Ez történt februárban

A zord január után harmadik téli hónapunkban megenyhült az idő, a Tiszán erőteljes jeges ár haladt le.

Jelentős enyhülés

Első februári napunkon egy magassági hidegörvény következményeként sok helyen esett jelentős mennyiségű ónos eső, északon havazott, piros figyelmeztetés és riasztás is érvényben volt a jegesedés miatt. Az elmúlt 30 év leghidegebb januárját erőteljes melegedés követte, 2-án délen átlépte a hőmérséklet a 10 fokot, míg 3-án többfelé 15-16 fokos meleg volt. Északon, északnyugaton ugyanakkor beragadt a felhőzet, arra mindössze 2-8 fokot mértek. A hirtelen enyhülés hatására a jéghideg Duna gőzölögni kezdett. 4-ére virradó éjszaka rekord meleg volt, Kaposváron 9,5 fokig csökkent a hőmérséklet. Ugyanekkor este hidegfront érkezett, nyugat felől eleredt az eső, amely másnap kelet felé távozott és északkelet kivételével felszakadozott a felhőzet, több órára kisütött a nap.

 

Eső, havas eső, ború

A derültség csak átmeneti volt, hiszen egy mediterrán ciklon felhőzete borította be az égboltot, ismét eleredt az eső. A Nyugat-Dunántúlon 20-25 mm, másutt ennél kevesebb esett. 6-án délutántól lassan havas esőben, havazásba váltott az eső, amely fokozatosan gyengült és a keleti területekre korlátozódott. Keleten helyenként 2-3 cm-es hóréteg alakult ki. Eközben a Tiszán és mellékfolyóin jeges árhullám indult el. Meteorológiai léggömbünk a Balaton jégvirágait fotózta, egyes képek 20-30 km-es magasságból készültek. A borult égbolt alatt elszórtan hószállingózás, itt-ott ónos szitálás is előfordult, nagyjából a sokéves átlagnak megfelelő hőmérsékletek voltak. 10-én aztán ha lassan is, de egyre nagyobb területen szakadozott fel a felhőzet, főként a Dunántúlon élénkült meg a szél.

 

Tiszai jeges ár, ipari havazás

A hónap közepéig északkelet kivételével többfelé volt napos idő. A napsütötte tájakon 4 és 9 fok közé, 15-én 10-12 fokig melegedett fel a levegő, a hegyekben is bőven pozitív tartományban volt a nappali hőmérséklet. Az idő előrehaladtával egyre nagyobb területet hódított meg a köd és rétegfelhőzet. A borult, párás, ködös területeken délutánonként is mindössze fagypontot mértek. A tiszai jeges ár elragadta a tiszacsegei kompot, a honvédség mentőhelikoptere mentette ki az éjjeli őrt. Csongrádnál is nagyobb jégtorlaszt keletkezett. A szürke, ködös helyeken az ipar létesítmények közelében ipari havazás is előfordult. A megemelkedő szálló por koncentrációja miatt előbb Salgótarjánban, majd Budapesten és Miskolcon is szmogriadót rendeltek el.

 

Anticiklon = szürkesség

17-én egy gyenge hidegfront hatására több helyen volt kisebb eső, havas eső, északkeleten havazás is. A következő nap előbb csak a Dunántúlon, majd a Tiszántúl kivételével máshol is felszakadozott a felhőzet. Ezután azonban ismét visszaállt a ködös, szürke, borult idő, kisebb körzetekben és a hegyekben volt napsütés. Az ország döntő részén -1, +3 fokot mértek délutánonként, de ahol hosszabb ideig sütött a nap 7-11 fokig melegedett fel a levegő. 20-án egy ciklon gyenge frontrendszere érte el hazánkat; eső, északkeleten havas eső, néhol havazás is előfordult.

 

Északkeleten beragadt a hideg

21-én sokfelé volt eső, északkeleten néhány helyen havas eső, hószállingózás. Az átvonult hidegfrontot követően változóan felhős, Észak-Dunántúlon és északon, északkeleten döntően borult volt az ég. Általában 10-15 fokig, északkeleten mindössze 3-8 fokig emelkedett a hőmérséklet. A következő nap is megmaradt a kettősség, de ekkor délnyugaton helyenként 18-19 fokot is mértek, nyugaton megerősödött a szél. 24-én aztán egy újabb hidegfront érkezett, a Dunántúlon és délen sokfelé esett az eső. Nyugaton, délnyugaton 12-16 mm, máshol csak néhány milliméter esett.

 

20-22 fokkal búcsúzott a tél

Másfél hónapos kényszerleállást követően 27-én megindult a Balatonon a kompszolgáltatás Szántód és Tihany között. A fátyolfelhős égen országszerte szebbnél-szebb halojelenséget figyelhettünk meg. Ugyanekkor a Fonyódligetnél hatalmas jégtábla vált le és kelt önálló útjára. A tél utolsó napján megerősödött, a Dunántúlon viharossá fokozódott a délnyugati szél. Április végét idéző meleg volt az Alföldön; Kiszomboron 21,6 fokkal megdőlt a napi melegrekord. A fővárosban sem volt ennyire meleg ezen a napon, Pestszentlőrincen 17,4 fokot mértek.

 

Végezetül egy csokor 2017 február legszebb és legemlékezetesebb fotói közül.

A számtalan fotót ezúton is köszönjünk minden Észlelőnknek!

 

« 2016 február

Szerző: Bodrogi Attila
Megjelent: 2017.03.03 9:32


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Ilyen meleg telünk még nem volt a mérések kezdete óta
A legmelegebb márciusok közé is beférne az idei február
Újabb budapesti rekordok születtek a tél utolsó napján