Ez történt májusban

Zivataroktól volt hangos 2018 ötödik hónapja, csaknem végig a sokévi átlag felett alakult a hőmérséklet.

Zivatarok, melegrekordok

Akárcsak a nyarat kezdtünk volna meg, az 1-jére virradó éjszakát villámok ragyogták be. A villámparádé mellett mellékholdat és holdkoszorút is láthattunk. A következő éjjelen is a középső tájakon voltak aktív események, arra több helyen égzengés „fújt ébresztőt”. A kánikulai, napsütéses időt a délnyugati tájakon jégesővel kísérték zivatarok zárták. Az esti zivatarfelhők közepette Sopronnál tuba alakult, az Alpokalján mammatus felhők jelentek meg. A zivataros napot meteorológusunk elemezte ki, a cikkből választ kaphattunk mi vezetett a heves zivatarok létrejöttéhez. Az elszórt záporok, zivatarok csak átmenetileg enyhítették a május eleji kánikulát, 4-én Edelényben 32,3 fokig kúszott fel a hőmérő higanyszála, ezzel megdőlt a napi melegrekord. Az 5-én hajnal a főváros területén bizonyult rekord enyhének, a Lágymányoson mindössze 19,6 fokig csökkent a hőmérséklet.

 

Hidegörvény, sokfelé zivatarok

A hazánktól délre, délnyugatra tomboló zivatarok felett vörös lidércek jelentek meg. A télből rögtön nyár lett, egy áttekintő cikkben elevenítettük fel márciust és áprilist. A még anticiklon uralta színpompás napnyugta után 8-án egy hidegörvény okozott változékony időjárást. Előbb a Bakony körzetében pattantak ki zivatarok a megnövekvő gomolyfelhőkből, majd a Jászságot sem kerülték el a helyenként jégesővel kísért zivatarok. Több helyen szivárványok ragyogtak fel a viharok nyomán. Az esti órákban a főváros körzetébe is jutott a jégesőből. A meleg viszont alig-alig mérséklődött, sok volt a napsütés. Elszórt jelleggel ugyanakkor továbbra is kialakultak zivatarok. Előbb Soltvadkertnél láttak tubát, majd Fülénél is forgótölcsér alakult ki. 10-én többek közt Pécsre zúdult kiadós zivatar. Jégesőből és felhőszakadásból ezúttal főként a dunántúli tájakat érintette, Szombathelynél tuba alakult ki. A Balatont se kímélték a viharok. Az intenzív csapadékhullás miatt helyenként néhány méterre csökkent a látótáv.

 

Hidegcsepp, felhőszakadások

11-én átmenetileg nyugodtabb napunk volt, bár a Dunakanyart zivatar kapta telibe. Ezután egy közeledő hidegcsepp hatása alá kerültünk, ez a légörvény több napon keresztül határozta meg időjárásunkat. Az Alföld kivételével sok helyen pattantak ki felhőszakadással kísért zivatarok. Egy-egy gócból rövid idő alatt 10-20 mm esett. A Rukkel-tavon víztölcsér alakult ki. 13-án a középső országrészben már a reggel is komor, hullámzó felhőkkel indított, majd nyugaton és délnyugaton egy helyben álló zivatarok alakultak ki, abban a térségben helyenként 50 mm eső esett. Mérséklődött a meleg. Észlelőink pipacsözönnel árasztották el képtárunkat, sok szép fotót kaptunk. A hónap közepén kevesebb helyen alakultak ki zivatarok, bár Dunaújváros-Eger vonalon volt egy erősebb cella, ebből jégeső is esett. Ózd mellett lehet, hogy tornádó haladt el, a felvételekből nem lehetett egyértelműen eldönteni. A könnyed záporokat színpompás szivárványok követték. Nyugaton, északnyugaton 15 fok alatt maradt a maximum hőmérséklet.

 

Nyugis délelőttök, eseménydús délutánok

A ködben úszó Szent György hegyről pazar fotókat mutatunk, a Balatonnál a sekély köd feloszlása is látványos volt. Miközben még mindig bőven voltak olyan helyek ahol szomjaztak a földek addig a Rába és Mura megáradt. Az elszórtan zivataros napot peremfelhők és szivárványok kísérték, közvetlen napnyugta előtt a főváros felett dupla szivárvány jelent meg. 17-én leginkább a keleti és északi országrészben voltak zivatarok. Többek közt Dévaványára is jéggel érkezett a vihar. A következő napon délnyugaton és északkeleten voltak nagyobb számban zivatarok, Sellyénél tornádót videóztak. Felhőszakadásban bővelkedett 19-e is, ekkor számos helyen szakadt le az ég. 20-án átmenetileg naposabb, száraz időben volt részünk, Pünkösd vasárnap többek vízparton töltötték a hosszú hétvégét.

 

 

Újabb zivatarok, Tolnában és Békésben tornádó

21-én a kezdeti fátyolfelhőkön halójelenség volt megfigyelhető. Később azonban megnövekedett a gomolyfelhőzet, az Alföldön és északon zivatarok pattantak ki. A következő napokban is frontmentes idő volt, ám a Kárpát-medencét kitöltő nedves, labilis légtömegek kedveztek a zivatarok kialakulásának. 22-én se telt el viharok nélkül, ekkor késő délutánra kapott erőre a légkör. Másnap kiemelten a Dunántúlon törtek magasba a gomolyok, a kora este a Balatonnál villámshow és felhőszakadás kíséretében vonultak át a zivatarok. Kameráinkon is nyomon követhettük útjukat. 24-én több tuba is kialakult, Tolnában és Békésben pedig tornádót is megfigyeltek észlelőink. Az erősebb zivatargócokat felhőszakadás és jégeső kísérte, Kiskunhalason 90 mm esett. Kevesebb, mint 24 óra múlva Keszthelyre zúdult özönvíz, utcákat öntött el az eső.

 

A hónap végén napsütés

26-án a Dunától keletre voltak kedvezőek a légköri feltételek zivatarok kialakulásához. Debrecenben, Békéscsabán, Kecskeméten és Mátészalkán is felhőszakadás kísérte. Másnap is a keleti országrészben éledtek újjá a zivatarok, amelyeket helyenként jégeső kísért. Este a Dunántúlon is beindult a légkör. 28-án jégeső zárta a napot a Balatonon. A konvektív folyamatok mellett megcsodálhattuk a nyugalmat árasztó május végi természetet. A tavasz utolsó két napján a napsütéssé lett a főszerep. A fátyolfelhőkön horizontális ív és légköroptikai jelenségek voltak megfigyelhetőek. Az év eddig legmelegebb napjával búcsúzott a tavasz, többfelé 30-33 fokig melegedett fel a levegő.

 

Végezetül egy csokor 2018 május legszebb és legemlékezetesebb fotói közül.

 

A számtalan fotót ezúton is köszönjünk minden Észlelőnknek!

 

« 2017 május

Szerző: Bodrogi Attila
Megjelent: 2018.06.04 11:09


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

A tavalyi év volt a legmelegebb 1901 óta
2023 leghidegebb és legmelegebb napja: február 7. és augusztus 27.
Az idei volt a legmelegebb ősz a mérések kezdete óta