Ez történt júniusban

Zivatarok, felhőszakadások, jégesők - majdnem minden napra jutott belőlük júniusban. Túl vagyunk az idei első hőhullámon.

Felhőtölcsérek sokasága

Az alacsony légnyomású, ún. ciklonális mezőben a nyár első napjai gyakorta esős, záporos, zivataros időt hoztak. 1-jén azonban az ország számos helyén gyönyörű fények közepette nyugodott le a nap. 2-a és 3-a tubák napjai voltak; a forgó, földig nem érő felhőtölcsért Újszilváson, Levélen, Tápiószőlősön, Óbarokon, Györgytarlón, Tatabányánál és a Kis-Balatonnál figyeltek meg. A délelőtti néhány órás napsütést követően 4-én is megnövekedett a gomolyfelhőzet és északkelet kivételével több helyen pattantak ki zivatarok, lokálisan 20-40 mm-nél is több esett. Ekkor Budapestnél alakult ki felhőtölcsér. 5-én Zalaegerszegen és Keszthelyen volt a legnagyobb felhőszakadás, de Szentes, Csongrád és Tiszakécske körzetében is több 10 mm esett néhány óra alatt. Délkeleten kettő tubát fotóztak Észlelőink.

 

Mérsékelten meleg, két helyen felhőszakadás

A következő három napban egy anticiklon következtében jellemzően több órára kisütött a nap, csak 6-án a Dél-Dunántúlon pattantak ki zivatarok. A sok napsütés ellenére mérsékelten meleg maradt az idő, a maximumok sokfelé 25-26 fok körül voltak. 8-án virradóra az Északi-középhegység völgyeiben és a Nyírségben helyenként 5 fok alá hűlt a levegő. 7-én este fényes tűzgömb szelte át az eget, több észlelőnk is látta. 9-én egy hidegfront közelítette meg országunkat, az északi megyékben záporok, zivatarok alakultak ki. Jánossomorján és Örkénypusztán özönvíz követte a zivatart. Lovardába tört be a víz, valamint pincékbe folyt be az. 10-én a záporok után gyönyörű szivárványok alakultak ki.

 

Zivatarlánc, szupercella, tornádó

11-én virradó reggelen a Dunakanyarban úgy táncolt a köd, mintha egy őszi napra ébredtünk volna. Napközben aztán gyorsan nyári kerékvágásba került az idő, a Dunántúl északi felén, majd délebbre is és északon zivatarok alakultak ki; északnyugaton szupercella haladt el. A hónap közepe is a felhők és zivatarok jegyében telt; 13-án Makón és Martonvásáron tubát fotóztak, néhol 50 mm esett. 14-én pedig a zivatarokat követően szemet gyönyörködtető színekbe öltöztek a viharfelhők. Egy olvasónknak köszönhetően a szegedi felhőszakadást egy drón fedélzetről nézhettük meg. 15-én is számtalan helyen szakadt le az ég, keleten zivatarlánc állt össze. Az idei első tornádót Zalaháshágyon figyelték meg, szerencsére semmilyen kárt sem okozott.

 

Szaharai homok, heves zivatarok

A délkeletire forduló és megerősödő áramlásban hirtelen, nagy mértékű melegedést tapasztahattunk. A Dél-Alföldön 17-én virradóra sokfelé mindössze 21-23 fokig csökkent a hőmérséklet, míg napközben a Tiszántúlon 31-34 fokos meleg volt. Az Afrika felől érkezett levegőben nagy mennyiségben szaharai homok került fölénk, száraz légköri homályt okozott.Ugyanekkor délkeleten szupercella alakult ki, egy viharvadász csapat útjába eredt. Alig két napig nyugodtabb volt a légkör, sokat sütött a nap. 19-én hajnalban éjszakai világító felhőt (NLC) fotóztak, a szerencsésebbek előző nap este is megfigyelhették. Ez a nap délutánján délkeleten heves zivatarok alakultak ki; a viharok legfőbb kísérjelensége a felhőszakadás és jégeső volt, néhol 50 mm-nél is több esett. 20-a sem múlt el viharok nélkül; kora estétől a déli és keleti megyékben szakadt le az ég. A szerbiai tornádó szerencsére elkerülte hazánkat, ám az este és éjjel folyamán így több szupercella vágtázott át a térségen. Néhány helyen – Csanádapácán és Békéscsabán – dió és tyúktojás nagyságú jegek hullottak. Az éjjeli zivatarok nyomán vörös lidércet fotóztak.

 

Hőségriadó, extrém erős UV sugárzás

21-én a keleti országrészre korlátozódtak a zivatarok, északkeleten 3-4 centis jegek estek. A következő naptól a napsütés vette át a főszerepet, jelentősen erősödött a nappali felmelegedés, 23-tól, 26-ig másodfokú hőségriadót rendeltek el, a napi középhőmérséklet sokfelé meghaladta a 27 fokot. A szikrázó napsütésben extrém erős volt az UV sugárzás. 24-én néhány helyen zivatarok pattantak ki, Szegeden dió nagyságúnál is nagyobb jégdarabok hullottak. Ugyanezen a napon Budapest II. kerületében 35,7 fokig melegedett fel a levegő, rekord dőlt. 25-én is tombolt a hőség; a fővárosi Állatkertben mindössze 25,3 fokig csökkent a hőmérséklet, míg nappal 36,6 fokig hevült fel a levegő; mindkét érték rekordot jelentett. Ekkor este nyugat felől zivatarok érték el az országot, amelyek az éjszaka folyamán a Balatonon keresztül a Budapestig jutottak.

 

Szórványos zivatarok, halojelenség

26-án kora reggel a Dunakanyarban fújtak ébresztőt az égiek, peremfelhővel érkeztek a zivatarok. Mielőtt a hidegfront a főváros térségébe érkezett volna ismét vörös lidércet fotóztak, ezúttal a Dunántúl fölött. A következő két napban kevésbé meleg idő volt, a napsütés mellett záporok, zivatarok ekkor is kialakultak. 28-án a Gödöllői-dombság felett tuba alakult ki, több szemfüles olvasónk lefotózta. Június utolsó két napjára visszatért a kánikula, erős volt az UV sugárzás, mindössze fátyolfelhők szűrték a napsütést. Éppen ennek köszönhetően az országban többfelé gyönyörű halojelenség színesítette be az égboltot.

 

Végezetül egy csokor 2016 június legszebb és legemlékezetesebb fotói közül.

A számtalan fotót ezúton is köszönjünk minden Észlelőnknek!

 

« 2015 június

Szerző: Bodrogi Attila
Megjelent: 2016.07.04 20:41


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

A tavalyi év volt a legmelegebb 1901 óta
2023 leghidegebb és legmelegebb napja: február 7. és augusztus 27.
Az idei volt a legmelegebb ősz a mérések kezdete óta