Ez történt októberben

Egy hűvösebb periódust követően tíz napig tartott a vénasszonyok nyara. A hónap végén szélvihar volt.

Napsütés, majd két hidegfront

Gyönyörű napos idővel kezdődött 10. hónapunk. A napsütés ellenére azonban hűvösebb volt a sokéves átlagnál, 1-jén és 2-án hajnalban is néhány helyen fagypont alá csökkent a hőmérséklet. Erdélyben keményebb fagyok is előfordultak. A délutáni órákra több helyen a 20 fokot is elérte a hőmérséklet. 3-án aztán egy gyenge hidegfront hatásaként beborult az ég, de számottevőbb mennyiségű eső (legalább 3-4 mm) csak a Dunántúlon esett. A front után, a párás, sekély ködfoltokkal tarkított reggelt követően alig csökkent a hőmérséklet az előző napokhoz képest. 4-én délnyugatira változott a megerősödő szél. A gyors melegedést ezúttal egy mérsékelt övi ciklon (orkán erejű szél okozott Xavier) köthető erős hidegfront követte, amely 5-én este érkezett. Szignifikáns tényező mindössze a megerősödő északnyugati szél volt. A front előtt hullámzó felhők jelentek meg az égen.

 

Hűvösebb napok

A front után egy magassági teknő alakult ki; ennek következtében néhány napig hűvösebb maradt a levegő. Éjjelente sok helyen 5 fokig vagy az alá süllyedt a hőmérséklet, néhány helyen fagyott, napközben 16-17 foknál nem volt több. Főként 8-án volt sok felhő, de ekkor is csak helyenként alakult ki kisebb eső. A déli és keleti szomszédaink hegyeiben havazott, a magasabb régiókban 20 cm-nél is több hullott. Fokozatosan egy anticiklon vette át a főszerepet és közben néhány fokkal melegebb légtömegek érkeztek, erősödött a nappali felmelegedés. Szebbnél-szebb őszi képeket töltöttek fel észlelőink képtárunkba.

 

Vénasszonyok nyara

Hamisíthatatlan vénasszonyok nyara köszöntött ránk; a hűvös hajnalokat késő nyarat idéző nappalok követték. A helyenkénti pára-és ködfoltok gyorsan felszálltak, 12-én reggel misztikus ködfolyam telepedett a Dunakanyarra. 13-án a megerősödő északnyugati szél jelezte egy hidegfront átvonulását, valamint a hegyek közelében formálódó lencsefelhők. Alig csökkent pár fokot a hőmérséklet, sőt ezután további melegedés következett. A napsugarakat csupán vékony fátyolfelhők szűrték, 14-én éppen ezeknek köszönhetően színpompás volt a napnyugta. 15-én reggel és délelőtt a tanúhegyeknél alakult ki látványos kisugárzási köd.

 

Hajnali melegrekord, délután 20-26 fokok

Az Ophelia hurrikán Afrika felől nagy mennyiségű homokot szállított észak felé, Angliánál bevörösödött az ég alja. Tulajdonképpen ennek a hurrikánnak köszönhetően dőlt meg 17-én a legmagasabb minimum hőmérséklet rekordja, a János-hegyen csak 15,2 fokig csökkent a hőmérséklet. Az átlagosnál több fokkal melegebb időben – sokfelé 20-26 fok – öröm volt a természetben kirándulni, az indián nyár varázslatos pillanatait kihasználni. Szerencsére a reggeli pára-és ködfoltok a legtöbb helyen felszálltak, csak nyugaton, a Kisalföldön és északkeleten fordultak elő makacs ködfoltok. Gyorsított felvételek kíséretében megtekinthettük a kukorica életét az első tavaszi sarjaktól az őszi aratásig.

 

Kiadós eső, megerősödő szél

Még egy sokfelé napos napot követően 22-én hidegfront érkezett, amely hullámot vetett és egy ciklon is kialakult. E két napon országszerte eső áztatta a földeket. A Bükk és Dráva széles sávjában sok helyen 40-50 mm-t is meghaladta a csapadékösszeg; a legkevesebb az Alpokalján és a keleti határ közelében esett. Nemzeti ünnepünk napján ráadásul megerősödött a szél. A front érkezése előtt színes ködtakaró lepte el a fővárost. Ezután egyre inkább egy anticiklon hatása alá kerültünk; 24-én a délkeleti tájak kivételével, 25-én csaknem mindenütt napos időben volt részünk. Az utóbbi napon helyenként megközelítette a hőmérséklet a 20 fokot.

 

Markáns hidegfront, viharos szél

A következő napon délnyugaton 22-23 fokig melegedett fel a levegő, a középső területeken volt több felhő. Ahol éjszakára kevesebb volt a felhő ott a Tauridák meteorraj okozta csillaghullást láthattunk. 27-én egy hidegfront hozott sokfelé eső, záport. Főként a középső és dunántúli megyékben erősödött meg a szél. Egy nyugodt napot követően 29-én egy markáns hidegfront érkezett. Előbb a délnyugati szél erősödött meg, majd viharossá fokozódott az északnyugatira forduló szél. Néhány helyen 110-130 km/h-ás széllökések is előfordultak. A frontot záporok kísérték. A hónap utolsó két napján is szeles volt időjárásunk, előbbi napon elszórtan záporok, a hegyekben hózáporok is kialakultak. 31-én virradóra az északkeleti megyékben és délnyugaton fagypont alá hűlt a levegő. A szomszédos országokban több tíz centiméteres hó hullott.

 

Végezetül egy csokor 2017 október legszebb és legemlékezetesebb fotói közül.

 

A számtalan fotót ezúton is köszönjünk minden Észlelőnknek!

 

« 2016 október

 

Szerző: Bodrogi Attila
Megjelent: 2017.11.05 20:03


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

A tavalyi év volt a legmelegebb 1901 óta
2023 leghidegebb és legmelegebb napja: február 7. és augusztus 27.
Az idei volt a legmelegebb ősz a mérések kezdete óta