Ez történt novemberben

Fokozatosan fordultunk át a télbe; előbb a hegyekben, majd síkvidéken is hullott hó.

Fátyolfelhők, pára-és ködfoltok

Utolsó őszi hónapunk nagyobbrészt napos idővel kezdődött, északon volt több felhő. 2-án aztán egy gyenge hidegfront hatásaként erősen megnövekedett a felhőzet. A fátyolfelhők játékának köszönhetően halojelenség színesítette az égboltot. Később észak felől szórványosan alakult ki kisebb eső, amely a következő nap délen is megszűnt. 4-én és 5-én virradó éjszaka ködfoltok képződtek, azonban a legtöbb helyen napközben felszállt a pára. Sokfelé 14-16 fokos csúcshőmérsékletek mérhettünk. A NASA közleményéből kiderült, hogy 30 éve nem volt ilyen kicsit az antarktiszi ózonlyuk.

 

Napsütés kontra frontrendszer

6-án és 7-én is a reggelre képződő pára-és ködfoltok felszállását követően döntően napos volt az idő. A Nyugat-Dunántúlt azonban egy gyengülő frontrendszer érte el, arra a borult égboltból sokfelé esett az eső és több fokkal hűvösebb volt a napos területekhez képest. Ebből a frontrendszerből az Alpokban méteres hó hullott. A novemberi napsütésben észlelőink számos szép fotóval gazdagították képtárunkat. Ezután az ország középső és keleti vidékein is erősen megnövekedett a felhőzet, de csak elszórtan alakult ki kisebb eső. A több helyen fagyos éjszakák megenyhültek, a nappali felmelegedés pár fokkal alább hagyott.

 

Ködtakaró, a hegyekben hó

A ködtakaróból kiemelkedő tanúhegyek lehengerlő látványt nyújtottak. Átmenetileg több-kevesebb időre mindenütt kisütött a nap, majd 12-én egy mediterrán ciklon áramlási rendszerébe kerültünk és már csak északkeleten volt napsütés. Eleinte csak északon, majd estétől egyre több helyen alakult ki eső, mutatóban a hegyekben hó is hullott, illetve 13-án megerősödő szél kíséretében a Dunántúlon havas eső is előfordult. Másnap északon kiderült, délen borult maradt az ég, de számottevő mennyiségű eső már itt sem volt. 15-én virradóra még több helyen felszakadozott a felhőzet, sokfelé -2 és -7 fok közé csökkent a hőmérséklet.

 

Köd, lepelnyi hó a Kékesen és északkeleten

A hónap második felének elejére az északkeleti határ kivételével borultságig növekedett a felhőzet, számtalan sejtelmes novemberi fotót kaptunk észlelőinktől. 17-én egy gyenge hidegfront következtében többfelé alakult ki kisebb eső, a front mögött fokozatosan egyre hidegebb levegő érkezett a magasban. Holle anyó Kékestetőre látogatott, rövid időre kifehéredett a csúcs. Északnyugat felől egyre több helyen bújt elő a nap, a következő két napon az időnként erősen megnövekvő felhőzetből elszórtan zápor, havas eső, hózápor alakult ki. A helyenkénti ködös reggeleket többé-kevésbé napsütéses nappalok követték. 20-án hajnalra északkeleten lepelnyi hó hullott, később sokfelé megerősödött az északnyugati szél.

 

Északkelet kivételével jelentős enyhülés

Másnap hajnalban egy melegfront következtében fordult elő csapadék, rövid időre fehérbe öltöztek hegycsúcsaink. 22-én az ország nagy részéről távoztak a felhők, csupán északkeleten maradt felhős az ég, párás a levegő; sok helyen 13-16 fokig melegedett fel a levegő. Eközben arról adtunk hírt, hogy szakemberek szerint a téli szezonban súlyosabb influenzajárvány jöhet. Ezután aztán egyre több helyen maradt meg az éjszaka képződött köd, igaz még 23-án délnyugaton főnszél okozott tavaszias meleget, 16-17 fokot. A nyirkos, borús tájakon azonban csak 5-7 fokot mértek. A köd játéknak köszönhetően Prédikálószéken ködív jelent meg. Az egyhangúvá váló időnek 25-én este egy hidegfront vetett véget, este egyre több helyen eredt el az eső.

 

Megérkezett a tél

Sőt a következő napon a magasabb hegycsúcsokon, a Mátrában és a Bükkben havazás váltotta fel az esőt; északkeleten esett a legtöbb. Többfelé megerősödött az északnyugati szél. Napnyugta idejére aranylott a Dunakanyar. 27-én keleten is felszakadozott a felhőzet, az ország nagy részén napos idő volt. A derült ég alatt az ősz leghidegebb reggelére ébredtünk, -3 és -8 fok közé hűlt a levegő. Fátyolfelhősödés kezdődött, majd egy mediterrán ciklon megvastagodó a felhőzete miatt beborult az ég. 29-én délnyugat felől csapadék érkezett; nyugaton és északon havazás kezdődött, másutt havas eső, keleten és délen eső esett. Az ősz utolsó napjára a magasabb hegyvidékeken 20-25 cm-es hóréteg alakult ki.

 

Végezetül egy csokor 2017 november legszebb és legemlékezetesebb fotói közül.

 

A számtalan fotót ezúton is köszönjünk minden Észlelőnknek!

 

« 2016 november

Szerző: Bodrogi Attila
Megjelent: 2017.12.06 9:31


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

A tavalyi év volt a legmelegebb 1901 óta
2023 leghidegebb és legmelegebb napja: február 7. és augusztus 27.
Az idei volt a legmelegebb ősz a mérések kezdete óta