Ez történt februárban

Igen enyhe és meglehetősen csapadékos volt az idei év második hónapja. A hegycsúcsok kivételével sehol sem volt téli nap.

Hózivatarok követték a rekord meleget

A sokévi átlaghoz képest több fokkal melegebb, ám felhős idővel indult a hónap. Február 2-án a reggel, a nyugati megyékben élők zivatarok környezetére jellemző látványos mammatus felhőket figyelhettek meg. Ugyanezen a napon rekord meleg a volt a hajnal, Pécs Árpádtetőn mindössze 8,9 fokig csökkent a hőmérséklet. A következő napon is rekord enyhe volt a reggel, 10,9 fokos minimumot mértek, ugyancsak Pécs Árpádtetőn. Ekkor egy a térségünk felett hullámot vető hidegfront érkezett, Zalában és a Bakonyban hózivatar volt. 4-én reggelig több helyen 10-20 mm esett. A megélénkülő, megerősödő szélben a felhőátvonulásokból helyenként zápor, hózápor is kialakult. Jelentős lehűlés a front nyomában nem volt tapasztalható, de 5-én és 6-án virradóra többfelé fagypont alá csökkent a hőmérséklet.

Megtelt a Balaton, újabb melegrekord és újabb hózivatar

Az erős északnyugati szél kifújta a Balaton vizét, kinyitották a siófoki zsilipet. A magyar tenger téli színpompájáról egy csodás képriportot mutathattunk be. A farsangvasárnapi mohácsi busójárásról is képriportot készítettünk, ahol az erősen felhős ég alatt a busókkal együtt rengeteg turista igyekezett elűzni a telet. 9-én megdőlt a legmagasabb minimum-hőmérsékleti rekord, Kaposváron 10,3 fokig csökkent a hőmérséklet. 10-én virradóra egy erőteljes ciklon, illetve annak hidegfrontja érkezett hazánkba. A Bakonyban valósságos hóömlés, délnyugaton hózivatar ébresztette a későn kelőket. A Kőris-hegyen 13-14 cm hullott. A nap további részében a hegyvidékek kivételével eső esett, méghozzá északon és nyugaton nagy mennyiségben (20-30 mm). Előbb az Ipolyon, majd a Tarnán és a Sajón is III. fokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el.

Eső, a hegyekben havazás, Nógrádban tuba

A hónap közepén tovább folytatódott az erősen változékony idő. A gyakorta beboruló égboltból sokfelé esett eső. 13–án egy peremciklon vonult át országunkon. Az Alföldön megélénkült, megerősödött a szél. Az Északi-középhegység és a Kőszegi-hegység magasabb csúcsain több centiméter hó hullott. Ugyancsak ekkor Palotás és Szarvasgede között tuba fejlődött ki. A jelentős mennyiségű csapadék a Pilisben turistautakat tett járhatatlanná. Egyik-másik nap ugyanakkor legalább néhány órára mindenütt kisütött a nap. A napos helyeken és időszakokban 10 fok fölé (14-én 15-16 fokig) melegedett fel a levegő, tehát igen enyhe időben volt részünk.

Sok felhő, újabb esők, növekvő belvíz

A következő napok sem hoztak számottevő változást; többnyire erősen felhős vagy borult volt az ég. Ismétlődő jelleggel sokfelé fordult elő eső, zápor. 18-án egy ciklon vonult át országunkon, ennek nyomán a Dunántúlon megerősödött az északnyugati szél. Egyedül 20-án volt napsütéses időjárásunk. A rendszeres esőzések következtében újra megtelt a Balaton, tizenöt éve nem volt olyan magas a tó vízszintje február közepén, mint idén. Ezen felül 19-ére 58 ezer hektárra nőtt a belvízzel elöntött területek nagysága.

Újpesten 19 fok, hidegfront viharos széllel és zivatarokkal

21-én egy melegfrontból esett sokfelé gyenge, jellemzően szemerkélő eső. A következő napon a legtöbb helyen több órára kisütött a nap; a megélénkülő, megerősödő délnyugati szélben igen enyhe levegő érkezett. A fővárosban megdőlt a melegrekord, Újpesten 19,1 fokot mértek. 23-án reggelre Iklódbördőcén mindössze 11,2 fokig csökkent a hőmérséklet, vagyis rekord meleg volt az éjjel. A szokatlanul magas balatoni vízállásról drónos felvételt mutathattunk meg. A 24-ére virradó éjszaka egy hidegfront vágtázott át az országon. Több helyen is zivatarok pattantak ki, a front mentén viharossá erősödött a szél, a Balaton környékén 100 km/h feletti széllökések is előfordultak. A fentieken túl arról is beszámoltunk, hogy szokatlanul meleg volt az Adriai-tenger, amely a későbbiekben kedvező lehet heves viharok kialakulásához. Ismét csak egy napig volt napos időjárásunk, 25-én ugyanis melegfront felhőzete borította be hazánkat. Előbb nyugaton havazott, majd az Északi-középhegységben.

Nagyon enyhe hajnal, sáros eső

A következő napon kelet felé távoztak a front csapadékot adó felhői, 27-én változóan felhős-napos, száraz időben volt részünk. A napsütést ezúttal sem élvezhettük sokáig, hiszen 28-án egy mediterrán ciklon felhőzete húzódott az ország fölé, de számottevő csapadék ekkor még sehol sem esett. A tél utolsó hajnala rekord meleg lett, Budapest Lágymányoson mindössze 7,8 fokig csökkent a hőmérséklet. A ciklonból sokfelé esett az eső, a magassági áramlás afrikai homokot is hozott magával, amely leginkább a gépjárműveken volt megfigyelhető.

Végezetül válogatás 2016 február legszebb és legemlékezetesebb fotói közül.

A számtalan fotót ezúton is köszönjünk minden Észlelőnknek!

« 2015 február

Szerző: Bodrogi Attila
Megjelent: 2016.03.04 16:18


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Ilyen meleg telünk még nem volt a mérések kezdete óta
A legmelegebb márciusok közé is beférne az idei február
Újabb budapesti rekordok születtek a tél utolsó napján