Ez történt júliusban

Viharokban gazdag volt a nyár második hónapja. A két hőhullámnak köszönhetően a vízparton nyaralók sem bánkódhattak.

Éjszakai világító felhők

A június utolsó napján érkezett csapadék fokozatosan keletre, északkeletre szorult, nyugat felől egyre több helyen felszakadozott a felhőzet. A következő napokban egy anticiklon hatásaként többnyire napos idő volt jellemző a sokéves átlagnak megfelelő hőmérsékletekkel. Olykor fátyol-és gomolyfelhők is voltak az égen, kisebb zápor csak néhol fordult elő. 2-án hajnalban az utóbbi nyolc év legszebb világító felhőit kapták lencsevégre. 5-én egy gyenge hidegfront előterében többfelé 30 fok fölé melegedett a levegő. Délutántól, illetve este az északi, északkeleti tájakon záporok, zivatarok alakultak ki.

 

Szélvihar a Balatonnál, hőség

Másnap csak kevés helyen – északon és nyugaton – képződtek záporok, zivatarok. A Bükkben keletkezett cella gyorsan szupercellával fejlődött, hosszas útja során Kötegyánt érintve hagyta el országunkat. Nagyobb jégdarabok hullottak belőle. Egy nyugis nap után 8-án a megnövekvő gomolyfelhőkből ismét északon és északkeleten törtek ki nagyobb számban zivatarok, a Bükkben egy szupercellából esett jég. 9-én a zivatarok célpontja a Balaton és Bakony volt; a jég mellett a felhőszakadásból sem volt hiány. 10-én a sok napsütést követően a korábbiaknál is hevesebb zivatarok pattantak ki. Délnyugatról északkelet felé tartva a Balatonon keresztül haladva tomboltak a viharok, Balatonaligán 157 km/h-ás széllel csapott le a vihar. Ahol átvonult a zivatarcella jelentős károkat okozott. Fák dőltek autókra, háztetők rongálódtak meg. Kicsivel korábban Bécs mellett tornádót figyeltek meg. A szórványos heves zivatarok mellett az ország nagy hányadán hőség volt, két napra piros figyelmeztetést adtak ki emiatt, csupán északkeleten volt mérsékelt felmelegedés, arra 30 foknál nem mértek többet egyik nap sem. 10-én és 11-én a déli, délkeleti tájakon 35-38 fokig kúszott fel a hőmérő higanyszála.

 

A hőségnek szupercellák vetettek véget

Utóbbi nap reggele rekord enyhe volt, Pécs Árpádtetőn 25,1 fokig hűlt a levegő. Napközben tehát ismét 35 fokot meghaladó hőség volt. Az enyhülést hozó első zivatarok késő délután lépték át a délnyugati határt. Több szupercella is kifejlődött, amelyekből jégeső esett. Később a zivatarok A Balatonon és Bakonyon keresztül a fővárost is elérték. Sőt a 12-ére virradóra éjjel felhőszakadással és szélerősödéssel kísért zivatarok pattantak ki. A következő éjszaka egy hidegfront nyomán a Dunántúlon és északon voltak záporok, zivatarok. Ezután három napon keresztül mérsékelten meleg, az átlagosnál kissé hűvösebb napok voltak. Sok volt a napsütés, csak 14-én növekedett meg a felhőzet.

 

Hidegrekord, majd gyors melegedés

Mélypontját 17-én hajnalban érte el a hőmérséklet, ekkor megdőlt az országos napi minimum-hőmérséklet rekordja, Zabaron 5,5 fokig zuhant a hőmérséklet. Ezután viszont határozott, erőteljes melegedés kezdődött. Napról-napra egyre magasabbra kúszott a hőmérő higanyszála, 19-ére sokfelé 35 fok körüli maximum hőmérsékleteket mértek. Fokozódott az aszály, néhány helyen pedig lángra kapott a tarló. Az Országos Tisztifőorvos 20-tól négy napon át tartó hőségriasztást rendelt el, a napi középhőmérsékletek 25 és 27 fok között alakultak, délen és keleten volt a legmelegebb.

 

Hőség, viharok

A fokozódó meleg mellett helyenként zivatarok is kialakultak az országban, elsőként 21-én, ekkor helyenként keleten jég is esett. A 34-37 fokos hőségben 23-án némileg több helyen volt vihar, amelyekben jégeső, felhőszakadás is előfordult, sőt némelyik cellát légzuhatag kísérte. 24-én egy közeledő hidegfront előterében áramló labilis levegő hatására többfelé pattantak ki zivatarok. Az erősebb cellák szupercellákká erősödtek, a viharos kifutószélen kívül a jégeső okozta a legnagyobb gondot. A leglátványosabb és legijesztőbb felhők északkeleten vonultak át. Az éjszakai zivatarok nyomán lidércek villantak fel az égen. A front mögött mintegy 10 fokkal esett vissza a hőmérséklet, országszerte felfrissült a levegő.

 

Hűvös, felhős, záporos napok

A soron következő néhány napon is gyakran volt felhős, borult az ég. 26-án egy magassági teknő hatásaként többfelé alakultak ki záporok, zivatarok, sőt egy zivatarlánc is létrejött. Kelet, északkelet kivételével több helyen 10-20 mm-t meghaladó mennyiségű csapadék esett. 27-én kevesebb helyen volt csapadék, az átlagosnál hűvösebb időben Miskolcnál tuba jelent meg. 28-tól naposra fordult időjárásunk, anticiklon húzódott fölénk. A Balatonnál pihenőket ismét nyaralóidő fogadta. Napról-napra mind magasabbra emelkedett a hőmérséklet, sőt a következő hőhullám a nyakunkon volt. A hónap utolsó napján 31 és 34 fok között alakult a csúcshőmérséklet.

 

Végezetül egy csokor 2017 július legszebb és legemlékezetesebb fotói közül.

 

A számtalan fotót ezúton is köszönjünk minden Észlelőnknek!

 

« 2016 július

Szerző: Bodrogi Attila
Megjelent: 2017.08.05 19:13


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

A tavalyi év volt a legmelegebb 1901 óta
2023 leghidegebb és legmelegebb napja: február 7. és augusztus 27.
Az idei volt a legmelegebb ősz a mérések kezdete óta