Ez történt szeptemberben

Több kánikulai napunk is volt, két hullámban érkezett meg az ősz, 23-án virradóra néhol fagyott.

A nyári időt markáns hidegfront zárta

Az égiek ügyet sem vetettek a naptárra, a meteorológiai ősz első napjaiban napsütéses, nyári idő volt országszerte, mindössze 2-án nyugaton és északon alakult ki helyenként zápor. Ekkor a Városligetben boszorkánytölcsért figyeltek meg. A 3-án és 4-én megjelenő fátyolfelhők sem gátolták a felmelegedést, több helyen 30 foknál is melegebb volt. A magasszintű felhőzeten irizáló felhők és halojelenségek alakultak ki. Utóbbi nap este az ország nyugati pontjaira villámparádéval érkezett meg egy erős hidegfront. 5-én esős, hűvös, esős időt élhettünk át, délutántól kezdett nagyobb területen megszűnni a csapadék. 10-14 fokot zuhant a hőmérséklet, az esőzést követően szivárványokkal búcsúzott a nap.

 

Visszatért a 30 fokos nyár

6-án már csak nyugaton maradt borongós, csapadékos idő, másutt fokozatosan felszakadozott a felhőzet. 7-től aztán országosan folytatódott a szeptemberi 30 fokos nyár. A sok napsütést kevés fátyol-és gomolyfelhő zavarta, a napi maximumok többfelé 30-32 fok között alakultak. 10-én az Alföldön néhány helyen a nyárra jellemző hőzivatarok pattantak ki.

 

Zivatarok

A következő napon is a változóan gomolyfelhős égből az Alföldön hoztak felfrissülést az elszórt zivatarok. 12-én erőteljesebb volt a gomoly-képződés, a nyári időszakra jellemzően fortyogott a légkör. Nagyobb számban a Dél-Dunántúlon pattantak ki zivatarok, ezeken a helyeken visszaesett a hőmérséklet. Napnyugtakor Budapesttől délre tuba alakult ki, olvasóink közül sokak látták a felhőtölcsért. 13-án a szórványos zivatarok az ország keleti harmadában voltak jellemzőek; helyenként szélerősödés kíséretében jégeső is esett. A következő két napon csak itt-ott fordult elő zápor, a sok napsütés hatására a csúcshőmérsékletek a legmelegebb a helyeken elérték a 30-31 fokot.

 

Félárnyékos holdfogyatkozás, zivatarok

Szerencsére a félárnyékos holdfogyatkozást nem zavarták felhők, sokak örökítették meg az asztronómiai látványosságot. 17-én virradóra egy hidegfront vetett véget a hosszasan elnyúló nyári időnek, bár ekkor délkeleten még elérte a hőmérséklet a 30 fokot. Napközben szórványosan zivatarok pattantak ki, némelyiket viharos széllökések kísérték. 18-án az ország keleti felén elvékonyodott a felhőzet, a Dunántúlon kisebb esők fordultak elő. 19-én egy ciklon és magassági hidegörvény hatásaként főleg délen és keleten volt esős idő. Intenzív záporok, a Duna vonalában és északkeleten zivatarok is kialakultak. Soltnál tubát fotóztak, keleten is visszaesett a hőmérséklet. 20-án a naposabb és felhősebb időszakok mellett csak kisebb záporok fordultak elő.

 

Első őszi fagy

21-én és 22-én a nappali gomolyfelhő-képződés mellett néhány órára kisütött a nap, az utóbbi napon északkeleten elszórtan alakultak ki záporok. Napnyugtával mindenütt csökkent a felhőzet. A kiderülő ég és a szélcsendes időben 23-ra virradóra megérkezett az első őszi fagy, Mihálygergén -0,1 fokig hűlt a levegő. Az anticiklonra jellemző leszálló légmozgások a következő két napon egyaránt alapvetően napos, változóan gomoly-és fátyolfelhős, továbbra is kissé hideg időt eredményezett. A 21-24 fokos maximum hőmérsékleteket 3 és 8 fok közötti minimumok követték.

 

Indián nyár

Az indián nyár szeptember utolsó napjaiban tovább folytatódott. A magasnyomású mezőnek köszönhetően alapvetően napos idő uralkodott. A fátyolfelhők mellett a nappali órákban megjelenő gomolyfelhőkből csapadék sehol sem fordult elő. A déli, délnyugatira forduló légmozgással – amely 30-án megélénkült – pár fokkal melegebb levegő érkezett; a maximum hőmérsékletek több helyen meghaladták a 25 fokot. Méltó befejezésként melléknap búcsúztatta a hónapot.

 

A számtalan fotót ezúton is köszönjünk minden Észlelőnknek!

 

« 2015 szeptember

Szerző: Bodrogi Attila
Megjelent: 2016.10.01 21:01


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

A tavalyi év volt a legmelegebb 1901 óta
2023 leghidegebb és legmelegebb napja: február 7. és augusztus 27.
Az idei volt a legmelegebb ősz a mérések kezdete óta