Ez történt októberben

Hosszan tartó vénasszonyok nyara jellemezte az októbert, jelentős csapadékot adó frontok csak ritkán érték el az országot. A Dunán rekord alacsony vízállások születtek.

Kissé hűvös, szeles idővel indult a hónap, a maximumok több helyen is 15 fok alatt maradtak. 3-án a kialakuló őszi záporokat szivárványok követték, Szlovákia keleti-délkeleti részén, nem messze a magyar határtól tornádó tombolt.

Üzemeltető: Pilisi Parkerdő

Közben beszámoltunk arról is, hogy az eddig telepített 20 radarral összesen már három országot fedtünk le, és hogy további terjeszkedés előtt áll radarhálózatunk. Szemügyre vettük a 2018-as zivatarszezont is Lázás Endre, lelkes észlelőnk szemszögéből.

A hűvös idő nem tartott sokáig, hamar délnyugatira fordult az áramlás, tartós, jelentős felmelegedés vette kezdetét. 6-ától közel két héten át minden nap mérhettünk

25 fok körüli maximumokat.

Az őszre napokon át inkább csak a ködös reggelek emlékeztettek.

Kamera üzemeltetője: Ipoly Erdő Zrt.

Az aranyló őszi napsütésben egyre szebb ruháját öltötte magára a természet, ugyanakkor jelentős légmozgás híján jelentősen megnőtt a légköri szennyeződés mértéke, több városunkban is kifogásolt lett a levegő minősége.

 

Miközben térségünkben beköszöntött a vénasszonyok nyara, addig a Föld más tájain közel se volt ilyen eseménytelen az időjárás: A 4-es erősségűvé fejlődött Michael hurrikán hatalmas pusztítást hagyva maga mögött csapott le Florida nyugati részére, Leslie pedig 176 km/órás széllökéssel és kiadós csapadékkal érte el Portugáliát.

Rekord alacsony vízállások a Dunán

Nem csak hazánkban, Közép-Európa jelentős részén, így a Duna vízgyűjtőjén sem hullott érdemi csapadék hetek óta, ennek következtében egyre inkább leapadt a legnagyobb hazai folyónk vízszintje. Olyannyira, hogy több mérőponton is rekord alacsony vízállások születtek. Budapesten 10 centivel dőlt meg az eddigi legalacsonyabb vízállás. Szerkesztőségünk és észlelőink is számos fotóval dokumentálták a nem mindennapi jelenséget, sőt még az űrből is szembetűnőek voltak a felszínre bukkanó homokpadok.

A hosszúra nyúlt vénasszonyok nyara csodás légköroptikai jelenségeket is produkált, 18-ától azonban lehűlés vette kezdetét. Kezdetben a csontszáraz légkörbe bepárolgott a csapadék, majd 19-én a nedvesebbé, labilisabbá váló levegőben 

zivatarok is kialakultak az országban.

Ködösen indult az október 23-i hosszú hétvége első napja, majd másnap a nyugati országrészben irizáló felhők jelentek meg az égen.

Üzemeltető: Pilisi Parkerdő

21-én éjjel hatalmas jégeső tarolta le az olasz fővárost, eközben hazánkban is egyre mozgalmasabbá, szelesebbé vált az időjárás, erre utalt 23-án este a déli országrészben a pirossá váló égbolt is.

Kamera üzemeltetője: Bpkati

Hidegfront szélviharral, szivárványokkal

24-én északnyugat felől erős hidegfront érte el az országot, már a reggeli órákban többfelé szivárványok színesítették a változatos égboltot. A hideg levegő viharos széllel érkezett hozzánk, a Mátrában 123 km/órás lökést is mért az Országos Meteorológiai Szolgálat, Budapesten, a János-hegyen pedig 120 km/órával született új napi rekord.

Másnap a vöröslő napkelte nyújtott lenyűgöző látványt, este pedig egy igen ritka légköroptikai jelenség, az úgynevezett holdszivárvány jelent meg a Kendig-csúcson.

Üzemeltető: Erdészeti Zrt. és Kőszegi Rádióklub

Egy jelentősebb vízszintemelkedés előtt újabb negatív rekordok születtek a Dunán, Nagymarosnál -72 centimétert mutatott a vízmérce.

Melegrekordokkal zárult a hónap

Miközben Nyugat-Európa több országa is ízelítőtt kapott a télből, addig nálunk egy mediterrán ciklon előoldalán kialakult erős déli áramlás hozott a hónap utolsó napjaira szokatlanul meleg időt. Számos melegrekord született: 27-én Kübekházán 27,3 fokig kúszott fel a hőmérő higanyszála, majd másnap hajnalban a téli időszámítás indult rekordenyhe idővel. 29-én az országos és a főváros melegrekord is megdőlt: Kübekházán 27,1, a II. kerületben és Újpesten 24,3 fokot mutatott a hőmérő. Hosszú idő után a legtöbb helyen ismét eső áztatta a földeket, Zalában helyenként 25 mm-nél is több esett 29-ére virradóra.

30-án szokatlan módon, délnyugat felől érkezett hidegfront a térségünkbe, mely ezt megelőzően hatalmas viharokat hozott Olaszországba. Nálunk csak némi csapadék és megerősödő délies szél kísérte átvonulását, a hőmérséklet sem esett vissza jelentősen. Második őszi hónapunk ragyogóan napos, tavaszias hangulatú idővel búcsúzott.

Végezetül egy csokor 2018 október legszebb és legemlékezetesebb fotói közül.

A számtalan fotót ezúton is köszönjünk minden Észlelőnknek!

« 2017 október

Szerző: Időkép
Megjelent: 2018.11.12 22:46


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Záporokkal tarkított napok jönnek, néhol az ég is megdörrenhet
Porördög kavarta fel a szombat délutánt
Egy órával rövidebb lesz az idei húsvét