Ez történt januárban

Zord hidegek, havazás, ónos eső, tavi korcsolyázás - január a tél csaknem minden kellékét felsorakoztatta.

Kemény fagyok, havazás

Keményen fagyos idővel köszöntött be 2016. A minimum hőmérsékletek az ország északkeleti tájain -10, -15 fok körül alakultak, míg a maximumok fagypont alatt maradtak. Kiváló feltételek adódtak a hóágyúzásra, a hazai sípályáink sorra nyitottak meg. Lassan leépült az az anticiklon, amely gyakorlatilag decemberi időjárásunkért volt felelős. Tőlünk délre kialakuló mediterrán ciklonok felhőzete vette át a rétegfelhőzet helyét. A kemény mínuszok eredményeként a Balaton jegesedésnek indult. 4-én megérkezett a nagybetűs tél, azaz a hó. Délelőtt délnyugaton, majd a középső, végül a keleti területeken is havassá vált a táj. A délnyugati határszélen hullott a legtöbb, 10 cm, máshol általában 2-5 cm. A hirtelen télire változott útviszonyok miatt helyenként kamionok akadtak el, sok koccanásos baleset történt.

 

Ónos eső, délnyugaton 20 cm hó

Ezzel tehát igencsak mozgalmassá vált időjárásunk, 5-én a havazást sok helyen ónos eső követte. Az ország északi felében azonban havazott vagy szállingózott a hó. Baranyában mintegy 12 óra időtartamra kamionstopot rendeltek el. Ezzel azonban korán sem ért véget a tél támadása. Másnap folytatódott a téli idő. Az ország északi tájain havazott, míg délebbre ónos eső, havas eső; délen és délkeleten eső esett. Két határátkelőt zártak le, majd este Zala és Somogy egyes útszakaszain rendeltek el kamionstopot, ekkor a Dél-Dunántúlon is havazásba váltott az eső. 7-én a havazás keletre, északkeletre tolódott ki, a délnyugati határon több, mint 20 cm hullott. A nyugati kétharmadban felszakadozott a felhőzet, olvadásnak indult a hó. 8-án a Balatonnál görgő ködfelhőt figyeltek meg, a magyar tengernél talán még sosem láthattuk ezt a jelenséget.

A csapadékos idő ezzel nem ért véget, a melegedés miatt azonban egyre több helyen eső esett, csak a hegyekben havazott. Északon, illetve a főváros térségében ónos eső esett. A veszélyessé vált jegesedés miatt 10-én lezárták a Normafát.

 

Ciklonok, délnyugaton zivatarok

11-én egy peremciklon érkezett, amely megerősödő szél és záporok kíséretében vonult át felettünk. A ciklon érkezése előtt az északi megyék kivételével 10 és 16 fok közé melegedett fel a levegő. Előbb 12-én, majd 13-án délelőtt délnyugaton zivatarok pattantak ki, megdörrent az ég. Az igen nagy labilitás jeleként a nyári hónapokra jellemző mammatus felhőket is láttak. Ezt követő napokban fokozatosan hidegebbre fordult időjárásunk, több-kevesebb napsütés mindenütt volt. A befagyott Balatonról egy drónos videót tekinthettünk meg. 14–én este mediterrán ciklon érkezett, amely a következő nap vonult át országunkon. Északon és a hegyekben havazott, másutt többnyire az eső esett. Ugyanezen a napon az eget kémlelők egy tűzgömb felizzását láthatták, több webkameránk is elkapta a pillanatot.

 

Egyre hidegebb, jégtáblák a Balatonon

A következő napokban – egy újabb mediterrán ciklon hátoldalán – még hidegebb levegő érkezett a Kárpát-medencébe. A vastagabb és vékonyabb felhők között több-kevesebb időre mindenütt kisütött a nap, helyenként kisebb hózáporok fordultak elő. A balatoni jégtáblákról újabb drónos videó látott napvilágot. A vékony fátyolfelhők 17-én este látványos Halo-jelenséget okoztak a Hold körül. A szemfülesek napközben is megtekinthették a légköroptikai jelenséget. 21-én virradóra több helyen kifehéredett a táj, délnyugat kivételével egy gyenge okklúziós frontból hullott lepel-4 cm-nyi hóréteg. Napközben délkeleten hózáporok alakultak ki.

 

Zord éjszakák, korcsolyázás a Velencei-tavon

22–én reggel Heves város közelében 2,3-as földrengés volt, amelyet a lakosság is érzékelt, károkról nem érkezett hír. 23–án a Velencei-tavon elindult a tavi korcsolyázás, a jég vastagságát Agárdon biztonságossá nyilvánították. Különösen a hófödte tájakon voltak zordak az éjszakák, ezeken a helyeken -13 és -17 fok közé hűlt a levegő. Ugyanezen a napon egy melegfront érkezett, amely következtében előbb nyugaton, majd egyre inkább keletebbre is havazott. Nyugaton és északnyugaton hullott a legtöbb, 5-10 cm. A befagyott Balatonról gyönyörű légi felvételeket mutathattunk be. E mellett a jeges Balaton partjáról is pazar felvételekkel lettünk gazdagabbak. 25-én újabb melegfront érkezett. Előbb a Dunántúlon, majd a középső országrészben is eleinte többfelé ónos eső esett, a keleti tájakon a csapadék halmazállapota hó maradt. A szállópor magas koncentrációja miatt Salgótarjánban, majd Budapesten szmogriadót rendeltek el.

 

Kettősség, nyugaton és délen kora tavasz

26-án az ország délnyugati harmadában kora tavasz köszöntött be, arra felszakadozott a felhőzet, sokfelé 12-14 fokig melegedett fel a levegő. A következő napon is megmaradt a kettősség; keleten borult, ködös maradt az idő, mindössze 1 és 5 fok közötti csúcshőmérsékletet mértek. 28-án a korábbiaknál nagyobb területen sütött ki a nap, többfelé 15 foknál is melegebb volt; véget ért a szmogriadó. Az enyhe idő előcsalogatta kora tavaszi virágokat a Mecsekben. 29-én egy hidegfront vonult át felettünk, főleg a Dunától keletre eredt el az eső, délutántól nyugaton egyre nagyobb területen szakadozott fel a felhőzet. Egy felelőtlen biciklis alatt beszakadt a Balaton jege, a közelben lévő vízimentők kimentették.

 

Végezetül válogatás 2016 január legszebb és legemlékezetesebb fotói közül.


 

A számtalan fotót ezúton is köszönjünk minden Észlelőnknek!

 

« 2015 január

Szerző: Bodrogi Attila
Megjelent: 2016.02.11 9:44


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

2024 januárja lett a valaha mért legmelegebb január
Hurrikán erejű széllel csap le Norvégiára az Ingunn viharciklon
Káprázatos gyémántpor halók alakultak ki a Dél-Alföldön