Ez történt áprilisban

Számtalan melegrekord dőlt meg, a szárazságot csupán záporok és zivatarok enyhítették.

Télies kezdet

Többfelé kellemetlen idővel köszöntött ránk az április, csupán a Dunántúlon voltak naposabb körzetek és időszakok. A Nagy Hideg-hegyen havazásba váltott az eső, majd a Mátrában és Bükkben hózáporok alakultak ki. A viharossá fokozódó szél felkorbácsolta a Balaton vizét, a Pilis-tetőn 106 km/h-ás széllökést mértünk. 2-án is még szeles volt az idő, gyakran gomolyfelhők takarták a napsugarakat. 3-án aztán országszerte napossá vált időjárásunk, a délnyugatira forduló szélben több helyen 20 fokig vagy a fölé kúszott fel a hőmérő higanyszála. A vékony fátyolfelhőkön halójelenségek „díszítették” az égboltot. A fölénk sodródó szaharai por afrikai naplementét idézett elő. Másnap a vastagodó fátyolfelhőzeten gúla halójelenség alakult ki. Egy hidegfront nyomán 5-én délnyugaton szivárványokkal kezdődött a nap. Ekkor a Dunántúlon döntően borult volt az ég és arra további záporok is kialakultak, ezzel szemben keleten napos idő volt jellemző és mintegy 5-6 fokkal melegebb, mint nyugaton.

 

Gyorsan jött nyár

6-án a gomolyfelhők mellett a Dunántúlon több órára kisütött a nap, keleten többfelé volt eső, zápor. A Duna–Tisza közén jégesővel kísért zivatar is kialakult. A következő nap eleinte még előfordultak záporok, majd egyre inkább napossá vált időjárásunk, és felvette színes ruháját a természet. 8-án este egy tűzgömb hasított át felettünk, webkameráinkon és néhány fotón is meg lett örökítve a látványosság. Délnyugati áramlással afrikai por szállt fölénk, amely megszínezte a napnyugtákat és napkeltéket. 9-én az ország több pontján annyira felmelegedett a levegő, hogy meteorológiai értelemben meglett az első nyári nap, 25-27 fokot mértek. 9-én este egy gyenge hidegfront hatásaként nyugaton zivatarok alakultak ki. A távolodó hidegfront még 10-én is éreztette hatását, előbb az agglomerációban, majd északkeleten is újabb zivatarok pattantak ki, jégeső is esett. A Bükk fölött peremfelhős zivatar vonult át.

 

Tetőzött a Tisza, fővárosi melegrekord

A front távozása után napos, fátyol-és gomolyfelhős idő volt. Erősödött a felmelegedés, 12-én 26,9 fokkal megdőlt a fővárosi melegrekord. Ekkor egy újabb gyenge hidegfront érkezett, főként estétől alakultak ki záporok, a Dunántúl középső részein sokfelé zivatarok. A csapadékba afrikai eredetű por került, amely sáros esőként jelentkezett a Kárpát-medencében. Tárnokon egy gólyapár kameránk előtt költött. Keleten eleinte még kialakult eső, zápor, majd 14-től egy anticiklon miatt országszerte napossá vált időjárásunk, az évszakhoz képest jóval melegebb volt. Képtárunkba rengeteg a tavaszi virágözönt ábrázoló fotó került. A Tisza dél-alföldi szakaszán is tetőzött az árhullám. 15-én nedvesebb légtömegek érkeztek, megvastagodott a felhőzet, de csak elszórtan volt kisebb eső.

 

Újabb melegrekordok

A hónap közepén többnyire erősen felhős vagy borult volt az ég, eleinte több helyen, majd szórványosan fordult elő eső, zápor. Ismét sáros eső esett. A szaharai por hatalmas felhőernyőt hozott létre, az égbolt, illetve felhők színét sárgára festette. A 16-ra virradó éjjel országosan és a fővárosban is rekord enyhe volt, Gyöngyösön mindössze 17,8 fokig csökkent a hőmérséklet. 18-tól országosan naposra fordult időjárásunk, továbbra is olyannyira szokatlanul meleg volt, hogy 19-én reggel is rekord dőlt, a Budapest Lágymányoson 16,2 fok volt a minimum. A kevésbé fázósak Csopaknál megmártóztak a Balaton 14 fokos vízében. A napnyugtát fényoszlop koronázta meg.

 

Nyári idő, elszórt zivatarok

21-én és 22-én is nyarat idéző idő volt, az erős szintet is elérte az UV sugárzás erőssége, a csúcshőmérsékletek súrolták a 30 fokot. Az előbbi napon ismét fényoszlop kísérte a napnyugtát. 23-án délután egy gyenge hidegfront következtében szupercella érte el a nyugati tájakat. Budapesten 142 éves rekord dőlt meg, Újpesten 29,3 fokot regisztráltak a műszerek. Később a fővárosban és környékén alakultak ki jégesővel kísért zivatarok. Szebbnél-szebb zivataros fotókkal gazdagodott képtárunk. Délkeleten ritka, hullámzó felhők jelezték a megnövekedő légköri instabilitást. 25-én a felvonuló fátyolfelhőkön légköroptikai jelenségek sokasága sorakozott fel; gomolyok csak északon voltak, ott egy-egy zivatar is kipattant.

 

Kánikula és zivatarok

Alig egy hét leforgása alatt újabb 6 fokkal lett melegebb a Balaton, 26-án már 20 fokos volt a magyar tenger. Ekkor azonban egy érkező hidegfront miatt 15 fokos különbség alakult ki északnyugat és délkelet között. Több helyen látványos, kígyózó felhők jelentek meg az égen. A hosszú hétvégén kezdetét vette a strandszezon. A nyári időt 28-án éjjel a déli országrészben szórványosan zivatarok zárták, Ceglédre hatalmas villám csapott le. 29-én hajnalban megdőlt a legmagasabb minimum hőmérséklet rekordja, Sándorfalván mindössze 18,7 fokig hűlt a levegő. A nappali gomolyfelhő-képződésből a középső tájakon és délkeleten pattantak ki zivatarok. A főváros körül helyenként termetes jégdarabok hullottak a zivatarfelhőkből. Meteorológusunk elemezte ki milyen légköri feltételek segítették a heves zivatarok létrejöttét. Ugyanezen napon megdőlt a napi melegrekord, Kelebián és Sátorhelyen 31,4 fokig kúszott fel a hőmérő higanyszála. A hónap utolsó reggelén zivatarok vonulták át a Dunakanyaron. Április utolsó napjának délutánján újabb gomolyfelhők törtek a magasba. Kaposvár közelében, a Balatonnál és a főváros térségében apró szemű jéggel kísért zivatarok csaptak le. Az éjszaka villámok ragyogták be az égboltot.

 

Végezetül egy csokor 2018 április legszebb és legemlékezetesebb fotói közül.

 

A számtalan fotót ezúton is köszönjünk minden Észlelőnknek!

 

« 2017 április

Szerző: Bodrogi Attila
Megjelent: 2018.05.05 11:22


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Viszlát, fagy
Milliónyi pihe járta táncát napnyugtakor (videó)
Fagyott péntek reggel is: néhol -3 fokig hűlt a levegő