Ez történt júniusban

Az átlagosnál melegebb júniust hagytunk magunk mögött, rendszerint viharok hoztak felfrissülést a kánikulában.

Irány a strand

Rekord enyhe idővel indult a 2017-es nyár, ugyanis Budapesten csak 21,3 fokig csökkent a hőmérséklet. A meleg idő hatására a Balaton strandolásra alkalmassá vált, Siófoknál 24 fokos vízben lehetett fürdeni. A kevés gomolyfelhőből kevés helyen alakult ki zápor vagy zivatar, erős volt az UV-sugárzás. A csúcshőmérséklet több helyen átlépte a 30 fokot. 4-én egy érintőleges hidegfront labilizálta a légkört, nyugaton és északon zivatarok pattantak ki. A frissítő zivatarokat színpompás szivárványok követték. A front említést érdemlő változást nem hozott, maradt a meleg.

 

Zivatarok és tiszavirágzás

A következő immáron erősebb hidegfront két nap múlva érkezett. Előbb a Dunántúlon voltak látványos zivatarok, majd keleten egy zivatarlánc is kialakult. Az északkeleti harmadban többfelé jelentős mennyiségű eső esett, délen és keleten villámokkal búcsúzott a nap. 8-án Szegednél, a Maros torkolatnál a szerencsések az intenzív tiszavirágzásnak lehettek részesei. 10-én egy gyengébb hidegfront miatt szórványosan, főként a keleti országrészben alakultak ki záporok, zivatarok. Budapest felett az egyik legkülönlegesebb felhőfajta, az Undulatus asperatus jelent meg. Több helyen a naplementében szivárványok tették emlékezetessé a napot.

 

Kánikula, erős UV-sugárzás

A nyári erőteljes, magasan delelő napsütésben 9-es UV-t rögzítettek a szakemberek Siófokon, 1969-ban kezdett mérések óta sosem volt ennyire kevés az ózon felettünk. Döntően anticiklon határozta meg időjárásunkat, de 12-én este egy legyengült hidegfront nyomán Szombathelyre egy szupercella érkezett. A front érdemi változást nem hozott, néhány fokkal mérséklődött a kánikula, 14-én mindenütt 30 fok alatti csúcshőmérsékleteket mértek, néhány helyen voltak záporok. 15-én este a csillagfényes éjszakában egy tűzgömb húzott át az északi égbolton, amelyet többen láttak és webkameráink megörökítettek.

 

Hűvös, szeles, esős hétvége

16-án, illetve a rá következő hétvégén változékonnyá vált időjárásunk, egy hidegfront érkezett, majd egy hidegcsepp kedvezett a felhőképződésnek. Az előbbi napon a front mentén Baranyában hullámzó felhők, azaz undulatus asperatus jelent meg. 17-én és 18-án átlag alatti hőmérsékleteket mértünk, többfelé 25 fok sem volt a maximum, az élénk vagy erős szél tovább rontotta hőérzetünket. Összességében több helyen voltak záporok, zivatarok. 19-től határozott melegedés kezdődött, egyre inkább 30 fok fölé melegedett fel a levegő, 20-án helyenként már közel 35 fokot mértek.

 

Hőségriasztás, heves zivatarok

21-én hajnalban az ország számos pontjáról éjszakai világító felhőket lehetett megfigyelni. Egy gyenge hidegfront miatt ezen a napon szórványosan zivatarok pattantak ki, a Kecskemét-Szeged sávban szupercellából hullottak nagyobb jégdarabok. Hőségriasztást rendeltek el, amely 27-én meghosszabbításra került. Szórványos jelleggel 23-án zivatarok hoztak átmeneti felfrissülést a hőségben; Baranyában, Csongrádban és északkeleten is jégeső kísérte a viharokat. Az erős kifutószél faágakat tört le. 24-én túlnyomóan napos idő volt, csupán este nyugatra érkeztek zivatarok, pár fokkal mérséklődött a meleg. 25-én több helyen már reggel záporok, zivatarok indították a napot, amelyek gyengülve kelet felé mozogtak. Délutántól aztán jött a második hullám, ekkor azonban már heves zivatarok is kialakultak. Sokfelé igen látványos peremfelhővel csapott le a vihar; erős szél és felhőszakadás volt legfőbb kísérőjelenség, de néhány helyen nagyobb jégdarabok is hullottak. A Balaton partján felengedett meteorológiai ballonunk elképesztő felvételeket rögzített a peremfelhős zivatarról.

 

Szórványos zivatarok, levendulavirágzás

A következő napon kelet felé távoztak záporok, zivatarok, számottevő mennyiségű csapadék nem esett. Az időnként megnövekvő felhőzet mellett napossá vált időjárásunk, kevés helyenként alakult ki zápor. A talaj közelében veszélyes mennyiségű ózon halmozódott fel. A lilába borult Vodicai Levendulásról észlelőnk jóvoltából képriportban számoltunk be. 28-án a kezdeti napos időt követően egyre több helyen megnövekedett a gomolyfelhőzet. Délutántól délnyugat felől zivatarok lépték át határt, amelyek kora este a fővárosba is meghozták a felfrissülést; az egyik cella szupercellává nőtte ki magát. A zivatarok felett vörös lidércek jelentek meg. A néhány milliszekundumig látható magaslégköri jelenséget a Husor-2 videó meteoros kamera kapta lencsevégre. 29-én a Dunától keletre, majd az északi megyékben követték egymást a zivatarok. Egy-két erősebb zivatar volt, Nagylaknál fák dőltek ki, háztetők rongálódtak meg a viharban. A hónap utolsó napján délutántól délnyugat felől eredt el az eső, záporeső, helyenként zivatar is előfordult. A felvonuló fátyolfelhőkön halojelenség jelent meg.

 

Végezetül egy csokor 2017 június legszebb és legemlékezetesebb fotói közül.

A számtalan fotót ezúton is köszönjünk minden Észlelőnknek!

 

« 2016 június

Szerző: Bodrogi Attila
Megjelent: 2017.07.04 12:49


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

A tavalyi év volt a legmelegebb 1901 óta
2023 leghidegebb és legmelegebb napja: február 7. és augusztus 27.
Az idei volt a legmelegebb ősz a mérések kezdete óta