Ez történt márciusban

A kemény téli időt gyors kitavaszodás követte, a sokéves átlagnál lényegesen melegebb volt.

Írott-kőn havazás, majd közel 20 fokkal melegrekord

Az átvonuló hidegfront nyomán a meteorológiai tavasz első reggelén kifehéredett az Írott-kő, 5-10 cm friss hó hullott. A következő napon is túlnyomóan borult volt az ég, több helyen volt kisebb eső. Ugyanakkor főleg a Dunántúlon erősödött meg a szél, amely a Balaton partjára 3 méteres jégtorlaszokat alakított ki. 3-án és 4-én anticiklon alakította időjárásunkat; sok volt a napsütés, bár az utóbbi fátyolfelhők kúsztak fölénk. 4-én a megerősödő déli, délnyugati szél olyannyira meleg levegőt hozott, hogy megdőlt a fővárosi melegrekord, 19,3 fokos maximumot mértek. 5-én mindenütt megvastagodott a felhőzet, délutántól egyre több helyen eredt el az eső. Másnap reggelig a középső országrészben esett a legtöbb, 6-12 mm.

 

Felhős napok, szórványosan záporok

A következő két napban többnyire erősen felhős vagy borult volt az ég, északon vékonyodott el a felhőzet. Délen, délnyugaton több helyen volt eső, zápor, sőt helyenként zivatar. 8-án átmenetileg a középső területek kivételével többfelé felszakadozott a felhőzet és általában 12-16 fokig emelkedett a hőmérséklet. Ezután egymást követően két hidegfront is átvonult felettünk, 9-én és 10-én is havazott a Mátrában. A Nyugat-Dunántúlon és északkeleten megerősödött a szél. A tartósan borult vagy esős tájakon a hőmérséklet csúcsértéke a 10 fokot sem érte el.

 

Változóan felhős napok

11-én és 12-én is többnyire erősen felhős vagy borult volt az ég, csupán kisebb körzetekben és rövid időszakokra bújt elő nap. Gyenge zápor csak helyenként fordult elő, az utóbbi napon a középső vidékek kivételével megélénkült vagy megerősödött az északi szél. Ezután kettő napsütötte nap következett. A hőmérsékletek kevéssel a sokéves átlag felett voltak, ugyanakkor hajnalonta több helyen is fagypont alá hűlt a levegő. Nemzeti ünnepünk napján túlnyomóan felhős, borongós égbolt volt jellemző, de csak keleten fordult elő néhol jelentéktelen zápor.

 

Benedek hozta az enyhülést

16-án és 17-én napos, száraz időben volt részünk, az utóbbi napon nyugaton helyenként 20 fok közelébe melegedett fel a levegő, általában 12-17 fok volt jellemző; reggelente több helyen gyengén fagyott. Utóbbi napon estétől északnyugaton egy-egy zivatar is kialakult, amely egy frontrendszer érkezését jelentette. A hétvégére tehát elromlott időjárásunk, a beboruló égboltból kisebb eső sokfelé esett, az Észak-Dunántúlon és a főváros térségében 10-20 mm esett. Keleten, északkeleten sütött ki néhány órára a nap. Benedek hozta meg az áprilisra jellemző meleget, 20-án délnyugaton már átlépte a hőmérséklet a 20 fokot, de még nem volt zavartalan napsütés.

 

Meleg idő, az Alföldön zivatarok

A következő két nap viszont napos, április végére jellemző enyhe időt hozott. A csúcshőmérséklet sokfelé 20-25 fokig emelkedett, mindössze Sopron térségében mértek ennél hidegebbet. 22-én este az Alföldön egy délnyugat-északkelet irányú sáv mentén zivatarok pattantak ki. 23-án gomolyfelhők képződtek, de csak helyenként alakult ki zápor, maradt az enyhesség. Egy anticiklon peremén 24-én az Alföld kivételével, 25-ére immáron országszerte hűvösebb levegő áramlott, a napsütést fátyol-és gomolyfelhők zavarták.

 

Melegrekordok, sok napsütés

A következő napokban egy anticiklon miatt aztán egyre inkább napossá vált időjárásunk. A kezdeti több helyen fagyos éjszakák megszűntek, erősödött a nappali felmelegedés. Már-már kora nyáriasan meleg lett. 29-én általában 23-25 fok között voltak a maximumok, sőt Budapesten megdőlt a napi melegrekord, Újpesten 23,6 fokot mutattak a hőmérők. Másnap hajnalban a legmagasabb minimum hőmérséklet országos rekordja is megdőlt, a főváros belterületén mindössze 14,4 fokig csökkent a hőmérséklet. 30-án és március utolsó napján néhány fokkal mérséklődött a meleg, az előbbi napon gomolyfelhők képződtek, de csapadék sehol sem volt.

 

Végezetül egy csokor 2017 március legszebb és legemlékezetesebb fotói közül.

A számtalan fotót ezúton is köszönjünk minden Észlelőnknek!

 

« 2016 március

Szerző: Bodrogi Attila
Megjelent: 2017.04.03 16:56


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Sosem volt még ilyen meleg a március, mint idén
Idén egy hónappal hamarabb zöldült ki a természet
Az idei március volt a legenyhébb 1901 óta