Ez történt októberben

Csapadékos, az évszakhoz képest kissé hűvösebb idő volt októberben, a hegyekben már 11-én havazott.

Egynapos nyár, majd változékonyság

A második őszi hónapunk első napja nyárisan meleg, napos időt hozott. 2-án a Dunántúlra egy frontrendszer érkezett, arra visszaesett a hőmérséklet és kisebb eső, záporok is előfordultak. Keleten még maradt a meleg, száraz idő. 3-án a Duna–Tisza közén több-kevesebb időre kisütött a nap, másutt a borult égboltból esett az eső, nyugaton és a Balatonnál zivatarok alakultak ki. A ciklonális mezőben 4-én országszerte esős, hűvös időt élhetünk át, a Dunántúlon erős szél fújt. Északon esett nagyobb mennyiségű eső. Másnapra átmenetileg szárazabb légtömeg került fölénk, északkelet kivételével több órára kisütött a nap, majd a gomolyfelhőkből záporok alakultak ki, néhol jégdara zápor is előfordult. A megvastagodó felhőzetből éjszakától egyre több helyen eredt el az eső, a magasabb hegyekben havazott.

 

Novemberi idő, hegyekben havazás

6-án csaknem országszerte esős, lehangoló idő volt jellemző. A hegyekben kb. 600-700 m felett havazott, a magasabb hegycsúcsokon néhány centiméteres hóréteg alakult ki. Eközben a Tátrában októberi hórekordot mértek. Némi javulás a következő nap volt tapasztalható, helyenként felszakadozott a felhőzet és csak elszórtan fordult elő zápor, hózápor. Több fokkal a sokévi átlag alatt maradt a hőmérséklet. 8-án és 9-én a fagyos, párás, ködfoltos reggelt követően délelőtt több órára kisütött, a déli óráktól ugyanakkor erősen megnövekedett a gomolyfelhőzet. 10-én kezdetben délnyugat kivételével több-kevesebb időre előbújt, majd egy közeledő és mélyülő mediterrán ciklon következtében egyre több helyen megnövekedett a felhőzet, délutántól nyugaton eleredt az eső.

 

Csapadékos, hűvös idő

11-én tehát többfelé esett az eső, sőt a Kékestetőn hózáporok vonultak át. 12-én sem volt különb az időjárás, csak nyugaton szakadozott fel a felhőzet. Estétől délen egyre több helyen eredt el az eső, másnap reggelig a Dél-Alföldön 20 mm esett. Napközben csak délnyugaton sütött ki a nap, előtte arra ködfoltok voltak. 14-én egy újabb – közeledő – mediterrán ciklon erősödött a délies áramlás, átmenetileg elvékonyodott a felhőzet, majd a következő napon délnyugat felől egyre több helyen beborult. A délnyugati térségben zivatarok alakultak ki, amelyek később elérték a Balatont. A keleti határ közelében itt-ott 20 fokig kúszott fel a hőmérő higanyszála.

 

Kettősség

16-án a Dunántúlon nagyobb, 17-én nyugaton kis területen szakadozott fel a felhőzet. Előbbi napon nyugaton közel 20 fokos meleg volt. Ezzel szemben az ország döntő részén borult, párás idő volt jellemző, északkeleten eleredt az eső és arra csak 10 fokot mértek. 18-án a déli, délkeleti országrészben élőknek kedveztek az égiek néhány órás napsütéssel. A következő napon egy hullámzó hidegfront hatásaként mindenütt beborult az ég, nyugaton esőzés kezdődött. 20-án ugyanakkor a Dunától keletre több-kevesebb időre kisütött a nap és csak este kezdődött felhőzetnövekedés.

 

Észak, északkelet kivételével több fokos melegedés

21-én felettünk időzött a front, sokfelé esett az eső, csak estétől nyugaton kezdett el felszakadozni a felhőzet; keleten és északkeleten több helyen 20-30 mm esett. 22-én kelet felé távoztak a felhők, északkeleten is elállt az eső, délutánra mindenütt napsütéses idő lett. A legújabb webkameránk a Visegrádi-hegyekben glória jelenséget örökített meg. 23-án a reggeli pára-és ködfoltok felszállását követően a Tiszántúlon és nyugaton sütött ki a nap; a Kendig-csúcs felhők fogságában ragadt. A következő két napon nyugaton és délen volt napos az idő, míg északon és északkeleten borult maradt az ég, párás a levegő. Ahol elvékonyodott a felhőzet onnan gyönyörű szép melléknapot és zenit körüli ívet lehetett megfigyelni. Délnyugaton megközelítette a hőmérséklet a 25 fokot. 25-én este hidegfront érkezett, egyre többfelé eredt el az eső.

 

Többé-kevésbé napos, gyenge hidegfront

Másnap kora délelőtt keleten is elállt az eső, sőt nyugaton és keleten felszakadozott a felhőzet, a középső területeken fordult még elő jelentéktelen eső; 6-7 fokkal visszaesett a hőmérséklet. A Prédikálószéken az újonnan átadott kilátóból webkameránk segítségével csodálhattuk meg a hidegfront utáni őszi színekben pompázó Dunakanyart és a Visegrádi-hegységet. 27-én és 28-án is sok napsütés volt, igaz utóbbi napon délkeleten és a nyugati határszélen délig makacsul megmaradt az éjszaka képződött alacsonyszintű felhőzet. Ugyancsak az utóbbi nap estéjén hidegfront érkezett, a megnövekvő felhőzetből szórványosan alakultak ki záporok. A front érkezése előtt meteorológiai léggömbünk szemszögéből úgy láthattuk az őszi Dunakanyart ahogy máskor sosem. 29-én északon, északkeleten kisütött a nap, máshol késő délutánig erősen felhős vagy borult maradt az ég. A hónap utolsó két napján sok napsütést élvezhettünk, csak 31-én a Tiszántúlon képződtek gomolyfelhők. 30-án a korábbinál is erősebb, 6,6-os rengés rázta meg Közép-Olaszországot. A rengést a szomszédos országokban is sokfelé érzeték, jelentős károk keletkeztek az épületekben.

 

A számtalan fotót ezúton is köszönjünk minden Észlelőnknek!

 

« 2015 október

Szerző: Bodrogi Attila
Megjelent: 2016.11.02 12:19


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

A tavalyi év volt a legmelegebb 1901 óta
2023 leghidegebb és legmelegebb napja: február 7. és augusztus 27.
Az idei volt a legmelegebb ősz a mérések kezdete óta