Ez történt 2016-ban

Az átlagosnál több csapadék, szélsőségesen meleg és hideg időszakoktól mentes időjárás jellemezte a tavalyi évet.

Január

Keményen fagyos idővel köszöntött be 2016, az északkeleti országrészben -10 és -15 fok között voltak a minimumok. A hazai sípályáink sorra nyitottak meg. 4-én megérkezett a nagybetűs tél, azaz a havazás. A délnyugati határszélen hullott a legtöbb, 10 cm, máshol általában 2-5 cm. 5-én a havazást sok helyen ónos eső követte, Baranyában mintegy 12 óra időtartamra kamionstopot rendeltek el. 7-ére havazás lett meghatározó, délnyugaton 20 cm hullott. A Balatonnál görgő ködfelhőt figyeltek meg. 10-re a magasban megenyhült, a főváros térségében ónos eső esett, a jegesedés miatt lezárták a Normafát. Egy ciklon előterében 11-én észak kivételével 10 és 16 fok közé kúszott fel a hőmérő higanyszála. Délnyugaton zivatarok pattantak ki. A következő napokban hidegebb levegő érkezett a Kárpát-medencébe, 21-én virradóra több helyen kifehéredett a táj. 23–án a Velencei-tavon elindult a tavi korcsolyázás. A hófödte tájakon -13 és -17 fok közé hűlt a levegő. Egy melegfront felhőzetéből nyugaton és északnyugaton 5-10 cm hó hullott. A befagyott Balatonról gyönyörű légi felvételeket mutathattunk be. A szállópor magas koncentrációja miatt Salgótarjánban, majd Budapesten szmogriadót rendeltek el. 28-án a korábbiaknál nagyobb területen sütött ki a nap, többfelé a 15 foknál is melegebb volt.

 

Február

Enyhe idővel indult február, a nyugati megyékben kipattant zivatarok környezetében mammatus felhők voltak láthatóak. Két reggel is rekord enyhe volt, 3-án 10,9 fokos minimumot mértek Pécs Árpádtetőn. Ugyanezen a napon Zalában és Bakonyban hózivatar volt. Az erős északnyugati szél kifújta a Balaton vizét. A magyar tenger téli színpompájáról egy csodás képriportot mutathattunk be. 9-én virradóra Kaposváron 10,3 fokig csökkent a hőmérséklet. 10-én a Bakonyban valóságos hóömlés, délnyugaton hózivatar ébresztette a későn kelőket. A sok csapadék miatt előbb az Ipolyon, majd a Tarnán és a Sajón is III. fokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el. Palotás és Szarvasgede között tuba fejlődött ki. A napos helyeken és időszakokban 10 fok fölé (14-én 15-16 fokig) melegedett fel a levegő. A rendszeres esőzések következtében újra megtelt a Balaton, 58 ezer hektárra nőtt a belvízzel elöntött területek nagysága. 22-én fővárosban megdőlt a melegrekord, Újpesten 19,1 fokot mértek. 24-én reggel zivatarok pattantak ki, a következő napon pedig havazott. A tél utolsó hajnala rekord meleg lett, Budapest Lágymányoson mindössze 7,8 fokig csökkent a hőmérséklet. Egy mediterrán ciklon afrikai homokot hozott magával.

 

 

Március

Mediterrán ciklonokkal kezdődött a tavasz, az agglomerációban a 20, helyenként 30 mm-t is meghaladta a lehulló csapadék mennyisége. A Bakony mellett a Börzsönyben is igaz téli világ lett a kb. 5-10 cm hó nyomán. A következő napokat is ciklonális határozták meg, 6-án a fővárosnál zivatarok alakultak ki, 7-én a Kékestetőn 5-6 cm hó hullott, közvetlen előtte pedig a Kőszegi-hegységben havazott. Nemzeti Ünnepünkre hidegörvény érkezett; eső, havas eső esett, a hegyekben hó hullott. Ezután melegebb léghullámok érkeztek, 18-án a napsütésben a legtöbb helyen 15 fok körüli maximumokat mértünk. 19-én hidegfront vonult át felettünk, 20-án reggelre északkeleten -5, -7 fokig hűlt a levegő. 23-án mediterrán ciklon érintette hazánkat, a Mecsekben havazott. 26–án este északkeleten, valamint 3 nappal később nyugaton is zivatarok voltak. Az igazi enyhülés a hónap utolsó napján következett be, 20 fok feletti maximumokat mérhettünk.

 

Április

Jóformán berobbant a tavasz, elsején rögtön megdőlt a fővárosi melegrekord, 23,0 fokot mértek. Átmeneti megtorpanást követően délnyugati széllel még melegebb levegő érkezett a Kárpát-medencébe, számtalan csodaszép tavaszi fotóval ajándékoztak meg felhasználóink. 5-én dupla melegrekord született, Budapesten 26,4 fokig szökött fel a hőmérő higanyszála. Az erőteljes magaslati áramlással nagy mennyiségű afrikai homok sodródott fölénk. Több melegrekord is megdőlt a következő napokban. 7-én este délen zivatarok törtek ki, néhány nappal később a sűrű köd miatt Ferihegyen több gép nem tudott leszállni. A hónap közepén a viharos szél károkat okozott Budapesten. A szél alakformáló hatásaként látványos hullámfelhők úsztak az égen. 24-én ciklon helyeződött ránk, a Dunántúlon viharossá fokozódott a szél. A Mátra és a Bükk csúcsain mintegy 2 cm hó hullott. A fagyos idő Európa nagy részére jellemző volt, Kőszegi-hegységben 25 cm hó hullott. Budapesten hidegrekord dőlt, a János-hegyen -0,7 fokig csökkent a hőmérséklet; a gyümölcsösök jelentős fagykárokat szenvedtek.

 

Május

A változkony idő május elején folytatódott. Előbb egy mediterrán ciklon volt esőzés, majd egy hidegörvény következtében volt erőteljes a gomolyképződés. 4-én intenzívebb zivatarok a kb. Budapest-Paks vonal mentén alakultak ki. Egyes cellákból annyi jég esett, hogy lapátolni lehetett. Ezután helyi hatások voltak meghatározóak, elszórtan alakult ki zápor, zivatar. A pünkösdi hosszú hétvégén borús, esős, hűvös idő volt; Kabától északnyugatra tubát fotóztak. A májusi eső aranyat ért. 17-én virradó éjjelen Zabaron -1,2 fokig hűlt a levegő, ezzel megdőlt a napi hidegrekord. Ezt követően melegedés kezdődött, 23-án maximum hőmérsékletek néhol 30 fok körül alakultak. Egy hidegfront vetett véget a melegnek, a zivatarok látványos peremfelhővel vonultak észak, északkelet felé, a Dunakanyarnál szupercella haladt el. Néhány napon keresztül alapvetően napos, gomolyfelhős idő volt, délen 30 fokot mértek, a fátyolfelhők több légköroptikai jelenséget idéztek elő. 29-én este zivatarok robajával hidegfront érkezett, másnap kelet felé távoztak a viharok. A hónap utolsó napján sokat sütött a nap.

 

Június

Változatos idővel indult első nyári hónapunk, 2-a és 3-a tubák napjai voltak. A zivatarok közepette 4-én Budapestnél, 5-én délkeleten alakultak ki forgó tölcsérek. A felhőszakadásokban lokálisan 20-40 mm-nél is több esett. 7-én este fényes tűzgömb szelte át az eget. Néhány napsütéses nap után 9-én hidegfront érkezett, Jánossomorján és Örkénypusztán özönvíz követte a zivatarokat. 11-én északnyugaton szupercella haladt el. A hónap közepén is többfelé voltak viharok, keleten zivatarlánc állt össze. Az idei első tornádót Zalaháshágyon figyelték meg. A délkeleti erős szélben a Dél-Alföldön 17-én virradóra mindössze 21-23 fokig csökkent a hőmérséklet. Szaharai homok került fölénk. 19-én hajnalban éjszakai világító felhőt (NLC) fotóztak; délután délkeleten heves zivatarok tomboltak, néhol 50 mm-nél is több esett. A szerbiai tornádó szerencsére elkerülte hazánkat. Vörös lidércet fotóztak. Jelentős melegedés következett, 23-tól, 26-ig másodfokú hőségriadót rendeltek el, extrém erős volt az UV sugárzás. 24-én egy hőzivatar nyomán Szegeden dió nagyságúnál is nagyobb jégdarabok hullottak; a fővárosi melegrekord 35,7 fokkal megdőlt. Másnap ennél is nagyobb volt a hőség, 36,6 fokig hevült fel a levegő. 26-án kora reggel a Dunakanyarban fújtak ébresztőt az égiek. Két nappal később a Gödöllői-dombság felett tuba alakult ki. A hónap végére visszatért a kánikula.

 

Július

A kánikula, illetve hőség 2-ig tartott, ekkor este záporokkal, zivatarokkal hidegfront érkezett. Ezt megelőzően Veszprém megyében tornádó alakult ki. 4-én este az ügyes és szemfüles olvasóink éjszakai világító felhőket fotóztak. A következő napokban két gyenge hidegfront érintett minket, a Nyírségben szupercella haladt át. 11-től 3 napon keresztül hőség, a 35-36 fokos maximumok sem volt ritkák, ismét éjszakai világító felhőket láttak. 13-án este jégesővel és viharos kifutószéllel a Nyugat-Dunántúlra szupercellák léptek be, a Balatonon és Bakonyon kívül Baranyában is hevesek voltak a zivatarok. Délkelet kivételével 20-60 mm esett, kisebb gócokban viszont 70-100 mm-nél is többet mértek. 15-én este egy ciklonból kezdődött kiadós esőzés, a Dél-Alföldön egy havi csapadék hullott. A labilis, kissé labilis kedvezett a gomoly-képződésnek, a 23-ai piliscsabai zivatarfelhőben tuba jelent meg, Budapest egyes kerületeiben hatalmas felhőszakadás volt. Később főként a Bakonyban okozott gondot a nagy mennyiségű csapadékvíz. 28-án aztán egy gyenge hidegfront hatásaként labilizálódott a légkör, a kiterjedt zivatarok nyugatról keletre mozogtak. A hónap utolsó napján Komáromban hatalmas felhőszakadás volt, este pedig vonalba rendeződött heves zivatarok érkeztek a középső országrészbe.

 

Augusztus

Napos, kánikulai idő, 31 és 34 fok közötti maximum hőmérsékleteket mértünk. 5-én délután szupercellás hidegfront mentén pattantak ki zivatarok, felfrissült a levegő. 9-én késő délután hidegfront kopogtatott és a következő nap nagy hőmérséklet-kontraszt alakult ki, keleten egy zivatarláncból helyenként borsó, illetve dió nagyságú jég esett. Lehűlt a levegő; 12-én 4,5 fokig, 13-án Zabaron 4,0 fokig hűlt a levegő. A hónap közepén a Balatonnál vihar szakította meg a strandolást. 17-én kelet kivételével több helyen zivatarok robajára ébredhetünk. Két nappal később Szombathelynél tubát láttak. A budapesti tűzijátékot egy meteorológia ballon fedélzetéről csodálhattuk meg. A következő napon egy hullámzó hidegfront okozott esős, hűvös időt. A nyár kellemes, napsütéses, meleg idővel búcsúzott, a közel 25 fokos Balatonban sokak fürdőztek.

 

Szeptember

Az augusztusi nyár az ősz első napjaiban zavartalanul folytatódtak tovább, több helyen 30 foknál is melegebb volt. A Városligetben boszorkánytölcsért figyeltek meg. 5-én egy csapásra vége lett a nyárnak, egy hidegfront nyomán esős, hűvös, esős időt élhettünk át. Gyorsan visszatért a szeptemberi 30 fokos nyár. Az elszórt zivatarokkal színesített nyárias idő hosszúra nyúlt egészen a hónap közepéig tartott ki. Szerencsére a félárnyékos holdfogyatkozást nem zavarták felhők. 17-től aztán egy hűvösebb, felhősebb periódus következett. Az esők mellett egy-egy gyengébb zivatar is kialakult, Soltnál tubát fotóztak. 23-ra virradóra megérkezett az első őszi fagy, Mihálygergén -0,1 fokig csökkent a hőmérséklet. Az utolsó egy hétben kissé hűvös reggelekkel, nyugodt, kellemes indián nyár volt; a fátyolfelhők mellett megjelenő gomolyokból csapadékot nem adtak.

 

Október

Nyáriasan meleg, napos időt hozott elseje. Ezután viszont egy frontrendszer felhőzetéből sokfelé esett az eső, lehűlt a levegő. Nyugaton és a Balatonnál zivatarok alakultak ki, visszaesett a hőmérséklet. 5-én éjszakától a magasabb hegyekben havazott, néhány centiméteres hóréteg alakult ki. 8-án és 9-én a fagyos, párás, ködfoltos reggelt követően gomolyfelhők képződtek. Egy mélyülő és közeledő ciklon felhőzetéből előbb nyugaton, majd másfelé eleredt az eső, a Kékestetőn hózáporok vonultak át, a Dél-Alföldön 20 mm esett. A hónap közepén a délnyugati térségben zivatarok alakultak ki, amelyek később elérték a Balatont. A következő napokban is a felhők uralták az égboltot, csak kis körzetekben bújt elő a nap; sokfelé volt eső. 22-től némileg naposabbra fordult időjárásunk, webkameránk a Visegrádi-hegyekben glória jelenséget örökített meg. A fátyolfelhőkön légköroptikai jelenségek sorakoztak fel. Október végig további két hidegfront vonult át, ezekből esők, záporok alakultak ki, ezt leszámítva napsütés volt jellemző. Meteorológiai léggömbünk szemszögéből láthattuk az őszi Dunakanyart.

 

November

A napsütéses kezdetett követően novemberi fordulatot vet az idő, azaz gyakran növekedett borultságig a felhőzet, időszakosan gyenge eső is előfordult. 4-én a Pilisben és a Dunakanyarban látványhó hullott. 6-án egy hidegfront hatásaként délnyugaton, helyenként északkeleten megdördült az ég, este a Kőszegi-hegységben hó hullott, miközben délután délen közel 20 fokot mértek. 8-án a Bakonyban havazott. Egy naposabb jellegű napot követően 12-én mediterrán ciklon került fölénk, a Dunántúl magasabb pontjain és az Északi–középhegységben havazott. 14-én egy melegfront miatt borult be az ég, Budapest is ízelítőt kapott a télből. 18-án a többfelé megerősödő déli szél kísértében beköszöntött a novemberi tavasz, délnyugaton közel 20 fokig kúszott fel a hőmérő higanyszála; a következő két nap is enyhe volt. 21-én este fényes tűzgömbök húztak át az égbolton. A hónap utolsó napjai is a változékonyság jegyében teltek, egy hidegfront után szórványosan alakultak ki hózáporok. Éjjelente keményebb fagyok, kisebb körzetekben -7, -10 fokig hűlt a levegő.

 

December

A meteorológiai tél első napját a főváros környékén és az ország keleti felében több helyen havazás köszöntötte. A következő egy Ukrajnán keresztülhaladó ciklon következtében viharossá fokozódott a szél, elszórtan záporok, hózáporok alakultak ki. 4-én virradóra hideg reggelre ébredtünk, Mihálygergén -12 fokig hűlt a levegő. A megmaradó zúzmarás köd téli világot kölcsönzött a tájnak. Néhány helyen havat is hozott Mikulás, az ipari területek körzetében ún. ipari havazás alakult ki. 8-án a Kendig-csúcson kitavaszodott, 15 fokig szökött fel a hőmérő higanyszála. 9-én a legtitokzatosabb felhőtípus jelent meg Dunakeszi és Szentendre térségében, Undulatus Asperatust fotóztak a szerencsések. 11-én megerősödő széllel hidegfront érkezett, az Északi-középhegységben látványos felhőformákkal tört be a hideg., majd a keleti megyékben lepel - 3 cm-nyi hó hullott. Egy drón szemszögéből néztük meg a zúzmarás Szigligetet. Egyre nagyobb területet hódított meg az alacsonyszintű rétegfelhőzet, a konzerválódott fagyban a Balatonon megkezdődött a jégzajlás. Észlelőink és webkameráinknak köszönhetően a hegycsúcsokról nézhettünk meg a Kárpát-medencét beterítő hideg légpárna hullámzását. 23-án este számos helyen ónos eső esett. Szenteste napján többfelé hullott meglepetés hó a rétegfelhőzetből. Egy álcázott hidegfront felszaggatta a felhőzetet, karácsony második napján a napsütés hatására 9-13 fok közé kúszott fel a hőmérő higanyszála. 28-án reggelre a Kőszegi-hegységben 10 cm hó hullott. Csendes idővel, erős éjszakai fagyokkal búcsúzott az év.

 

További válogatás 2016 legszebb fotói közül

Borítókép: Kluber

« 2015

Szerző: Bodrogi Attila
Megjelent: 2017.02.01 12:09


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

A tavalyi év volt a legmelegebb 1901 óta
Az év egyik utolsó tűzgömbje villant fel felettünk éjjel (videó)
Mohácsnál is kiöntött a Duna