Ez történt júniusban

Heves zivatarok és sok felhőszakadás jellemezte a nyár első hónapját, többször frissítette hidegfront a levegőt, majd lassú melegedéssel tértek vissza a 30 fokok.

Zivataros de meleg kezdet

Június 1-jén a nyugati országrészben peremfelhős zivatarok indították a nyarat, rákövetkező napon a középső országrész sem maradt ki a zivatardömpingből, többfelé jégeső pusztított, Békés és Bács-Kiskun megyében tubát is fotóztak. A napot a fővárosban és környékén is gyönyörűen kirajzolódó dupla szivárvány, máshol mammatus felhők koronázták. A hónap második hetében sem telt el nap, hogy ne pattantak volna ki zivatarok, hétvégére az első pár fokos lehűlés is megérkezet, végetvetve a strandidőnek. Többfelé közel 40 mm csapadék zúdult le rövid idő alatt, szabadhídvégi automatánk csak a szerdai napon 67 mm-t mért. A Balatonnál brutális légzuhataggal kísért szupercella is kialakult. Szombatra virradóan beköszöntött az ítéletidő. A viharos, néhol 100 km/órás szél komoly károkat okozott, a felhőszakadások pedig többfelé elárasztották a települések utcáit. Vaskút és Kiskunhalas településeken 80-nál is több mm csapadék esett, mely meghaladja az egyébként is legcsapadékosabb hónapnak számító június havi átlagot. Vasárnap Heves közelében újabb tubát fotóztak.

Felhőszakadás és front

Június 11-én, hétfőn éjjel egy ritka blue jet villámról kaptunk fotót, hajnalban pedig vörös lidércek jelentek meg a zivataros égen. Mindeközben az éjjel folyamán villámárvíz sújtott a Bükk térségében, Bánkúton 173 mm csapadék esett. Kedden Sopron térségét tarolta el egy szupercella, melyet több másik is követett, szintén a Dunántúlon, jéggel borítva be több települést. A nyugatról érkező zivatarok az éjjeli órákra érték el a középső országrészt, köztük a főváros térségét is, majd északkelet felé átszelték az egész országot. 13-ára már újra 30-35 fokos hőség tombolt, a Tisza-tó környékén tevékenykedő zivatarból azonban egyszerre két felhőtölcsér is lenyúlt, majd este északnyugatot érte újabb felhőszakadás
15-én kelt legkorábban a nap az évben, estére pedig - főként Békés megyét érintő - peremfelhős zivatarok érkeztek. Rákövetkező csütörtökön, 21-én a leghosszabb napot is magunk mögött hagytuk, illetve egy hidegfront szelte át az országot az esti órákban, melyet sűrű villámlások közepette viharos szél és gyors lehűlés kísért.

Felhők és légköroptika

A front elvonultával hullámfelhők, helyenként Undulatus asperatusok alakultak ki 22-én, a délelőtti órákban. Estére pedig a kelet felé távolodó felhőknek a lemenő Nap sugarai kölcsönöztek különleges színeket. Azt is megtudhattuk, hogy bár a radar azt mutatta, miért nem esett mégsem az eső. A napokban többször is éjszakai világító felhők tűntek fel az égen. Vasárnap szép lencsefelhőket lehetett megfigyelni, hétfőn, 25-én pedig a záporokat, zivatarokat követően a lemenőfélben lévő nap sugarai az esőcseppeken megtörve több helyen is szivárványokat eredményeztek. A szomszédos országok hegyvidékein helyenként 20 centi hó esett. 26-án naphaló és horizontális ív ragyogtak fel az égen, majd rákövetkező nap is égi tünemények tűntek fel szerte az országban. Ezen a napont volt a legtovább világos az évben.

Szerdán egy újabb front után a tavalyi meleget hiányoltuk, és a csütörtöki nap sem telt el záporok, zivatarok kialakulása nélkül. 29-én szinte a teljes országon végigsöpörtek a viharok, majd egy nyugodt nappal, ám 30 fok alatti hőmérsékletekkel búcsúzott a június, még egy tűzgömb is felragyogott az égen.

Végezetül 2018 júniusának legszebb és legemlékezetesebb fotói közül válogattunk:

A számtalan fotót ezúton is köszönjük minden Észlelőnknek!

« 2017 június

Szerző: Szabó Bea
Megjelent: 2018.07.04 11:34


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

A tavalyi év volt a legmelegebb 1901 óta
2023 leghidegebb és legmelegebb napja: február 7. és augusztus 27.
Az idei volt a legmelegebb ősz a mérések kezdete óta