Ez történt márciusban

Csapadékos és hideg volt első tavaszi hónapunk, sokfelé többször is havazott.

Zord téli idő

Kemény mínuszokkal és délnyugat felől megnövekvő felhőzettel köszöntött be a naptári tavasz. Egy mediterrán ciklon érkezett, sokfelé havazott, délnyugaton és délen a magasban érkező enyhe levegő hatására ónos-és fagyott esőbe váltott a halmazállapot. A Dél-Alföldön néhol 20 cm-esre hízott a hóréteg. Az elmúlt napok éjjel-nappal fagyos időjárásának köszönhetően befagyott a Balaton, néhol korcsolyával is rámerészkedtek a jégre. 3-ra virradóra éjjel a déli megyékben sok helyen esett ónos eső, rendkívül csúszóssá váltak az utak. Napközben ahol elvékonyodott a felhőzet három napot is láthattunk az égen. Drónos felvételeken csodálhattuk meg a havas Badacsonyt és a Szigligeti várat. 5-én az aranyló napkeltében nyugat kivételével zord reggelre ébredtünk, keleten és északkeleten helyenként -15, -18 fokig süllyedt a hőmérséklet. Később megvastagodott a felhőzet, a Dunántúlon vegyes halmazállapotú csapadék esett, sok helyen pozitív tartományban alakult a csúcshőmérséklet.

 

Jelentős enyhülés

6-án borús, sokfelé esős idő volt. Nyugaton hó, havas eső és ónos eső is esett. A következő napon nyugat felől felszakadozott a felhőzet, északkeleten maradt borult az ég. A reggeli „viaskodást” a köddel a napsugarak nyerték meg. A fővárosnál 7 fokos különbség alakult ki. 8-án a ködös, esős reggel után délután nyugaton felszakadozott a felhőzet, Somogyban 20 mm-nél is több esett. A kitartóan esős alföldi és a már naposabb nyugati tájak között 10 fokos kontraszt alakult ki. A középső és nyugati országrészben fátyolfelhők színesítették a napnyugtát. 9-én a főváros térségében lyukfelhők jelentek meg. A többnyire napos – északkeleten felhősebb – időben átlag fölé emelkedtek a hőmérsékletek, több helyen 15-17 fokot mértek. Szombathelynél irizáló felhőt fotóztak. A jelentős enyhülés miatt a Balaton jege kiolvadt, majd a partoknál jégtorlaszokat emelt.

 

Helyenként 20 fok, zivatarok

11-én a naposabb Dél-Dunántúlon 20 fokig kúszott fel a hőmérő higanyszála. A következő nap különleges görgőfelhővel indult a délkeleti országrészben, később a megnövekvő gomolyfelhőkből délen és keleten záporok és zivatarok pattantak ki. Két videón is megörökítésre került a szegedi zivataros napnyugta. Időközben a feltámadó szél felszaggatta a Balaton jegét, amely nagy robajjal hullámzott. A gyorsan jött nagy mértékű olvadás áradást okozott folyóinkon. 14-én nyugaton alakultak ki záporok és jégesővel kísért zivatarok. A már-már áprilist idéző melegben szirmot bontottak a kora tavaszi virágok. Nemzeti ünnepünk napján többnyire erősen felhős, borult volt az ég, többfelé esett eső, sőt a hegyekben hózáporok is előfordultak. Délkeleten különleges, mammatus felhők jelentek meg.

 

Sándor, József, Benedek, zsákjukban hozták a hideget

A március közepi pocsék időt egy mediterrán ciklon okozta; Sándor, József, Benedek ezúttal havat hozott. A kezdeti esős időt 17-én délutántól a hideg levegő bezúdulásával párhuzamosan havazás váltotta. Néhány óra alatt zord téli körülmények uralkodtak el. Az átmeneti zónában többfelé ónos esett, északon és északkeleten a havat fújta a szél. Északkeleten késő este hózivatarok tették fel az i-re a pontot. Hófúvás bénította meg az M3-as és M30-as utat. Az elmúlt napok sok csapadékának köszönhetően kiöntött a Kapos folyó. A közlekedési fennakadásokon felül tízezreknél szűnt meg az áramszolgáltatás. A hóvihar után 19-re normalizálódott a helyzet, bár még ekkor is több településen nem volt áram és néhány útszakaszt zárva tartottak. Képtárunkba a márciusi télről számtalan fotót töltöttek fel észlelőink. Kiemelten az Alföldön nyert egyre nagyobb a teret a belvíz. A Balaton vízszintje kritikus, 131 cm-es magasságba emelkedett, egyes helyeken már a partot nyaldosta a víz. A csillagászati tavasz téliesen kezdődött. 20-án virradóra a Tiszántúlon 4-7 cm hó hullott, sok helyen januárban sem hullott ennyi. A János-hegyen mindössze -2,2 fokig emelkedett a hőmérséklet, ezzel megdőlt a fővárosi legalacsonyabb napi maximum-hőmérséklet rekordja.

Hózivatar Nyíregyházán

 

Havazás, hózáporok, -15 fok

21-én Nyírlugoson -15,2 fokig zuhant a hőmérséklet, megdőlt a napi hidegrekord. Naposzloppal, majd naphalóval folytatódott a nap, később pedig gomolyfelhők képződtek. Főként az ország középső részén hózáporok alakultak ki. A Tisza emelkedő vízszintje miatt 23-án reggel Szegeden lezárták az alsó rakpartot. Egy mediterrán ciklon érintette hazánkat, délkeleten többfelé havazott, helyenként havas eső esett és fagypont körül volt a hőmérséklet. Ugyanekkor északon inkább csak fátyolfelhők voltak, 10 fokos kontraszt alakult ki. Egy drónos felvétel felvételen vehettük szemügyre a Csongrád megyét borító belvizet. A zömmel felhős idő a következő napokban is folytatódott, kisebb körzetekben sütött ki a nap.

 

Sok eső

26-án és 27-én is borult volt az ég, az előbbi napon inkább csak délkeleten, az utóbbi napon viszont egy magassági teknő hatásaként sokfelé volt eső, zápor, sőt a hegyekben hózápor, máshol jégeső. A csapadékos időszak és hirtelen jött olvadás a bükki karsztforrásokat felébresztették. A következő nap reggelére többfelé képződött köd, amely az Alföld egyes pontjain csak nehezen szállt fel. 29-én ismét országszerte esősre fordult időjárásunk, majd melegedett a levegő, 30-án délen már 20 fokokat is mértek. Március utolsó napján befellegzett az idő, egy hullámzó hidegfront érkezett. Nyugat felől egyre több helyen alakult ki zápor, helyenként zivatarok. Nyarat idéző mammákat és peremfelhőket is láthattunk. Sokfelé 10-20 mm-nyi eső esett. Eközben Eplényben a 100. sínapot könyvelték el.

 

Végezetül egy csokor 2018 március legszebb és legemlékezetesebb fotói közül.

 

A számtalan fotót ezúton is köszönjünk minden Észlelőnknek!

 

« 2017 március

Szerző: Bodrogi Attila
Megjelent: 2018.04.03 20:13


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Sosem volt még ilyen meleg a március, mint idén
Idén egy hónappal hamarabb zöldült ki a természet
Az idei március volt a legenyhébb 1901 óta