Ez történt augusztusban

Több hőhullám is volt harmadik nyári hónapunkban, országos viszonylatban száraz idő volt jellemző.

Melegrekordok, Kübekházán 40,3 fok

A harmadik nyári hónapunk hőhullámmal köszöntött ránk. Az Afrika felől érkező száraz, igen meleg levegő hatására mind magasabbra kúszott fel a hőmérő higanyszála. Gyakorlatilag melegrekordok sorozatával indult az augusztus. A hőhullám csúcspontját 4-én érte el, ekkor 40,3 fokot rögzítettek Kübekházán. Ezen a napon országszerte piros figyelmeztetés volt kiadva a 29-30 fokot meghaladó napi középhőmérsékletek miatt. Csupán 3-án volt Miskolc térségében egy hőzivatar. A szokatlan melegben több helyen kapott lángra a tarló, a Hortobágyon pusztított legnagyobb tűz, mintegy ezer hektár égett le. Megtudhattuk mitől van illata a nyári estéknek.

 

Jégeső, felhőszakadás szakította meg a hőséget

Az embert próbáló hőségnek 6-án vetett véget egy markáns hidegfront. Kora délutánig ekkor is tikkasztó hőség volt jellemző, ezután azonban egyre több helyen megnövekedett a gomolyfelhőzet. Többfelé alakultak ki felhőszakadással, jégesővel kísért zivatarok. A keleti országrészben délről észak felé haladva egy szupercella is áthaladt, Orosházán és Püspökladánynál nagy károkat okozott a vihar. 7-én – ahol felhőmentes volt az ég – részleges holdfogyatkozást figyelhettek meg. A felfrissülés kérész életű volt, 8-tól újból hőség lett, öt megyére adtak ki piros figyelmeztetést. A viharok közt és után saját fejlesztésű webkameránkat teszteltük. A tartós hőségben az Adria-tenger 30 fokosra melegedett fel. Itthon a hőmérő higanyszála 35 fok fölé kúszott fel, az éjszakák is kellemetlenül meleggé váltak. 10-én hajnalban az országos és a fővárosi legmagasabb minimum hőmérséklet rekordja is megdőlt, Tatabányán 25,7 fok a volt a minimum.

 

Erős zivatarok nyugaton

10-én este tulajdonképpen előrejelezhetetlen mód erős zivatarok vonultak át a Nyugat-Dunántúlon. A 100 km/h-át meghaladó széllökések számos helyen fákat döntöttek ki, megrongálódtak a villamoshálózatok, több településen napokig szünetelt az áramszolgáltatás. A felhőmentes tájakon az augusztusi hullócsillagokban gyönyörködhettünk. 11-én egy közeledő frontzóna előtt zivatarok robbantak be a Dunántúlon, Somogyban szupercella is kialakult. A hidegfronti szakasz 12-én helyeződött a középső és keleti országrész fölé, másnapra megszűnt a hőség, mindenütt visszaesett a hőmérséklet. A következő két napon mérsékelten meleg, napos, száraz idő volt.

 

Hidegfront 20-án

Ezután aztán déli áramlással egyre melegebb léghullámok érkeztek a Kárpát-medence fölé. Ennek következtében kánikulai meleg lett, 18-ára és 19-ére első fokú figyelmeztetés volt kiadva a hőség miatt. A sok napsütést csak kevés helyen zavarta felhő, néhol alakult ki zápor. Kihasználva a felhőmentes időt kihasználva meteorológiai ballonunk segítségével az esti Balatont csodálhattuk meg a magasból. 19-én országunk nyugati tájait egy lassan mozgó markáns hidegfront érte el, arra már visszaesett a hőmérséklet. A front államalapításunk ünnepére helyeződött fölénk, a Dunántúl keleti harmadában és az agglomeráció tágabb környezetében 20-30 mm-t meghaladó mennyiségű csapadék esett. Ugyanakkor délután a Dunántúlon többfelé felszakadozott a felhőzet, 12-17 fokkal esett vissza a hőmérséklet.

 

Kanadai füst, különleges napnyugták, hidegrekord

A következő néhány napban döntően napos idő volt, csak északkeleten növekedett meg a gomolyfelhőzet, arra egy-egy zápor is előfordult. Eközben Amerikában teljes napfogyatkozás volt, amely 99 éve volt legutóbb. A derült ég ellenére különleges napnyugtákat láthattunk, amelyeket a kanadai erdőtüzek füstje színezett meg. A napsütés ellenére mérsékelt volt a nappali felmelegedés, illetve csípősen hűvösek a reggelek. 24-én megdőlt a hidegrekord, Zabaron 2,6 fokig hűlt a levegő. Ezután viszont erőteljes melegedés indult meg, visszatért a kánikula, sőt a hőség.

 

Ismét hőség, Szikáncson 38,4 fok

A három napig tartó meleg idő 27-én csúcsosodott ki. Ekkor két melegrekord is megdőlt. Az új fővárosi legmagasabb minimum hőmérséklet rekord a János-hegyen 23,9 fok lett, míg az új országos napi maximum hőmérséklet rekordja Szikáncson 38,4 fok lett. Ezen a napon délután, illetve este egy jégesővel és heves villámokkal érkező hidegfront szakította meg a hőséget, a Dunántúlon és északon esett 5 mm-t meghaladó mennyiségű eső. A front távozását követően túlnyomóan napos, eleinte változóan gomolyfelhős idő. A nyár utolsó napjaiban hűvösek voltak a reggelek, 31-én azonban ismét 31-34 fokos maximumokat mérhettünk.29-én Pápánál porördögöt fotóztak, az erőteljes örvénylésű feláramlás port kavart fel.

 

Végezetül egy csokor 2017 augusztus legszebb és legemlékezetesebb fotói közül.

 

A számtalan fotót ezúton is köszönjünk minden Észlelőnknek!

 

« 2016 augusztus

Szerző: Bodrogi Attila
Megjelent: 2017.09.02 0:43


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

A tavalyi év volt a legmelegebb 1901 óta
2023 leghidegebb és legmelegebb napja: február 7. és augusztus 27.
Az idei volt a legmelegebb ősz a mérések kezdete óta