Ez történt novemberben

Fokozatosan egyre több helyen mutatta meg magát a tél, hófúvás és zivatar is volt, délen pedig néhol közel 20 fok.

Felhős idő, helyenként látványhó

November első napja változóan felhős éggel, több-kevesebb napsütéssel köszöntött be. 2-án fokozatosan megvastagodott a felhőzet, a déli országrészben több helyen alakult ki gyenge csepergő eső, megenyhült a levegő. Este ugyanakkor hidegfront érkezett, amely másnap átvonult felettünk. A megerősödő szél kíséretében észak felől felszakadozott a felhőzet, visszaesett a hőmérséklet. 4-én reggel, kora délelőtt a rétegfelhőzet nehezen szállt fel a Dunakanyarban; a Pilisben és a Dunakanyarban látványhó hullott. Sok helyen fagypont alá hűlt a levegő és a napközben a napsütés hatására sem lett több 7-11 foknál. Az október 28-ai ballonreptetésünk folytatásaként 15-20 km-es magasságban készült káprázatos fotókat mutattunk meg. 5-én a beboruló égboltból egyre több helyen eredt el az eső, az ország déli felén 10-15 fokra enyhült meg a levegő, északon és északkeleten mindössze 5-8 fokot mértek.

 

Zivatar, majd havazás

A következő nap eleinte többfelé esett, majd délen felszakadozott a felhőzet, késő délután egy hidegfront hatásaként délnyugaton, helyenként északkeleten megdördült az ég. Nyugaton estére olyannyira lehűlt a levegő, hogy a Kőszegi-hegységben hó hullott, délután délen közel 20 fokig kúszott fel a hőmérő higanyszála. Orosházánál 2,3-as földrengés volt. 7-én a középső területeken több órára kisütött a nap, majd 8-ára mindenütt beborult az ég. Zalában havas eső esett, a Bakonyban havazott. Később keleten is csapadékosra fordult az idő, eleredt az eső. 10-én szinte mindenütt volt több-kevesebb napsütés, említést érdemlő csapadék nem esett.

 

Mediterrán ciklon, eső és havazás

11-én átmenetileg meleg levegő áramlott fölénk, a Dunától keletre több órára kisütött a nap, majd egy közeledő mediterrán ciklon következtében megvastagodott a felhőzet, a Dunántúlon eleredt az eső. Másnap folytatódott a sokfelé csapadékos idő; a Dunántúl magasabb pontjain és az Északi–középhegységben havazott, estétől egyre inkább keletre korlátozódott a csapadék, amely helyenként havas esőbe váltott. A megerősödő szél a Bakonyban hófúvást okozott. A következő két napban távolabb került a ciklon, már csak a Tiszántúlon szállingózott néhány helyen a hó, nyugaton több-kevesebb időre kisütött a nap, lassan mérséklődött az erős szél. A zord időjárás miatt Ukrajnában 430 település maradt áram nélkül. 14-én este a derült tájakon élők meglepően fényesnek és nagynak láthatták a Holdat. A hónap közepén átmenetileg sokfelé kiderült az ég, bár délutántól egy közeledő melegfront miatt felhőzetnövekedés kezdődött, estétől északnyugaton itt-ott szállingózott a hó.

 

Megerősödő szél, tavasz az őszben

16-án sokfelé volt csapadékos az idő; nyugaton kisebb eső, középütt ónos eső, havas eső esett, északon és északkeleten szállingózott a hó. Eleinte Budapest is ízelítőt kapott a télből. 17-én nyugaton előbújt a nap, míg az ország nagyobbik kelet részében borult maradt az ég, sőt kisebb eső is előfordult, délen több fokot enyhült a levegő. 18-án a többfelé megerősödő déli szél kísértében beköszöntött a novemberi tavasz, délnyugaton közel 20 fokig kúszott fel a hőmérő higanyszála; a felhős, párás északkeleti tájakon viszont csak 5-6 fokot mutattak a hőmérők. A következő két napon is inkább tavaszra, mintsem őszre emlékeztet az idő; az erős szélben Körösszakálon 20 fokos meleg volt, a felhős Dunántúlon maradtak alább a hőmérsékletek.

 

Párás reggelek, szmog, napsütés

23-ig maradt a túlnyomórészt napos idő, a reggeli pára-és ködfoltok gyorsan felszálltak. Hajdúböszörményi kameránk gyorsított felvétele a köd kialakulásáról és felszállásáról. Keleten volt a hűvösebb, míg nyugaton és délen a melegebb. Kezdetben délkeleten és északnyugaton élénken fújt a szél. 21-én este egy fényes tűzgömb húzott át az égbolton, többen is látták. 24-én is döntően napos idő volt, de az Észak-Alföldön és Sopron környékén tartósan megmaradt a köd. Ezeken a helyeken szmogossá vált a levegő, Nyíregyházán elrendelték a szmogriadó tájékoztatási fokozatát.

 

Változékonyság, hidegfront, hózáporok

Az ősz utolsó napjai is a változékonyság jegyében teltek. 25-én a felhők kerültek túlsúlyba, északkeleten eső, záporeső esett. A következő napon viszont már döntően napos idő volt, csak délnyugaton voltak tartósabban párás, ködös területek. Ezután egy gyenge hidegfront érintette hazánkat, északon maradt szakadozott a felhőzet, délen többfelé volt eső, zápor. A front elvonulását követően 28-án a megnövekvő gomolyfelhőzetből szórványosan alakultak ki hózáporok. Főként a Dunántúlon megerősödött a szél, aminek következtében országszerte kitisztult a levegő. Éjjelente keményebb fagyok voltak, általában -1, -6 fokig hűlt a levegő, de északon a szélcsendes helyeken -7, -10 fokot is mértek. 30-án délután észak felől kezdődött erőteljes felhőzetnövekedés, estétől néhány helyen szállingózott a hó.

 

A számtalan fotót ezúton is köszönjünk minden Észlelőnknek!

 

« 2015 november

Szerző: Bodrogi Attila
Megjelent: 2016.12.04 21:24


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

A tavalyi év volt a legmelegebb 1901 óta
2023 leghidegebb és legmelegebb napja: február 7. és augusztus 27.
Az idei volt a legmelegebb ősz a mérések kezdete óta