Ez történt áprilisban

Olykor a zivatarokkal és a meleggel a nyarat, míg máskor a hideggel, esővel, hegyekben havazással a telet idézte az idő.

Hirtelen kora nyár, a magasban szaharai homok

Jóformán berobbant a tavasz, hiszen április elsején rögtön megdőlt a fővárosi melegrekord, 23,0 fokot mértek. Ugyanekkor egy sekély ciklon vonult át felettünk, amely következtében keleten és északkeleten este viharossá fokozódott az északi szél. A hideg beáramlása gyorsan megszakadt, anticiklon hatása lett döntő, másnap egyre több helyen felszakadozott a rétegfelhőzet, reggel azonban északkeleten fagyott. A következő napokban a délnyugati széllel még melegebb levegő érkezett a Kárpát-medencébe, a sok napsütést mindössze vékony fátyolfelhők szűrték; számtalan csodaszép tavaszi fotóval ajándékoztak meg felhasználóink. 5-én dupla melegrekord született; egyrészt Balatonedericsen mindössze 16,9 fokig csökkent a hőmérséklet, másrészt délután Budapest belterületén 26,4 fokig melegedett fel a levegő. Az erőteljes magaslati áramlással nagy mennyiségű afrikai homok sodródott fölénk.

Újabb melegrekordok, villámfényes éjszaka

6-án virradó éjjelen megdőlt a legmagasabb minimumhőmérséklet rekordja; Dunaújvárosban, Pécs Árpádtetőn és Szentléleken 15,7 fokig hűlt a levegő. A következő napon is még meleg, napos idő volt jellemző, de estétől délen majd észak felé terjedve keleten is egyre több helyen zivatarok pattantak ki. Az ebben a térségben élőknek ez volt az idei első villámfényes éjszakája. A zivatarokat okozó frontrendszer 8-án tovább mozdult kelet felé; beborult az ég, több helyen volt eső, nyugaton zivatarok, a Dunántúlon visszaesett a levegő. 9-én hajnalban újabb melegrekord született, Csengeren csak 14,5 fokig csökkent a hőmérséklet. Az országszerte felhős, borús hétvége utolsó napján délnyugaton már hosszabb időszakokra is előbukkant a nap, számottevő csapadék sehol sem esett.

Hosszabb napos időszakok

11-én és 12-én hosszabb időre is kisütött a nap, utóbbi nap hajnalán helyenként sűrű ködfoltok képződtek. Ferihegyen több gép nem tudott leszállni. A nappali gomolyfelhő-képződésből a főváros környékén záporok, zivatarok alakultak ki. Északnyugaton hűvös maradt a levegő, amely egy hullámzó frontrendszer közeledését jelezte. A megnövekvő felhőzetből 14-én északon és északkeleten fordultak elő záporok, zivatarok. 15-ére távozott a ciklonná fejlődött front, alapvetően több órára kisütött a nap.

Viharos szél, lassú mozgású hidegfront

Az ezt követő két napon is alapvetően napos vagy változóan felhős idő volt jellemző. A megerősödő, illetve viharossá fokozódó szél károkat okozott Budapest több pontján. 18-án egy lassú mozgású hidegfront érkezett, amely hőmérsékletileg ketté vágta az országot: nyugaton jelentősen lehűlt a levegő, elszórtan esett az eső, míg keleten, délkeleten maradt a nyáriasan meleg. 19-én északon több órára kisütött a nap, délen ugyanakkor borult volt az ég és különösen este többfelé eredt el az eső. Ahol felszakadozott a felhőzet látványos hullámfelhőket figyelhettünk meg. 20-ára távozott a front, sok napsütés volt, csak a Tiszántúlon és az Alpokalján képződtek gomolyok, keleten egy-egy zápor is előfordult, erősen fújt a szél.

Sekély ciklon, viharos szél, lehűlés

A harmadik dekád elején is derült volt az ég, délnyugaton szűrték a napsütést fátyolfelhők, 21-én hajnalra a szélcsendes derült helyeken fagypont alá hűlt a levegő. 23-án sekély ciklon kezdett el kifejlődni, északon ekkor már több volt a felhő, délutántól szórványosan zápor, zivatar is kialakult. 24-én ez a ciklon ránk helyeződött, a beboruló égboltból főleg a középső és keleti országrészben esett eső. A Dunántúlon viharossá fokozódott, míg másutt délutántól megerősödött a szél. 25-én reggel Zala megyében a lakosság számára nem érzékelhető, 2,8-as földrengés következett be. Ugyanekkor a Mátra és a Bükk csúcsain mintegy 2 cm hó hullott. A Kékestetőn megdőlt az országos legalacsonyabb maximumhőmérséklet napi rekordja, csak -0,4 fok volt a csúcshőmérséklet.

Jelentős fagykárok, a Kőszegi-hegységben 25 cm hó

A hideg idő 26-án virradó éjszaka csúcsosodott ki, ekkor ugyanis sokfelé fagypont alá hűlt a levegő. A környező országokban, sőt Európa nagy területén is hideg, fagyos idő volt jellemző; az Alpok 2000 m feletti csúcsain 50-70 cm-t meghaladó hó esett, míg Németországban gyakorlatilag síkvidéken is havazott. 27-én egy lassan mozgó hidegfront az ország nyugati felében miközben eleredt az eső 2-5 fokig hűtötte le a levegőt, keleten ugyanakkor még 20 fokot mértek. Kifehéredett a Dobogókő és a Nagy Hideg-hegy, Kőszegi-hegységben 25 cm hó hullott. 28-án mediterrán ciklon felhőzete borította be a nyugati megyéket és erre eleredt az eső; Budapesten hidegrekord dőlt, a János-hegyen -0,7 fokig csökkent a hőmérséklet. Másnap kelet felé helyeződött át a ciklon súlypontja, északnyugaton ismét fagyott. A már fejlődésben gyümölcsösökben jelentős fagykárokat okozott a több fagyos éjjel.

Végezetül egy csokor 2016 április legszebb és legemlékezetesebb fotói közül.

A számtalan fotót ezúton is köszönjünk minden Észlelőnknek!

 

« 2015 április

Szerző: Bodrogi Attila
Megjelent: 2016.05.05 6:44


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

20 kilométer magas hamufelhő és több ezer villám követte Ruang vulkán kitörését
Állati melegen indult a hét
Viszlát, fagy