Ez történt szeptemberben

Szeptemberre is jutott kettő hőhullám, de többfelé esőből sem volt hiány. A teljes holdfogyatkozást kevesen láthatták.

Hőség számtalan rekorddal

Az időjárást nem vett tudomást a meteorológiai ősz kezdetéről, hőséggel köszöntött be az ősz. Méghozzá annyira meleg volt a szeptember elsejére virradó éjszaka, hogy rekord dőlt; Pécs Árpádtetőn mindössze 22,8 fokig csökkent a hőmérséklet. A korábbi budapesti rekordot is átadtuk a múltnak, a János-hegyen 22,2 fokig hűlt a levegő. Napközben a perzselő napsütés hatására újabb rekordok dőltek meg. Dombegyházán 36,9 fokig kúszott fel a hőmérő higanyszála. Újpesten 35,4 fok volt a maximum, amely egyben nem csak napi, hanem havi abszolút rekord is lett. Egy igen lassan mozgó frontrendszer hatására 2-ára nyugatra már hűvösebb levegő szivárgott be, de keleten és északkeleten még maradt a kánikula, sőt Tuzséron 36,0 fokos maximumot mértek, ismét melegrekord született.

 

Frontrendszer többfelé esővel

Az említett frontrendszer a következő napok időjárását alapvetően befolyásolta, lassanként keleten is megszűnt a kánikula. Nagyobb mennyiségű eső azonban csak 5-én esett, igaz ebből jórészt a délkeleti és keleti területek kimaradtak. Az ország többi részén sokfelé 10-20 mm-nyi esett.

 

Hűvösebb idő, délkeleten eső

Ezt követően a Nyugat-Európai anticiklon peremére kerültünk és ennek áramlásában immáron száraz, de hűvös levegő áramlott fölénk. A délelőttönkénti napsütést gomolyfelhő-növekedés zavarta meg, de csak északkeleten voltak kisebb záporok. Éjjelente a kiderülő ég alatt jelentősen lehűlt a levegő, csípősek voltak a hajnalok. 9-én virradóra a nógrád megyei Mihálygergén +0,8 fokig zuhant a hőmérséklet. 20-22 foknál napközben sem volt melegebb. Ebben változást az a mediterrán ciklon hozott, amely Szicíliában özönvízszerű esőzést okozott. A megnövekvő felhőzetből 10-én az ország keleti felében sokfelé eleredt az eső, délkeleten 10-19 mm esett, másutt ennél kevesebb.

 

Ködfoltok

A ciklon távolodását követően egyre hosszabb időszakokra szakadozott fel a felhőzet és már csak itt-ott alakult ki zápor. Ebben a borult, párás időben a balatonföldvári webkameránk egy rókát kapott lencsevégre amint a tópartra merészkedik.12-én virradóra többfelé, 13-án az Észak-Alföldön képződtek ködfoltok, amelyek a délelőtt folyamán fokozatosan feloszlottak. A Somogyi-dombságnál a feloszló ködfelhőzetet egy drón segítségével örökítette meg egyik lelkes felhasználónk. Közben fokozatosan kellemesebbre, melegebbre és naposabbra fordult időjárásunk, a maximum hőmérsékletek 14-ére megközelítették a 30 fokot.

 

Rövid hőhullám

A Brit-szigetek közelében örvénylő ciklon előoldalán Közép-Európába mind melegebb és egyúttal száraz légtömegek érkeztek. A Kárpát-medencébe tehát tovább fokozódott a kánikula, az Országos Meteorológiai Szolgálat első fokú figyelmeztetést adott ki. Elsőként 17-én hajnalban dőlt meg a melegrekord, a Mátra lábánál fekvő Hasznos településen csak 23,6 fokig csökkent a hőmérséklet. Ezen a napon napközben is melegrekord dőlt, Szeged külterületén 36,4 fokig kúszott fel a hőmérő higanyszála, az ország túlnyomó részén 30 és 35 fok közötti maximumokat regisztráltak. Másnap nyugatra ugyan hűvösebb levegő szivárgott be, az ország keleti felében viszont hőség tombolt. Körösszakálon 37,2 fokos forróságot mértek, amellyel újabb rekord dőlt meg. Hajnalban sem volt még ezen a napon olyan meleg, mint idén, Pécs Egyetemen a minimum 21,1 fok volt.

 

Hidegfront zivatarokkal

19-én este egy lassan mozgó frontzóna érkezett, a keleti országrész kivételével megszűnt a kánikula. Éjszakától egyre több helyen alakultak ki záporok, zivatarok. 20-án többnyire erősen felhős, borult volt az ég, jellemzően keleten voltak záporok, zivatarok. Összesen, nagy átlagba véve 5-15 mm esett.

Eközben arról számoltunk be, hogy az idei nyár volt a feljegyzések óta a legmelegebb a Földön és egyúttal Európában is. Magyarországon az idei nyár 1901 óta a 4. legmelegebb nyárnak bizonyult.

 

Hullámzó frontzóna jelentős esővel

A folytatásban itthon többnyire napos vagy változóan felhős napok következtek, melegedett a levegő. 23-án nyugat felől ugyanakkor egy hullámzó frontzóna közelítette meg hazánkat, arra több volt a felhő, mérséklődött a felmelegedés. 24-én tovább fokozódott a kontraszt, nyugaton 17 fokos, keleten közel 30 fokos maximumot mértek. 25-ére megérkezett az eső is, helyenként egy-egy zivatar is kialakult. A Dunántúlon és északon 20-50 mm esett, míg a következő napon az Alföldön áztatta eső a földeket.

 

Felhős, szeles, hűvös idő, teljes holdfogyatkozás

Szeptember utolsó napjaiban is felhők uralták az égboltot, csak nagyon lassan javult időjárásunk. Egy magassági teknő hatásaként eleinte több helyen, majd délen és keleten volt ismétlődő eső, szitálás. Többfelé tetőzte rossz közérzetünket az élénk vagy erős szél. Főként északon és nyugaton szakadozott fel a felhőzet, így az ott élők csodálhatták meg 27-én hajnalban a teljes holdfogyatkozást. Ahol előbújt a nap különös égi színjátékot, irizáló felhőket és ugyanennyire szép napnyugatát láthattak. Ezzel barátságosabb napok következtek...

 

A számtalan fotót ezúton is köszönjünk minden Észlelőnknek!

 

« 2014 szeptember

Szerző: Bodrogi Attila
Megjelent: 2015.10.04 8:54


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

A tavalyi év volt a legmelegebb 1901 óta
2023 leghidegebb és legmelegebb napja: február 7. és augusztus 27.
Az idei volt a legmelegebb ősz a mérések kezdete óta