Ez történt áprilisban

Nyárias meleggel kezdődött a hónap, majd téliesen hideg következett. A hegyekben óriási mennyiségű hó hullott.

Nyárias idő, rekordok

Az elmúlt évek gyakorlatának megfelelően április első napján elindult a viharjelzés nagyobb tavainkon. Szokatlanul meleg idővel kezdődött az év 4. hónapja. A sok napsütés és a Kárpát-medencét kitöltő meleg levegő hatására a fővárosban megdőlt a napi melegrekord, 23,1 fokot mértek Újpesten. A március végén kezdődött rekordok sorozata ezzel azonban messze nem ért véget; 2-án országos és budapesti viszonylatban is rekord született, Békéssámsonon 26,3 fok, Újpesten 25,1 fok volt a maximum. A kora nyárt kihasználva egy éjt töltöttünk a Bakonyban. 3-án virradó éjszaka se volt még ennyire enyhe, mint most, Budapest belterületén mindössze 15,1 fokig csökkent a hőmérséklet. Ekkor azonban az északi területeken gomolyfelhők képződtek, délután helyenként zápor, zivatar is kialakult. Egy sekély mediterrán ciklon következtében 4-től felhőssé vált időjárásunk. Több helyen alakult ki zápor, zivatar, a Dunántúlon jégeső is esett.

 

Felhős, szeles napok

A következő két napon a felhők mellett a szél volt a legfőbb meghatározó időjárási elem. Többfelé megerősödött, helyenként viharossá fokozódott az északnyugati szél. Elszórtan kisebb esők, záporok alakultak ki, pár fokkal átlag alá csökkent a hőmérséklet. 8-tól előbb több, majd kevesebb gomolyfelhő képződött az égen, melegedett a levegő. 10-ére több helyen meghaladta a csúcshőmérséklet a 20 fokot.

 

Frontok, kisebb eső, záporok

11-én egy hidegfront nyomán a felhőátvonulásokból elszórtan kisebb záporok fordultak elő, többfelé megerősödött a szél. A front elvonulását követően változó vastagságúan fátyolfelhős volt az ég, csapadék nem esett. 13-án egy újabb hidegfront érkezett, a megnövekvő felhőzetből szórványosan alakultak ki kisebb esők, záporok. 14-én a fátyol-és gomolyfelhők mellett néhány órára kisüt a nap, a hőmérséklet a sokéves átlag körüli volt, délen és délnyugaton 20-21 fokot mértek. A hónap közepén többnyire erősen felhős volt az ég; előbb délen, majd a Dunántúlon fordult elő eső, zápor, helyenként zivatar.

 

Meglepetés havazás, hó-és hidegrekordok

Egy naposabb jellegű napot követően egy sekély ciklonális mező hatásaként ismét a felhők kerültek túlsúlyba, előbb csak helyenként, majd 18-án már több helyen volt eső, zápor, hegyekben hózápor. E közben hírt adtunk a húsvéti ballon repülésünkről, amely keretében gömbpanorámás felvételeket készítettünk. 19-én és 20-án egy ciklon alakította időjárásunkat; előbbi nap reggelén már az Alföldön is havazott, Kiskunságban több centiméter hullott. A következő 36 órában aztán a hegyekben hatalmas mennyiségű hó hullott, míg síkvidéken jelentős mennyiségű eső, havas eső esett. A hőmérséklet mintegy 10 fokkal maradt el a sokéves átlagtól. A hóömlés miatt óráról-órára gyarapodott a hóréteg a hegyekben. Autók akadtak el vagy csúsztak árokba, a hó súlya alatt az utakra szakadó faágak és nagy hó következtében számos település lett elzárva külvilágtól. Egyes helyeken 3 napig szünetelt az áramszolgáltatás. Az erős szél hófúvást okozott. 20-án a Kékestetőn a 45 cm-es hórekordon kívül -2,7 fokkal megdőlt a legalacsonyabb maximum hőmérséklet rekordja, míg másnap -7,1 fokkal hidegrekord dőlt. A fővárosban sem mértek még 21-én ennyire hideget. A Nagy Hideg-hegyen elindították a sílifteket.

 

Gyenge fagyok, majd határozott melegedés

A későn jött nagy havazás nyomai a műholdról is jól kivehetőek voltak. Egyes helyeken Ausztriában 100-150 cm hó hullott, a legmagasabb fokú lavinaveszélyre figyelmeztettek. Itthon az átlagosnál több fokkal volt hidegebb időjárás, reggelente északon és helyenként délnyugaton gyengén fagyott. 23-án virradóra egy újabb, gyenge hidegfront érkezett, főként északon voltak belőle kisebb záporok. Napközben gomolyfelhősödés indult meg, elszórtan – leginkább északkeleten – záporok és zivatarok alakultak ki, néhány helyen havas eső, hózápor is előfordult. A front távozását követően egy csillagfényes éjszakát töltöttünk a Bakonyban. Melegedés kezdődött, 25-ére általában 21 és 24 fok közé emelkedett a hőmérséklet.

 

Hullámzó frontzóna, kettősség

A melegebbre forduló idő ugyanakkor sok felhővel járt együtt, keleten voltak rövidebb napos időszakok. 26-án és 27-én elszórtan fordult elő kisebb eső zápor. Utóbbi napon egy lassan mozgó hullámzó frontzóna érte el hazánk nyugati területeit, erre jelentősen – 6-10 fok közé – visszaesett a hőmérséklet, míg a keleti harmadban 20-25 fokos meleg volt. A kettősség még 28-án is megmaradt és csak a következő napon hűlt le a levegő mindenütt. A frontzónából csak a Nyugat-Dunántúlon, valamint Nógrádban esett 10-20 mm-nyi eső. A kiderülő égbolt alatt április utolsó napjának reggelén nyugaton és délnyugaton gyengén fagyott. Végül megmutattuk a Bihar-hegység legszebb tavaszi virágát, a kárpáti sáfrányt.

 

Végezetül egy csokor 2017 április legszebb és legemlékezetesebb fotói közül.

A számtalan fotót ezúton is köszönjünk minden Észlelőnknek!

 

« 2016 április

Szerző: Bodrogi Attila
Megjelent: 2017.05.10 0:32


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

20 kilométer magas hamufelhő és több ezer villám követte Ruang vulkán kitörését
Állati melegen indult a hét
Viszlát, fagy