Ez történt májusban

A viharvadászok, illetve a felhőtölcsérek és felhőszakadások hónapja volt 2017 május.

Idei első tuba és tornádó

Május legeleje változóan felhős idővel telt. Színes lufikkal igyekeztünk megmutatni a szélnyírás mivoltát, megértetni ennek jelentőségét. 2-án már izgalmasabb volt az égkép, az év első tubáját Bucsán kapta lencsevégre olvasónk. Egy tőlünk nyugatra forgó magassági hideg örvény 3-án erősen labilizálta a légkört. A meleg és hideg légtömeg találkozásánál többfelé pattantak ki zivatarok, melyeket jégeső és felhőszakadás kísért. A Dunántúl nyugati felében jelentősen visszaesett a hőmérséklet (12-13 fok), keleten nyáriasan meleg (25-27 fok) volt. Bátán tornádó is kialakult, szerencsére károkról nem érkezett jelentés. A későbbiekben egy drónos felvétel szemléltette a mátrai szélvihar pusztítását. A hideg örvény a következő napokban alig változtatta helyzetét, ennek megfelelően folytatódott a csapadékos idő. 4-én a zivatarok legfőbb kísérőjelensége a jégeső volt, helyenként markolni lehetett a jeget. 5-én sem történt ez másképpen; a szinte egy helyben topogó, olykor láncba rendeződő cellák következményeként kisebb gócokban felhőszakadás mennyiségű eső esett.

 

Újabb két tornádó, felhőszakadások, Bükkben hózápor

6-án Szolnoknál tornádó volt, a bátaihoz hasonlóan ez sem okozott károkat; ugyanekkor több tubát is megfigyeltek. 7-én szintén kedvezőek voltak a feltételek a felhőtölcsérek kialakulásához, amint később kiderült Besenyőtelek mellett is tornádó volt. A zivatarokat több alkalommal kisebb méretű jégeső és felhőszakadás kísérte. Az Aggteleki Nemzeti Parkban árvíz volt, Trizs községet elárasztotta az esővíz. 9-én a fagypont közeli hőmérsékletben a Bükkben hózápor is előfordult. A 10-ére és 11-ére virradó éjjelen nyugalomba jutott a Kárpát-medencét elárasztó sarkvidéki eredetű légtömeg, mindkét nap hajnalban megdőlt a napi hidegrekord, Koroncón -2,5 fokot, Zabarban -2,4 fokot mértek.

 

Gyöngyöst elmosta a jégeső

A délnyugat felől hazánk fölé érkező nedves labilis légtömegek a következő napokban táptalajt biztosítottak a záporoknak, zivataroknak. Előbb a középső országrészben szórványosan, 12-én az északi megyékben sokfelé voltak zivatarok. A viharos szentek lokálisan felhőszakadást és jégesőt hoztak. 13-án az egyik zivatargócból lezúduló jégeső elmosta Gyöngyöst, amely mértékét jól érzékelteti, hogy csak másnap délre olvadt el a jég. A Dél-Alföldön a zivatarokat bizarr, ijesztő felhők hozták, erről egy blog bejegyzésben számoltunk be. 14-én a változóan gomolyfelhős égből csak nyugaton alakultak ki zivatarok. 15-én a Dunántúlon többfelé zivataros időben volt részünk, ezúttal a felhőszakadás volt a legfőbb kísérőjelenség. Több észlelőnk is tornádót figyelt meg Székesfehérváron. Károkat nem okozott a forgószél.

 

Átmeneti nyugalom

16-án északon és a középső részeken fordultak elő záporok, ekkor tűzgömb ragyogott fel az égen. A következő három napban anticiklon határozta meg időjárásunkat, sokat sütött a nap, lassan egyre melegebb lett. Ez az időszak sem telt el teljesen eseménytelenül ugyanis kukorica figyelő kamerát élesítettünk, amely reményeink szerint több hetes időszakot átfogóan látványos gyorsított felvételeket fog biztosítani. Az Időkép kamerái előtt vörös vércse fiókák keltek ki. 20-án több felhő képződött, elszórtan volt zápor, zivatar. Az esti órákban újabb zivatarok alakultak ki, amelyek gyengülve ugyan, de vonalba rendeződtek. Többek közt a fővárosban is villámok sokaságával vonultak át zivatarok. A megerősödő szél hatására a búzamezők is hullámoztak.

 

Heves zivatarok, felhőszakadás, tornádó

A Kárpát-medencét kitöltő váltakozó nedvességtartalmú, labilis légtömegek továbbra is kedveztek zápor és zivatar képződésnek. 23-án a korábbi napokhoz képest több helyen pattantak ki, amelyekre jellemző volt a lassú, majdhogynem egy helyben topogás. Emiatt lokálisan nagy mennyiségű eső esett, így pl. Budapest egyes kerületei vízben úsztak, egyes cellákból jégeső is esett. Ugyanekkor Szolnoknál tornádót figyeltek meg. 24-én egy gyenge hidegfront következtében még izgalmasabbá vált időjárásunk. Az Alföldön a heves zivatarok láncba rendeződtek. Az erősebb gócokat felhőszakadás, jégeső és viharos széllökések kísérték. A front átvonulása után stabilizálódott a légkör, a változó gomolyfelhőzetből csak helyenként alakult ki zápor, 19 és 23 fok közé esett vissza a hőmérséklet.

 

Végül kánikula

A tavasz utolsó napjaira anticiklon került fölénk. Ezért döntően napos, kissé gomolyfelhős volt az ég. Néhol alakult ki gyenge zápor, 26-án ezeket a záporokat szivárványos napzárás követte. Az évszaknak megfelelő hőmérsékletek napról-napra emelkedtek, 30-ára több helyen meghaladták a maximumok a 30 fokot. Az álló vizek egyre melegebbek lettek, elkezdődött a balatoni strandszezon. A tornádók, tubák és porördögök közti alapvető különbségeket egy ismeretterjesztő cikkben fejtettük ki. 31-én gyenge hidegfront érintette országunkat. A nyugati és északkeleti megyékben több helyen zivatarok pattantak ki. Északkeleten szupercella is létrejött, a zivatarokat felhőszakadás kísérte. A Dél-Alföldön 33 fokig kúszott fel a hőmérő higanyszála.

 

Végezetül egy csokor 2017 május legszebb és legemlékezetesebb fotói közül.

A számtalan fotót ezúton is köszönjünk minden Észlelőnknek!

 

« 2016 május

Szerző: Bodrogi Attila
Megjelent: 2017.06.02 10:25


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

A tavalyi év volt a legmelegebb 1901 óta
2023 leghidegebb és legmelegebb napja: február 7. és augusztus 27.
Az idei volt a legmelegebb ősz a mérések kezdete óta