Ez történt decemberben

Anticiklon uralta 2016 utolsó hónapját, a frontok többsége csak legyengülve érte el hazánkat. Sokfelé alig volt mérhető mennyiségű csapadék.

Havazás, viharos szél, erős fagy

A meteorológiai tél első napját a főváros környékén és az ország keleti felében több helyen havazás köszöntötte, igaz csak lepelnyi-1-2 cm hullott. Egy Ukrajnán keresztülhaladó ciklon következtében 2-án viharossá fokozódott az északnyugati szél, 100-120 km/h feletti lökéseket is mértek a műszerek. Eleinte a felhőátvonulásokból egy-egy zápor, hózápor is előfordult. Ezután a fölénk helyeződő anticiklon hatásaként jellemzően derülten, naposan telt a következő két nap, csak északkeleten volt egy-két helyen makacs ködfolt. 4-én virradóra hideg reggelre ébredtünk, -5, -10 fokig, Mihálygergén -12 fokig hűlt a levegő. A csúcshőmérsékletek kevéssel fagypont felett tetőztek. 5-én több helyen (legnagyobb területen az Alföldön) egész nap zúzmarás, ködös és fagyos maradt az idő. A zúzmara téli világot kölcsönzött a tájnak.

 

Ipari havazás, gyors enyhülés, titokzatos felhők

Néhány helyen havat is hozott Mikulás, az ipari területek körzetében ún. ipari havazás alakult ki. Északkelet, illetve délnyugat kivételével egyre több helyen szállt fel a köd és szakadozott fel a felhőzet, az igen erőteljes inverzió kisebb területre korlátozódott. A csipet tél szinte egycsapásra adta át az uralmat a napsütésnek, 8-án a Kendig-csúcson kitavaszodott, 15 fokig szökött fel a hőmérő higanyszála. Eközben a madárfigyelők legnagyobb örömére a Balatonon fehércsőrű búvárt láttak, amely hazánkban nagyon ritkán megforduló madárfaj. 9-én szokatlan mód egy hidegfront hozott sokfelé érezhető enyhülést. Talán éppen ennek a hidegfrontnak köszönhetően a legtitokzatosabb felhőtípus jelent meg Dunakeszi és Szentendre térségében, Undulatus Asperatust fotóztak a szerencsések. 10-én szerte az országban mesésen búcsúzott a nap.

 

Hidegfront, melegfront, keleten kisebb havazás

A következő napon hidegfront érkezett, a kezdetben napos déli tájakon is megnövekedett a felhőzet, megerősödött a szél, pompás napnyugtában volt részünk. 12-én északnyugat felől egyre nagyobb területen csökkent a felhőzet, ugyanakkor viharossá fokozódott a szél, de még aránylag enyhe maradt a levegő. Az Északi-középhegységben látványos felhőformákkal tört be a hideg. A front elvonulását követően napos idő volt jellemző, de már csak alig fagypontig emelkedett a hőmérséklet. 14-én melegfront felhőzete borította be az égboltot, a Dunántúlon eső, ónos eső esett, keleten és északon szállingózott a hó vagy gyengén havazott; a keleti megyékben lepel - 3 cm hullott. Egy drónos felvételnek köszönhetően a magasból vehettük szemügyre a zúzmarás Szigligetet.

 

Szennyezett levegő, zúzmarás köd, hegyekben napsütés

Ezt követően újból megerősödött az anticiklon, ámbár 16-án még többfelé felszakadt a felhőzet, nyugaton és helyenként délkeleten maradt a ború. Ezzel egyidejűleg megemelkedett a szálló por koncentrációja. A zúzmarás ködből csak a Dunántúl északi része és az északi megyék maradtak ki. Később aztán mindössze a hegycsúcsok lógtak ki a ködpaplanból, így az ország csaknem teljes egészén folytatódott az alapvetően szélcsendes (Sopron kivételével), borult, párás, helyenként tartósan ködös idő; időszakosan hószállingózás, ónos szitálás is előfordult. A legtöbb helyen éjjel-nappal fagypont alatti hőmérsékleteket mérhettünk. A Balatonon megkezdődött a jégzajzlás. Az ipari területek közvetlen környezetében napról-napra fehérebbé vált a táj.

 

Anticiklon = hideg légpárna

Észlelőink fotóinak és webkameráinknak köszönhetően a hegycsúcsokról nézhettünk meg a Kárpát-medencét beterítő hideg légpárna hullámzását. A ködtenger alatt tehát mindenütt borult, párás, ködös, fagyos idő uralkodott, csak a napsütötte hegyekben mértek pozitív hőmérsékletet délutánonként. Szórványosan és ismétlődő jelleggel fordult elő hószállingózás, gyenge havazás, ónos szitálás. Sőt 23-án este számos helyen ónos eső esett, az utak és járdák igen csúszóssá váltak, megnövekedett a balesetek száma. Szenteste napján többfelé hullott meglepetés hó a rétegfelhőzetből. A lepelnyi, 1-2 cm-es hónak köszönhetően főként a keleti és északi megyékben fehér karácsonynak örvendezhettek az arra élők. Egy álcázott hidegfront érkezett karácsony első napján, a megélénkülő szél északkelet kivételével felszaggatta a rétegfelhőzetet. Ugyanakkor maradt a borult ég, kisebb eső, szitálás, ónos szitálás többfelé fordult elő, a legtöbb helyen fagypont fölé, 2-6 fokig melegedett fel a levegő.

 

Karácsony második napjára jelentős enyhülés

Karácsony második napjára északkelet kivételével már-már kitavaszodott, a napsütés hatására 9-13 fok közé kúszott fel a hőmérő higanyszála; a ködös és felhős északkeleten viszont csak 0-3 fokot mértek. 27-én egy hidegfront mérsékelte az enyheséget, megerősödött, viharossá fokozódott az északnyugati szél, északkeleten hózáporok alakultak ki. A következő nap reggelén, délelőttjén az Alpokalján volt havas eső, havazás, a Kőszegi-hegységben 10 cm hó hullott; később a napsütés után délkeleten alakult ki helyenként hózápor. A hónap, illetve 2016 utolsó napjai alapvetően napos idővel teltek, csak egészen kis körzetekben maradt meg az éjszaka képződött köd. A ránk helyeződő újabb erős anticiklon „alatt” erősödött az éjszakai lehűlés, napközben sem volt több +1, +5 foknál. A Balatonon jéghullámok varázsolták gyönyörűvé a partot.

 

Végezetül egy csokor 2016 december legszebb és legemlékezetesebb fotói közül.

A számtalan fotót ezúton is köszönjünk minden Észlelőnknek!

 

« 2015 december

Szerző: Bodrogi Attila
Megjelent: 2017.01.11 20:28


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

A tavalyi év volt a legmelegebb 1901 óta
Az év egyik utolsó tűzgömbje villant fel felettünk éjjel (videó)
Mohácsnál is kiöntött a Duna