Ez történt májusban

A fázós pünkösdi hétvége és a többszöri záporok, zivatarok teszik emlékezetessé 2016 májusának időjárását.

Változékony idővel kezdődött a május

Egy mediterrán ciklon felhőzete húzódott délnyugat felől országunk fölé. 1-jén a délutáni óráktól a nyugaton és délen egyre több helyen eleredt az eső; sőt záporok és zivatarok is kialakultak. A Dunántúlon sokfelé 10-20 mm-t is meghaladta a csapadék mennyisége. 2-án is megmaradt a kettősség, az északkeleti országrészben ugyanis kevés szűrt napsütés is volt és arra több fokkal enyhébb maradt az idő. Budapestet telibe kapta az egyik zivatarcella. 3-án már inkább a közelünkben lévő hidegörvény következtében növekedett meg a gomolyfelhőzet, elsősorban északon és a Duna vonalában pattantak ki zivatarok, amelyeket jégeső kísért. 4-én intenzívebb zivatarok a kb. Budapest-Paks vonal mentén alakultak ki. Egyes cellákból annyi jég esett, hogy lapátolni lehetett, de szerencsére komolyabb károkat egyik sem okozott.

 

Némi nyugalom

Az ezt követő napokban anticiklonális és helyi hatások egyaránt határozták meg időjárásunkat. A nappali gomolyképződésből elsősorban a Duna vonalától keletre alakultak ki elszórtan záporok, zivatarok. 8-án egy magassági hidegörvény hatásaként erőteljesebb volt felhőképződés, de nagyobb számban ekkor sem volt zivatar. Megfelelő technikai felszereléssel 9-én a Merkúr Nap előtti átvonulását lehetett megfigyelni. Ez a csillagászati jelenség több órán keresztül tartott.

 

Hűvös, esős Pünkösd

A pünkösdi hosszú hétvégén erősen felhős, borult, esős, hűvös idő volt jellemző. Az ország nyugati részében sokfelé, keleten szórványosan alakultak ki záporok, helyenként zivatarok. A Dunántúlon tartósabb eső is volt. Északon, északkeleten sütött ki a nap. Ahogy a mondás tartja, a májusi eső aranyat ér. A már szárazsággal küzdő földeknek jól jöttek az esők, 30-50 mm-nyi eső esett. A rajtunk átvonuló sekély ciklon okozta záporokat, zivatarokat követően a szerencsések napnyugtakor csodaszép szivárványokat láthattak. Webkameráinkon pedig a zivatarcellák kialakulására nyerhettünk betekintést.

 

Fagyos éjszaka, felhőtölcsér

A hónap közepén, illetve utána egy-két nappal a sokéves átlagnál több fokkal hidegebb volt. Nagyobb kiterjedésű esőzés ekkor már nem fordult elő, de a változóan felhős égboltból főként északon és északkeleten helyenként záporok, itt-ott zivatarok alakultak ki. Pünkösd hétfőn Kabától északnyugatra tubát fotóztak. 17-én virradó éjjelen Zabaron -1,2 fokig hűlt a levegő, ezzel megdőlt a napi hidegrekord. 19-től határozott melegedés kezdődött és a korábbiaknál szárazabb levegő sodródott fölénk, még kevesebb helyen alakult ki zápor. 20-án a maximum hőmérséklet néhol már elérte a 25 fokot.

 

A napsütést peremfelhős zivatarok követték

Az anticiklonnak köszönhető napos, csendes, egyre melegebb idő 23-ig tartott ki, ekkor a maximum hőmérséklet néhol már elérte a 30 fokot. Ezen az estén egy ciklon hidegfrontja érkezett a nyugati határvidékre. A zivatarok látványos peremfelhővel vonultak észak, északkelet felé. 24-én hajnalban a budapestieket zivatarok robaja ébresztette. Déltől ismét zivatarok pattantak ki, ekkor a történések súlypontja keletebbre tolódott. Bakonszeg felett tubát kaptak lencsevégre; az erősebb cellákban felhőszakadás és borsó nagyságú jégeső volt. A Dunakanyarnál szupercella haladt el. A bő egy nap zivataros történéseit itt foglaltuk össze. Ahogy a ciklon kelet felé távolodott úgy 25-én már csak a Dunától keletre alakultak ki zápor-és zivatarcellák. A legfőbb kísérőjelenség ezúttal is felhőszakadás és jégeső volt.

 

Pár napos kánikula, zivataros éjszaka

A soron következő három nap egy anticiklonnak hatásaként alapvetően napos idővel telt, a gomolyfelhő-képződésből csak kevés helyen alakult ki zápor, zivatar. A hőmérsékletek a déli országrészben elérték vagy kevéssel meghaladták a 30 fokot. 29-én fátyolfelhők szolgáltattak témát, légköroptikában gazdag nap volt. Estétől egy hidegfront hatásaként délnyugat felől egyre több helyen pattantak ki zivatarok, amelyek az éjszaka folyamán észak, északkelet felé haladtak tovább; többfelé dörgések ébresztették az embereket. 30-án a komolyabb zivatarok a keleti, északkeleti országrészbe helyeződtek, máshol csak helyenként alakult ki zivatar. A Földközelbe lévő Mars megfigyelését alig zavarta felhőzet. 31-e csaknem országszerte napos, nyári idővel telt, csupán a nyugati határszél érintette néhány zivatar. Európa több országában is viharok pusztítottak, helyenként igen komoly károk keletkeztek. Befejezéseként egy drón fedélzetéről a Balaton-felvidéket nézhettük meg.

 

Végezetül egy csokor 2016 május legszebb és legemlékezetesebb fotói közül.

 

A számtalan fotót ezúton is köszönjünk minden Észlelőnknek!

 

« 2015 május

Szerző: Bodrogi Attila
Megjelent: 2016.06.07 17:15


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

A tavalyi év volt a legmelegebb 1901 óta
2023 leghidegebb és legmelegebb napja: február 7. és augusztus 27.
Az idei volt a legmelegebb ősz a mérések kezdete óta