

Hőtérképünk elsején dél körül

Budapest, Széchenyi-hegy, (üzemeltető: Antenna Hungária)

Szeptember havi csapadékösszegek

Hosszú nyárutó

Szeptember 5-étől nyugodtabb napok következtek, még strandolni is lehetett a nyárias időben. Kevés zivatar főként keleten fordult elő. Az ősz első jeleit mutatva szeptember 9-én, vasárnap sokfelé ködös reggelre ébredhettünk. A még viszonylag meleg hőmérsékletű vizeink fölött ködtakaró terjengett a reggeli hidegben. Hétfőn száraz napos időben volt részünk, a naplemente pedig csodás színekben búcsúztatta a hét első napját. A napos idő egész a hétvégéig kitartott, kedden naphalóban gyönyörködhettünk, péntek reggel pedig a felső troposzféra kedvező nedvességi és hőmérsékleti viszonyainak köszönhetően sok helyen kondenzcsíkok kavalkádját figyelhettük meg.

Üzemeltető: Pilisi Parkerdő

Kevés csapadék, napos időszak

A hónap első felén még csak épphogy túljutottunk, de az ősz máris egyre színesebb arcát tárta elénk. 15-én még esett kevés csapadék, északkeleten és délen dörrent meg egy-egy helyen az ég, majd egy teljes hét száraz napokkal telt. 22-éig eseménytelen volt időjárásunk, aznap azonban egy hidegfront érkezett hazánkba. A fél országban viharos szél tombolt, keleten zivataroktól zengett az ég. A Dunántúl északi felén és néhol északon reggel több helyen süvítettek a 70-90 km/h feletti széllökések. A Pilis-tetőn 113 km/órás, kis híján orkán erejű széllökéssel érkezett az őszi időt meghozó front.

Csillagászati ősszel indult az ősz

23-án kezdetét vette a csillagászati ősz is. Hétfőre virradó éjjel újabb hidegfront érkezett északnyugat felől, mely záporokat, zivatarokat hozott magával, viszont elsősorban a viharos szél okozott gondot. A front elvonultával jellegzetes mammatus felhők alakultak ki, mögötte 8-10 fokig hűlt a levegő. Vasárnap este a Délnyugat-Dunántúl felett tűzgömb fénylett az égen.

Kellemes, időnként szeles hóvég

Nyugodt idővel telt szeptember utolsó hete. Hétfőn a front mögött még erős szél tombolt, elszórtan egy-egy zivatar, néhol jégeső is kialakult. Többfelé szivárvány színesítette a délutáni égboltot. Kevés zápor ez után már csak 29-én, szeles napok 25-én és 29-én voltak. A feltámadó szélben a Balatonon vitorlások és szörfösök ragadták meg az alkalmat a sportolásra. Viszonylag korán megérkeztek az első éjszakai fagyok, keddtől már többfelé indult fagypont alatti hőmérsékletekkel a nap. Délutánonként 20 fok közelébe melegedett a levegő. Pénteken látványos, kék színben felragyogó meteort lehetett észlelni az ország több pontjáról. A 20 fokos jóidőnek egy szombati hidegfront vetett véget, de a vasárnapi tiszta időben ez sem éreztette velünk, hogy hamarosan itt az október. Páran még a 15 fokos Balatonban is megmártóztak a hónap utolsó napján.

Üzemeltető: Viharsarok Vitorlásközpont

Külföldi híreink

Bár hazánkban nem ez volt időjárás szempontjából a legizgalmasabb szeptember, a világ más tájain eseménydúsan telt az év kilencedik hónapja. Hónap elején rekord mennyiségű csapadék esett Pozsonyban, Japánt 3 tájfun is elérte egy hónap alatt, Dél-Afrikában havazás okozott meglepetést, Amerika partjain a Florence hurrikán végzett pusztítást, ex-hurrikánként a Helene okozott villámárvizeket a Brit-szigeteken. Az Adriai-tenger északi része és a Balti-tenger mindeközben 2-3 fokkal melegebb volt a szokásosnál, leesett az első hó a Tátrában is, Görögországot pedig orkánerejű széllel és özönvízzel érte el a Zorba medikán.

  Végezetül 2018 szeptemberének legszebb fotói közül válogattunk:  

A számtalan fotót ezúton is köszönjünk minden Észlelőnknek!

 

« 2017 szeptember

Szerző: Szabó Bea
Megjelent: 2018.10.01 16:53


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Zivatarok robbantak ki, miközben keleten meglett a 30 fok
Főn melegíti a levegőt a Mátra, Bükk és a Zemplén lábánál
Félhavinál több eső esett néhol