Ez történt júliusban

Több havi csapadékot hoztak a felhőszakadások és szupercellák, de strandidőben is volt részünk és a holdfogyatkozást is megcsodálhattuk.

A megszokottnál hűvösebb idővel indult a július. Ekkor még irigykedtünk a nyugat-európai meleg nyári időre. Július 2-án hétfőn hullámfelhők és lencsefelhők ékesítették az eget, majd néhány időjárási szempontból eseménytelen nap után 5-én, csütörtökön hevesebb viharok érkeztek hazánkba. Bekebelezték a fővárost és környékét is. 6-án még több helyen fordult elő felhőszakadás és jégeső, 12-14 fokos hőmérséklet-különbség alakult ki keleti és nyugati tájaink között. A viharok éjjel sem csillapodtak, 7-én hajnali villámshow ébresztett többfelé. Napközben 35 mm csapadék zúdult Salgótarján városára, majd egy szintén zivataroktól hangos vasárnap következett.

A hét második felében is elmaradt a kánikula, hét közepén pedig még egy hidegfront is végigrobogott az országon. Július 9-én, hétfőn több helyen záporos, zivataros idővel indult a hét. Felhőszakadással, jégesővel kísért zivatarok csaptak le. Kedden sem maradt el az özönvíz, Komáromban 35 mm esett. Szerdán az ország nyugati részét érte el a front, esős, hűvös idő volt, ezzel szemben keleten még javában strandoltak. Míg keleten zivatarok színesítették a napot, a Dunántúl északi felén néhol a 40 mm-t is elérte a csapadékösszeg. A kora délutáni órákban tuba ereszkedett le a Szolnok-Besenyszög között haladó zivatarból.

Kánikula helyett szupercellák

Miközben nálunk "csak" 30 fok volt, Skandináviában 30 fok fölött tombolt a hőség. Hétvégére valamicskét melegedett az idő, ezúttal meg lehetett tartani a Balaton-átúszást. Nem mindenhol telt felhőtlenül a szombat délután, az Őrségben egyik szupercella követte a másikat. A forróság vasárnap sem köszöntött be, ellenben sok zivatart jégeső kísért.

 

Mindeközben Európában

A következő héten közepesen meleg, zivatarokkal tarkított idő honolt nálunk, más európai országokban azonban egymást érték a rendkívüli események. 8 centis jégszemek sújtottak egy olasz falut, 33 fokot mértek a sarkkörön túl, erdőtüzek pusztítottak északon, míg villámárvíz mosta el egyes déli államok településeit. 

Felhőszakadások locsoltak

20-án pénteken újabb tuba nyúlt alá, ezúttal Békés megyében. Az Északi-középhegység napi rendszerességgel zivatarfelhőbe burkolózott. Az északi, északkeleti megyékben volt, ahol 30-40 mm csapadék hullott. A zivatarok színes szivárványokkal búcsúztatták a napot. Hétvégére országos zivatardömping oszlatta el a strandidőt. Sokfelé borsó, cseresznye nagyságú jégszemek taroltak az öntözés helyett, és vasárnapra virradóan újabb villámfényes éjszakán lehettünk túl. Vasárnap is kijutott a viharokból, sokfelé a 40 mm-t is meghaladta a csapadék mennyisége.

Nem sok helyről láthattuk a holdfogyatkozást

23-án, sokfelé indult égszakadással a hét, Budapesten több zivatar is átvonult, máshol tuba, jégeső, peremfelhős zivatarok alakultak. Ismét nem telt el úgy nap a héten, hogy ne dörrenjen meg az ég, keddtől azonban már mindenütt 30 fok felett alakultak a maximum-hőmérsékletek. Hétfőt követően a legtöbb zivatar, mikor máskor, mint a hét utolsó napjain érkezett. Szerencsére a csütörtöki Kékszalag nyugodt időben zajlott, kameráinkon élőben szurkolhattunk. 27-én, pénteken az évszázad holdfogyatkozását azonban már csak a szerencsésebbek figyelhették derült égbolt mellett. Hétvégén ismét zivatarok hoztak felfrissülést. Nem maradt ki a főváros sem. 

Hőség és melegrekord

Az idei nyár első hőhulláma július utolsó napjaira érkezett meg, 30-án majd 31-én is megdőlt a legmagasabb minimumrekord a fővárosban. Budapest Lágymányos állomásán 31-én, kedden csupán 24,4 fokig csökkent a hőmérséklet.

Végezetül 2018 júliusának legszebb és legemlékezetesebb fotói közül válogattunk:

Köszönjük a felvételeket észlelőinknek!

« 2017 július

Szerző: Szabó Bea
Megjelent: 2018.08.07 12:11


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Zivatarok robbantak ki szombaton, miközben keleten meglett a 30 fok
Viharokkal érkezik a keddi hidegfront
Üllők sorakoztak szerte az égen