Ez történt novemberben

Látogatást tett hazánkban a tél, ám a hónap nagy részében melegebb volt a sokéves átlagnál, több melegrekord is megdőlt.

Ködfoltok, éjjelente fagy

Az október harmadik dekádjában kialakult anticiklon alakította november elejének időjárását. A hatalmas és igen erős – 1-jén 1040 hPa felett – magasnyomású mezőben uralkodó leszálló légmozgásoknak köszönhetően kevés volt a felhő, ugyanakkor egyre több nagy városban megnőtt a szálló por koncentrációja. Éjjelente több helyen köd képződött, amely a délelőttök folyamán feloszlott, csak egészen kicsi körzetekben maradt meg. A fagyos éjszakákat kellemesen enyhe nappalok követték, a ködös tájakon viszont délelőtt is fagyott. A Levegő Munkacsoport segítségével a Börzsönyből indulva a főváros felé tartva a szálló por mennyiségét mértük meg. Az eredményekből kiderül, hogy ilyenkor korántsem a városokban a legrosszabb a levegő minősége.

 

Megszűnő köd, melegrekordok

A napok múlásával egyre makacsabb, egész napon fennálló ködfoltok – elsősorban az Alföldön és északkeleten – alakultak ki, tovább romlott a szmoghelyzet. 8-án reggeltől a fővárosban elrendelték a szmogriadó riasztási fokozatát. Ugyanakkor a mérsékelt átkeverő légmozgásnak köszönhetően az ország nyugati felében megszűnt az erős inverzió, talajközelben is nagy mértékben felmelegedett a levegő, Budapesten 20,0 fokos rekord hőmérsékletet mértek. 9-én egy gyenge hidegfront mentén szórványosan záporok alakultak ki, egyes helyeken a ködös látképet szivárvány váltotta fel. A hőmérsékletek is tavaszra emlékeztettek, a Baranya megyei Sátorhelyen 23,8 fokos rekord maximumot mértek. A 10-ére virradó éjjel sosem volt annyira enyhe, mint idén. Kettő Győr-Moson-Sopron megyei településen sem csökkent a hőmérséklet 14 fok alá.

 

Újabb melegrekordok

Ugyancsak szokatlanul enyhe volt a 11-re virradó éjjel. Az országos és a fővárosi rekord is megdőlt, Székesfehérváron és Budapest belterületén 15,3 fokos minimum hőmérsékletet mértek. Ezen a napon a nappali maximum rekordok is múlttá váltak. Sokfelé 20 fölé melegedett fel a levegő, Nagykanizsán 23,6 fokig, Újpesten 20,1 fokig. Az északkeleti országrészben volt tartósan felhős, ködös idő. 14-én egy gyenge hidegfront következtében megnövekedett a felhőzet, de számottevő csapadék nem esett, többfelé megerősödött a szél. Átmeneti felszakadozást követően 15-én egy melegfront felhőzete borította be az országot, északon többfelé esett eső.

 

Továbbra is nagyon enyhe

Másnap délnyugat felől egyre nagyobb területen szakadozott fel a felhőzet és már csak északkeleten fordult elő eső. 18–án egy újabb hidegfront érkezett, országszerte megnövekedett a felhőzet, de csak az északi megyékben volt eső, arra megerősödött, sőt viharossá fokozódott a szél. Fura mód a hidegfront melegrekordot hozott, a fővárosban 20,7 fokig kúszott fel a hőmérő higanyszála; sokfelé 17-20 fokot mértek. 19-én délután Bicskénél 2,9-es erősségű földrengés volt, károkról nem érkezett hír. Pár napig még maradt az enyhe, az évszakhoz képest legalább 6-7 fokkal melegebb idő, 20-án azonban erősen megnövekedett a felhőzet.

 

Mediterrán ciklon, a hegyekben havazás

A következő napon egy mediterrán ciklon csapadéka érkezett. Az északnyugati országrész kivételével sokfelé eleredt az eső, a magasabban fekvő vidékeken havazott. Először a Mecsek öltött téli ruhát, majd 22-én az Északi-középhegységben legmagasabb pontjain 10 cm-t meghaladó mennyiségű hó hullott. A Plitvicei-tavaknál fél méternyi hó hullott, stábunk fotókon örökítette meg az idei szezon első komoly havazását. A Kárpátalján lehullott igen jelentős mennyiségű eső hatására komoly árhullám indult el a Tiszán, árvízvédelmi készültséget kellett elrendelni. 24-én virradóra északon – ahol kiderült az ég – és hó is hullott -5 és -7 fok közé hűlt le a levegő. Észlelőinktől sok fotót kaptunk a kifehéredett északi hegycsúcsainkról. Délen egy mediterrán ciklon felhőzete borította be az égboltot, 25-én estétől eső, havas eső, havazás is előfordult.

 

Sok felhő, melegedés

A hónap hátralévő napjaiban is jellemzően erősen felhős vagy borult volt az égbolt. Elsősorban 28-án fordult elő többfelé vegyes halmazállapotú csapadék; eső, havas eső, havazás. Északon ekkor néhány centiméteres hóréteg alakult ki, megerősödött a szél. 29-én ha átmenetileg is, de naposra fordult időjárásunk, érezhetően melegedett a levegő, 7-10 fokig emelkedett a hőmérséklet. Az északi megyékben szivárványokkal búcsúzott utolsó őszi napunk.

 

Végezetül válogatás november legszebb és legemlékezetesebb fotói közül.

 

A számtalan fotót ezúton is köszönjünk minden Észlelőnknek!

 

« 2014 november

Szerző: Bodrogi Attila
Megjelent: 2015.12.04 18:56


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

A tavalyi év volt a legmelegebb 1901 óta
2023 leghidegebb és legmelegebb napja: február 7. és augusztus 27.
Az idei volt a legmelegebb ősz a mérések kezdete óta