Ez történt januárban

Több, mint 30 éve nem volt olyan hideg a január, mint idén. Éjjelente -20 fokok sem voltak ritkák, teljesen befagyott a Balaton.

Csökkenő hőmérséklet

Újév első két napja a kettősségről szólt; a borult, párás, ködös, fagyos tájak mellett napsütötte területek is előfordultak, ahol a hőmérséklet elérte a 2-7 fokot. A korábbi időszak fagyainak hatására jégcsodák keletkeztek tavainkon és folyóinkon. Országszerte jelentős mértékben megemelkedett a szálló por koncentrációja, több nagy városban is veszélyessé vált a levegő minősége. 3-án és 4-én is egy-egy hidegfront vonult át felettünk. A megnövekvő gomolyfelhőzetből szórványosan hózáporok alakultak ki, utóbbi napon kifehéredett a Dunakanyar, de északkeleten is hullott néhány centiméter. Az erős szél jégtorlaszokat emelt a Balaton partján. 5-én este aztán egy markáns hidegfront érkezett; nyugaton, keleten, majd a középső részeken is hózáporok alakultak ki. Egyre több helyen megerősödött az északi, északnyugati szél, de a tavaink jegére lépni tilos volt.

 

Sarkvidéki hideg, viharos szél, Tésán -28,1 fok

Az erős, viharos erejű északi széllel a következő napokban tovább folytatódott a sarkvidéki eredetű légtömeg beáramlása hazánkba. Eközben bemutattuk az első panorámavideónkat. Stábunk az erős nappali fagyok közepette lefotózta a jég és szél nászát a Balatonon. A nappali maximumok általában -7 és -12 fok között alakultak, éjjelente pedig egyes helyeken -20 fok alá süllyedt a hőmérséklet. A kemény mínuszoknak köszönhetően 7-én megnyílt a Velencei-tavi korcsolyapálya Agárdon. Számos európai országban is tombolt a kemény tél; nagy havazásokkal, sokfelé bőven -20 fok alatti hőmérsékletekkel. 8-án virradóra az országos és fővárosi minimum-rekord is megdőlt; Tésán -28,1 fokot, Ferihegyen -18,6 fokot regisztráltak a műszerek. Ugyanekkor nyugaton 8-10 cm-nyi hó hullott. Az extrém hidegben havat gyártottuk forró vízből. A Szegedi Fotóklub tagja is lencsevégre kapták a jeges Balatont. 9-én a megnövekvő felhőzetből előbb keleten, majd másutt is szállingózott a hó. A Dunai jégzajlásról egy drónos videót mutattunk be. Olvasóink és Észlelőink sok jeges, csodás képpel ajándékoztak meg minket, amelyről készítettünk egy képes összefoglalót is. 10-én a Dunán teljes hajózási tilalmat rendeltek el.

 

Újabb téli támadás, északon 30 cm hó

Az Országos Epidemiológiai Központ influenzajárványt hirdetett. A 11-ei alapvetően napos időt 12-én virradóra melegfront váltotta, az északnyugati, északi és északkeleti országrész kifehéredett, 3-6 cm hó hullott. Később kevés időre előbújt a nap, a Dunántúlon megenyhült az idő. A frontrendszer hidegfrontja is még aznap megérkezett. Északon és északkeleten tartós havazás vette kezdetét. 13-án az ország más részein ónos eső, havas eső, délen és délkeleten eső esett. Délutántól lassan egyre több helyen váltott havazásba a csapadék, délkeleten és keleten azonban egészen késő estig eső esett. Északon 30 cm hó hullott. A Dunakanyarban jelentősen lelassult a közlekedés a havas utak és sűrű havazás miatt lecsökkenő látástávolság miatt. Szlovákia felé kamionstopot rendeltek el a hatóságok. Baranyából hózivatarról kaptunk jelentéseket. A befagyott tavak folyók jegére lépést kizárólag a kijelölt helyeken engedélyezték, máshol életveszélyes volt jégre lépés. A havas idő sokakat mozgatott meg, tömegek keresték fel sípályáinkat. Ugyancsak sokak a szánkózást választották.

 

Befagyott Balaton, -25 fok

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Göncruszka víztornyát az erős fagy szétrepesztette. 16-án a déli országrész fölé egy ciklon felhőzete sodródott, délen havazott vagy szállingózott a hó, Sellyén több, mint 10 cm hó hullott; másnap fokozatosan maradt abba a havazás. A befagyott Balatonról drónos felvételeket mutattunk meg. Megnéztünk milyen az amikor térdig, sőt derékig ér a hó; túráztunk a Bihar-hegységben. Egy anticiklon húzódott térségünk felé, a derült, hófödte tájakon -20 fok alá csökkent a hőmérséklet, 20-án reggel Mihálygergén -25 fokot mért Észlelőnk. Napközben a zord éjszakákhoz képest aránylag kellemes értékekre, +1 és -4 fok közé kúszott fel a hőmérő higanyszála. Előbb északkeleten, majd délkeleten voltak tartósan ködös, borult körzetek. A befagyott Dunában ezúttal a köd folyt.

 

Kemény mínuszok, köd, szmogriadó

21-én többfelé bújt elő a nap, a következő napoktól azonban már borult, ködös idő volt meghatározó. Kisebb területen maradt szakadozott a felhőzet vagy szállt fel a köd. 23-án és 24-én a faágakra és vastag zúzmara rakódott le, csak lassan ritkult a köd. Utóbbi napon Dunaharasztinál megmozdult a föld. Országszerte erősen szennyezetté vált a levegő, több nagy városban szmogriadót rendeltek el, Budapesten és Szegeden korlátozták az autóforgalmat, utóbbi városban ingyenessé tették a tömegközlekedést. A jégtorlaszok miatt a Duna szerbiai gombosi szakaszán 2,5 m-t áradt a folyó.

 

Javuló levegőminőség, kristálytiszta hegycsúcsok

30-ig nem történt érdemi változás, azaz az anticiklon alatt konzerválódott a hidegpárna. Ennek megfelelően túlnyomóan borult volt az ég, kisebb körzetekben – főként északon – szakadozott fel a felhőzet. A hófödte tájakon -15, -22 fokig hűlt a levegő, ugyanakkor ahol kisütött a nap -2, +3 fokig kúszott fel a hőmérő higanyszála, másutt délután sem volt több -4, -7 foknál. Az északkelet felől beáramló hideg levegő hatására javult a levegő minősége, 27-én visszavonták a szmogriadót. A ködtenger fölé emelkedő hegycsúcsokon szikrázó napsütés volt, a Tátra hófedte csúcsai is tisztán kivehetőek voltak. A hónap utolsó napján egy hideg légörvény bontotta meg a ködtengert, a magasban enyhe léghullámok érkeztek, az ország középső és déli tájain ónos eső kezdett el esni, északon havazott.

 

Végezetül egy csokor 2017 január legszebb és legemlékezetesebb fotói közül.

A számtalan fotót ezúton is köszönjünk minden Észlelőnknek!

 

« 2016 január

Szerző: Bodrogi Attila
Megjelent: 2017.02.09 1:06


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

2024 januárja lett a valaha mért legmelegebb január
Hurrikán erejű széllel csap le Norvégiára az Ingunn viharciklon
Káprázatos gyémántpor halók alakultak ki a Dél-Alföldön