Ez történt szeptemberben

Gyakran volt felhős az ég, a sokéves átlaghoz képest nyugaton kétszer több eső esett.

Kánikula után rögtön ősz

Az ország nagy részén kánikulával köszöntött be a meteorológiai ősz, igaz már ekkor elérte a nyugati tájakat egy lassan mozgó hullámzó front. A következő nap aztán már csak keleten volt hosszabb napsütés, nyugat felől beborult az ég. 3-án reggelig a középső országrészben és a Dél-Dunántúlon esett kiadósabb – 20-35 mm – eső. Ezzel együtt jelentősen lehűlt a levegő, sok helyen 20 fok sem volt a maximum hőmérséklet. Amíg itthon csak gyenge zivatarok alakultak addig Erdélyben szélvihar tarolt. A hűvössé, esőssé vált időben hangulatos kora őszi fotókkal gazdagodott képtárunk. 4-én már csak északkeleten volt erős a felhőképződés, arra színpompás szivárványok a jelezték a záporokat, zivatarokat. 5-én a nyugalomba jutott hideg levegő és derült ég következtében többfelé 10 fok alá csökkent a hőmérséklet, északkeleten köd képződött. A Dunán árhullám érkezett, a Szigetköznél másodfokú készültséget rendeltek el.

 

Undulatus asperatus

6-án tíz éve nem látott erősségű napkitörés történt, pár nappal később a délebbi szélességeken is látták a sarki fényt. A nagyobbrészt napos napot követően 7-én egy hidegfront alakította időjárásunkat, többnyire erősen felhős volt az ég, északon voltak hosszabb napos időszakok, elszórtan kisebb eső is előfordult. A délkeleti megyékben kísérteties felhők jelentek meg az égen. A soron következő hétvégén egyre melegebb léghullámok érkeztek, visszatért a nyár, csak 9-én volt keleten felhős az ég, arra akkor záporok is kialakultak. 10-én a maximum hőmérséklet sokfelé elérte vagy megközelítette a 30 fokot.

 

Egy nap kánikula, viharos szél

A következő napon az ország nagyobb részén még melegebb levegőt hozott az élénk vagy erős délnyugati szél, délkeleten 33-34 fokot is mértek. Ekkor este aztán egy hidegfront következtében a megnövekvő felhőzetből záporok, helyenként zivatarok alakultak ki. 12-én túlnyomóan erősen felhős vagy borult volt az ég, több helyen volt eső, zápor. Napnyugtakor aztán elkezdődött a felhőzet felszakadozása, szivárványok zárták a napot. 13-án többnyire napos, nagyjából az évszaknak megfelelő hőmérsékletű idő volt. Másnap a viharos délnyugati szél extrém vízlengést produkált a Balatonnál. Este újabb hidegfront érkezett, záporok, helyenként zivatarok alakultak ki. 15-re az előző napi nyárias időt több fokkal hidegebb, nyugaton hűvös idő követte.

 

Borongós, hűvös idő

Ez még csak a kezdet volt, innentől egyre pocsékabb napok következtek. 16-án egy mediterrán ciklon szállított nedves, labilis levegőt fölénk. Rövidebb időre ugyan többfelé kisütött a nap, késő délutántól aztán délnyugat felől szupercellák léptek be az országba. Az egyik önálló életet élve Pécsen keresztül egészen a Körösök vidékéig jutott. A következő napon felettünk volt a ciklon, sokfelé esett az eső. A nagy labilitást a keleti országrészben jól jelezték a mammatus felhők, míg máshol gomolyfelhők sokasodtak; délen és keleten zivatarok alakultak ki. A sok eső hatására gőzölögtek hegyeink. Az igazán nagy vihar elkerülte hazánkat, Szerbiában és Romániában szélviharral és felhőszakadással kísért ítéletidő pusztító erejű volt, emberéleteket követelt. A Rábán és Murán árhullám haladt le. Nyugati szomszédunknál megnyíltak a sípályák. A sűrű események közepette észlelőnk „tollának” segítségével a hátrahagyott zivatarszezonra nyerhettünk visszatekintést. Az ősz beköszöntével áttekintettük a köd és köd közötti különbségeket; a ködfajtákat és azok jellemző tulajdonságait. Szerencsére 18-án hajnalban kedvezett az időjárás az idei év leglátványosabb bolygóegyüttállásának megfigyelésére.

 

Felhős napok, ködös reggel

Az osztrák mellett a szlovén Alpokban is tetemes mennyiségű hó hullott, a Kredaricán 80 cm-t mértek. 21-én egy ciklon miatt mindenütt beborult az ég, sokfelé esett az eső, a legtöbb Komárom-Szeged szélesebb sávjában. A magassági hidegörvénnyé alakuló ciklon miatt a csillagászati ősz első napjaiban is gyakran volt erősen felhős vagy borult az ég, de jelentősebb eső már csak az északkeleti tájakat öntözte. Mindvégig hűvösebb volt néhány fokkal a sokéves átlagnál. Az említett hidegörvény tehát csak igen lassan mozdult el a Kárpát-medencétől, átmeneti derült éjszaka végén 25-én hajnalban többfelé ködös időre ébredhettünk; 4 és 10 fok közé hűlt a levegő. A szürke időben észlelőink meglátták a sokszínű szeptember szépségeit.

 

Egyre több napsütés, reggelente néhol fagy

A hónap utolsó napjaiban egy tőlünk északkeletre elhelyezkedő anticiklon peremére került hazánk. Kezdetben sok volt a felhő, elszórtan kisebb eső, zápor is előfordult. Később fokozatosan egyre több helyen és egyre több időre sütött ki a nap. A térségünkbe áramló hűvösebb levegő hatásaként hideggé, párássá váltak a hajnalok és hűvössé a nappalok; a napi maximumok javarészt 20 fok alatt voltak, reggelente a fagyzugos helyeken gyengén fagyott. Észlelőink fotóin és webkameráinkon keresztül megnézhettük a kietlenné vált Balatont.

 

Végezetül egy csokor 2017 szeptember legszebb és legemlékezetesebb fotói közül.

A számtalan fotót ezúton is köszönjünk minden Észlelőnknek!

 

« 2016 szeptember

Szerző: Bodrogi Attila
Megjelent: 2017.10.06 13:42


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

A tavalyi év volt a legmelegebb 1901 óta
2023 leghidegebb és legmelegebb napja: február 7. és augusztus 27.
Az idei volt a legmelegebb ősz a mérések kezdete óta