Ez történt októberben

A kiadós esőket követően október utolsó hetére megérkezett a vénasszonyok nyara, naposra fordult időjárásunk.

Napsütés és zivatarok

 

Nagyrészt kevéssé felhős, napos idővel köszöntött ránk a második őszi hónapunk. Az első három hajnal csípősen hideg volt, a minimumok általában 5 fok közelében, helyenként fagypont körül alakultak. Ennek az anticiklonális időnek egy magassági hidegcsepp vetett véget. 5-én hajnalban a délkeleten élőket zivatarok ébresztették. Napközben aztán több-kevesebb időre kisütött a nap, majd ismét a délkeleti térség aktivizálódott. Csongrád és Békés megyében törtek ki a legnagyobb számban a zivatarok, néhol felhőszakadás kíséretében jégeső esett. Szegednél egy marginális szupercella is kialakult. Kisújszállás és Kenderes között, valamint Miskolctól nem messze, Arnóton tubákat láttak észlelőink.

 

Borús, kisebb esők

A következő napok egyhangú időt hoztak. Egy tőlünk délre örvénylő sekély ciklon, illetve a felettünk húzódó hullámzó frontzóna együttes hatásaként jellemzően erősen felhős, borult volt az ég. Rövidebb időszakokra sütött ki a nap. Szórványosan – a legtöbb helyen 8-án – esett, szitált az eső. Egy animációban megnézhettük amint a Kelet-európai síkság felett hideg, fagyos levegő halmozódik fel. Mindeközben a mediterrán térségben ciklon mélyült ki, amelynek csapadékzónája 10-én este érkezett déli határunkhoz.

 

Kiadós esők, Kékesen havas eső

A kiadós mennyiségű esővel érkező ciklon a nyugati vidékek kivételével 20-50 mm-rel öntözte meg a földeket. Északkelet felől ugyanakkor egyre hidegebb levegő érkezett, 11-én a Kékestetőn havas eső esett. Átmenetileg nagyobb területen felszakadozott a felhőzet, 13-án virradóra többfelé fagypont alá zuhant a hőmérséklet. Ekkor újabb mediterrán ciklon érkezett, estétől egyre nagyobb területen eredt el az eső. Az előző légörvényehez hasonlóan ebből is sokfelé 20-30, egyes helyeken 40 mm-t meghaladó mennyiségű eső esett. A középső és déli területeken megélénkült, megerősödött a délkeleti szél. Északi szomszédunknál 20 cm hó hullott a Magas-Tátrában, a Kő-pataki-tónál. 15-én délkeleten pár órára felszakadozott a felhőzet, itt 20 fok fölé kúszott fel a hőmérő higanyszála.

 

Újabb esők

Érdemi változás azonban még napokig ekkor sem történt. Egy sekély ciklon, illetve egy magassági hideg légörvény együtteseként folytatódott a borult, esős időjárás. A többszöri, gyakran intenzív esőkből, záporokból újabb jelentős mennyiségű eső esett országunkban, a legtöbb 19–én és 20-án. A ciklon átvonulásákor a déli megyékben megerősödött a délkeleti szél. 18-án reggelre átmenetileg több helyen felszakadozott a felhőzet, köd szállta meg a Kárpát-medencét. Webkameráink Pécsen és a Pilis-tetőn csodaszép pillanatokat örökítettek meg a ködpaplan ringatózásáról.

 

Lassú javulás

A soron következő időszakban, illetve a hónap utolsó harmadában fokozatosan egy anticiklon erősödött meg felettünk. A szélcsendes időben eleinte erősödött a ködhajlam. 22-én virradóra képződött a legtöbb helyen köd, ekkor a hegyeink csúcsain üzemelő webkamaráink gyorsított felvételein ismét megcsodálhattuk a köd táncát. Az ország egy kisebb hányadán volt szakadozottabb a felhőzet, majd a napok múlásával egyre inkább a napsütés vált meghatározóvá, a hajnali ködfoltok – és rétegfelhőzet – a délelőttök folyamán feloszlottak. A helyenkénti fagyos reggeleket követően napról-napra magasabbra kúszott fel a hőmérő higanyszála.

 

Sok napsütés

Az utolsó napok is eseménytelenül teltek, a reggeli párásság, kisebb ködfoltok felszállását követően több órára kisütött a nap. Csupán 28-án és 29-én növekedett meg a felhőzet, ekkor nyugaton szórványosan kisebb eső is előfordult. A hőmérsékletek az évszakos átlagnak megfelelően alakultak, a maximumok többnyire elérték vagy kevéssel meghaladták a 15 fokot. 31-én kora hajnalban egy tűzgömb robbant fel, amelyet a debreceni videó meteoros rendszer kamerája rögzített.

 

Végezetül válogatás október legszebb és legemlékezetesebb fotói közül.

 

A számtalan fotót ezúton is köszönjünk minden Észlelőnknek!

 

« 2014 október

Szerző: Bodrogi Attila
Megjelent: 2015.11.06 21:22


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

A tavalyi év volt a legmelegebb 1901 óta
2023 leghidegebb és legmelegebb napja: február 7. és augusztus 27.
Az idei volt a legmelegebb ősz a mérések kezdete óta