Ez történt decemberben

Enyhe, zivatarokkal tarkított volt a téli szezon első hónapja, főként a hegyekben havazott.

Megnyitottak sípályáink

A korábbi napok havazásának köszönhetően a meteorológiai tél első napjaiban három hazai sípálya is megnyitott. 22 cm-es hóréteget mértek a hegycsúcsokon. Többnyire erősen felhős vagy borult volt az ég, sőt helyenként tartósan megmaradt a köd. Ugyanakkor a szerencsések vasárnap éjjel fényesebb teliholdat figyelhettek meg. 3-án egy mediterrán ciklon érkezett, nyugat kivételével beborult az ég. A Dunától keletre havazott, a fagypont közeli hőmérsékletben lepel-4 cm-es hóréteg alakult ki. Számos havas fotóval gazdagodott képtárunk. A derült, szélvédett hóval borított tájakon reggelente -8, -11 fokig hűlt a levegő. 4-én és 5-én melegebb légtömegek érkeztek; a szórványos hószállingózást, gyenge havazást havas eső, helyenként ónos eső, majd csepergő eső váltotta fel. Nyugaton alkonyati szivárvány zárta a napot.

 

Köd kontra napsütés kontraszt

Mikulás napján északkelet kivételével napos idő élvezhettünk, tüzes volt a naplemente az ország több pontján. A következő két napon nyugaton ködös, erősen párás; északon és északkeleten többnyire borult volt az égbolt, másutt több órára kisütött nap. 8-án az ország déli felében 10-15 fokig melegedett fel a levegő, akkor azonban hidegfront érkezett, estétől egyre több helyen eredt el az eső. Másnap a Dunától keletre eső, havas eső esett, a hegyekben havazásba váltott a csapadék. A frontot követően szikrázóan napos időben volt részünk. A délire forduló és egyre inkább megélénkülő, megerősödő szél a hirtelen felmelegedést jelezte előre.

 

Viharos déli szél, melegrekord, zivatarok

A felmelegedés azonban nem járt együtt a napsütéssel, ugyanis maradtak a felhők. Az erős, viharos déli szélben kelet és északkelet kivételével már 11-én 10-14 fokig kúszott fel a hőmérő higanyszála. Éppen ezen a napon nyugodott le legkorábban a nap. 12-én a gyönyörű napkeltét követően tovább fokozódott a felmelegedés, megdőlt a napi rekord, Drávaszabolcson 18,8 fokot mutattak a hőmérők, néhol fagyit is lehetett kapni. A következő nap virradó éjjelen hidegfront vonult át felettünk, alaposan visszaesett a hőmérséklet, délen és délkeleten volt kevés eső. A Tátrában hótölcsért filmeztek. A decemberhez képest változékony időszak ezután következett. 14-én este egy érintőleges hidegfront nyomán olyannyira megnőtt a légköri instabilitás, hogy délnyugaton zivatarok pattantak ki, sőt az éjjel folyamán délen és délkeleten is megdörrent az ég. Többfelé alakultak ki intenzívebb záporok. Másnap is sokfelé esős idő volt, az ország déli felében két nap alatt 30-50 mm esett; az este délnyugaton és északon havazás váltotta az esőt.

 

Fagyos időszak

A következő napokban hideg levegő töltötte ki a Kárpát-medencét. Egy fölénk benyúló anticiklon biztosította a nyugodt időjárást. Többnyire erősen felhős volt az ég, de voltak napos helyek is. 19-én országszerte sokat sütött a nap. Helyenként hószállingózás, gyenge havazás is volt. A ködös, zúzmarás, hegyekben napos tájról felhasználóink szebbnél-szebb képekkel gyarapították képtárunkat. Gyengült a nappali felmelegedés, voltak helyek ahol a fagypontot sem érte el a hőmérséklet, éjszakánként főleg északon -10 fokig vagy az alá hűlt a levegő.

 

Tavaszias karácsony

21-én egy melegfront kíséretében csapadék érkezett; nyugaton eső esett, másutt azonban havazott. Sok helyen kifehéredett a táj, általában lepel-5 cm-nyi hó hullott. Három síterepünk sípályái kinyitották kapuikat, 30 cm-es hó fogadta a síelőket. 22-én a szelesebb Dunántúlon megközelítette a hőmérséklet a 10 fokot, máshol még hűvös maradt a levegő. A következő néhány napban eleinte több, majd kevesebb felhő volt az égen, északkeleten maradt tartósan borult, ködös az idő. Északkelet kivételével aranyvasárnap 10-15 fokig emelkedett a hőmérséklet; hó csak a hegyekben volt fellelhető. Karácsony első és második napja sokkal inkább emlékeztetett a tavaszra, mintsem a télre. Északkelet mellett északnyugaton voltak ködös, emiatt hideg tájak. 26-án kora hajnalban fura, medúzaszerű fényjelenséget figyelhettünk meg, amelyet egy rakéta okozott.

 

Év végi zivatarok

27-én is maradt a megosztottság, az ország nagyobb részén napos, az évszakhoz képest lényegesen melegebb volt, de ekkor nyugat felől egy hidegfront közelítette meg hazánkat, estére nyugat felől beborult az ég. A front a következő napon vonult át felettünk. A Dunántúlon több helyen zivatarok pattantak ki, arra az esőt, havas eső, hegyekben havazás váltotta, helyenként jégeső esett és viharos széllökések fordultak elő. 29-én felszakadozott a felhőzet, Tiszántúlon maradt felhős az ég. Másnap melegfront érkezett, estétől nyugaton eleredt az eső. Az óév utolsó napján eleinte sokfelé esett az eső, déltől nyugat felől lassan elkezdődött a felhőzet felszakadozása. A Dunakanyarban a felhők tánca különböző légköroptikai jelenségeket idézett elő. Az utcán szilveszterezőket kegyeibe fogadta az idő, többfelé kiderült az ég, éjfélkor általában 1 és 6 fok között alakult a hőmérséklet, északon köd képződött.

 

Végezetül egy csokor 2017 december legszebb és legemlékezetesebb fotói közül.

 

A számtalan fotót ezúton is köszönjünk minden Észlelőnknek!

 

« 2016 december

Szerző: Bodrogi Attila
Megjelent: 2018.01.02 0:14


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

A tavalyi év volt a legmelegebb 1901 óta
Az év egyik utolsó tűzgömbje villant fel felettünk éjjel (videó)
Mohácsnál is kiöntött a Duna