Ez történt augusztusban

Hőhullámoktól mentes, de mégis sokáig strandidő volt a nyár harmadik hónapjában.

Szupercella zárta a kánikulát

A július utolsó napján érkezett hidegfront augusztus első napján elhagyta hazánkat, felszakadozott a felhőzet és már csak keleten és északkeleten fordultak elő záporok. Ezután magasnyomású mező került fölénk, ennek megfelelően többnyire napos idő volt, mindössze 3-ra virradó reggelre növekedett meg a Dunántúlon a felhőzet. A déli, délkeleti szél meleg levegővel árasztotta el Kárpát-medencét, 5-én 31 és 34 fok közötti maximum hőmérsékleteket mértünk. Ekkor délután nyugat felől egy szupercellával hidegfront jött. Az este és éjszaka a Dunántúlon voltak további záporok, zivatar.

 

Újabb néhány napos kánikula

A következő nap kelet felé távolodott a front, a Tiszántúlon a kánikulát zivatarok zárták le. 7-én és 8-án egy egyaránt csaknem zavartalanul napos időt élvezhettünk, kevés gomolyfelhő képződött. 9-én igazi kánikulát követően késő délután nyugaton hidegfront kopogtatott, arra hirtelen megerősödött a szél. Estétől egyre több helyen fordult elő zápor, zivatar. 10-én a Dunántúlon borús, hűvös, esős idő volt. Ezzel szemben keleten csak délután növekedett meg a gomolyfelhőzet és itt egy zivatarláncból helyenként borsó, illetve dió nagyságú jég esett, itt-ott viharos erejű kifutószél kíséretében. 15 fokos hőmérséklet-kontraszt alakult ki a nyugati és keleti országrész között.

 

Perseidák és hidegrekordok

11-én országszerte kimondottan hűvös idő volt, a borult égboltból több helyen időszakosan eleredt az eső, a maximumok 17 és 21 fok között alakultak. A Perseida meteorraj maximumának megfigyelését a Tisza vonalában és keleten zavarták felhők. 12-én és 13-án virradóra éjjelen is rekord hideg volt. Előbbi napon Tésán és Murakeresztúron 4,5 fokig; utóbbi napon Zabaron 4,0 fokig hűlt a levegő. A változóan gomolyfelhős égboltból csak 14-én az északkeleti határ mentén fordult elő zápor. 15-én egy gyenge hidegfront hatásaként elszórtan zivatarok pattantak ki, a Balatonnál vihar szakította meg a strandolást. Nyugaton és északkeleten jégeső kíséretében egy-egy heves zivatar is előfordult.

 

Hajnalonta ködfoltok, délutánonként zivatarok

Másnap sem maradtuk zivatarok nélkül, ugyanakkor reggelre helyenként sekély köd képződött, gyorsított felvételen nézhettük meg hogyan támadta meg Sümeget a köd. A délutáni zivatarban szupercella csapott le Kőszegre. Egy magassági hidegörvény hatásaként kelet kivételével a 17-ére virradó éjszaka többek közt a Balatonnál, a fővárosban és a Dunakanyarban élők zivatarok robajára ébredhettek. Egy változóan felhős-napos napot követően 19-én ismét a Dunántúlon alakultak ki zivatarok, Szombathelynél tubát láttak. A légkör aktivizálódását egy ún. magassági hidegfront váltotta ki. Az augusztus 20-ai ünnepi programokat mindenütt kedvezőek időjárási feltételek fogadták, hajnalban azonban a nyugati megyékben többfelé képződött köd. A budapesti tűzijátékot egy meteorológia ballon fedélzetéről csodálhattuk meg.

 

Átmenetileg esős, hűvös

A következő napon egy hidegfront érkezett, a nyugati országrészben beborult az ég, eső, zápor is előfordult. Keleten huzamosabb ideig maradt a napsütés és kánikula. Az éjszaka a hullámot vető front tovább mozdult kelet felé, az Alföldön zivatarok robajára ébredhettünk. Napközben maradt a borult ég és esős, hűvös idő. Többfelé jelentős – 20-30 mm-t meghaladó – mennyiségű csapadék esett; ezeken a területeken 20 fok alatt marad a maximum hőmérséklet. 23-tól anticiklon épült fel, a legtovább felhős keleten és délen is több órára kisütött a nap és már csak északkeleten alakult ki zápor. Somlónál pompás volt a napnyugta. 24-én hajnalban Olaszországban erős, 6,2-es földrengés volt, amely legalább 300 áldozatot követelt. Később Mianmarban még erősebb rengés következett be. A tartósnak ígérkező magasnyomású, felhőoszlató mező következtében igazi strandidővel teltek a nyár, illetve augusztus utolsó napjai.

 

Strandidő a nyár végén

Hajnalonta helyenként ködfoltok képződtek. Napközben csaknem mindenütt derült volt az ég, a kánikulai melegben a nyár utolsó hétvégéjén a közel 25 fokos Balatonban sokak fürdőztek. 29-ére virradó éjjelen egy fényes tűzgömb szelte át az eget. Ugyanezen nap délutánján egy gyenge hidegfront érkezett, de ez lényegi változást nem okozott. A helyenként erősebben megnövekvő felhőzetből csak itt-ott fordult elő zápor, pár fokot mérséklődött a meleg. A nyár utolsó napján ismét szikrázó napsütéses idő volt.

 

Végezetül egy csokor 2016 augusztus legszebb és legemlékezetesebb fotói közül.

A számtalan fotót ezúton is köszönjünk minden Észlelőnknek!

 

« 2015 augusztus

Szerző: Bodrogi Attila
Megjelent: 2016.09.07 11:35


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

A tavalyi év volt a legmelegebb 1901 óta
2023 leghidegebb és legmelegebb napja: február 7. és augusztus 27.
Az idei volt a legmelegebb ősz a mérések kezdete óta