Ez történt márciusban

Havazás, tubák, sarki fény, napfogyatkozás, zivatarok, földrengés, jégeső, mammatus felhők. Igazán változatos volt a múlt hónap.

Erősen felhős, borús idővel kezdődött 2015 tavasza. Egy nyugat-európai ciklon melegfrontja, majd 2-án hidegfrontja érkezett a Kárpát-medencébe. Ez utóbbi napon főleg az ország déli megyéiben alakult ki eső, záporeső. 3-án sokfelé megerősödött az északnyugati szél, kisütött a nap. Északkeleten azonban gomolyfelhők képződtek és ott záporok, hózáporok alakultak ki. Jégdara, hódara is esett, Túrricse térségében az év első tubáját fényképezték le. 4-én még észak kivételével többfelé napos idő volt jellemző, ekkor 10 fok feletti maximumokat mérhetünk. 5-én aztán egy mediterrán ciklon felhőzete borította be az égboltot, de csapadék nem esett. Ezzel egy időben megerősödött az északi szél. 6-án is még a szél volt meghatározó időjárási elem, de többnyire napos, olykor erősebben gomolyfelhős volt az ég.

 

10-ig anticiklon volt a meghatározó időjárási elem, ezért a jellemzően derült ég alatt sok napsütést élvezhettünk. Napról-napra magasabb kúszott fel a hőmérő higanyszála, de 7-én hajnalban északon sokfelé -5 fok alá csökkent a hőmérséklet. A nappali maximumok a hónap első dekádjának végére 15 fok körül alakultak. A belvízzel elöntött területek nagysága a száraz időnek köszönhetően jelentősen csökkent.

11-én nyugat felől egyre többfelé megnövekedett, hidegfront érte el országunkat. Először csak nyugaton, majd másutt is eleredt az eső. A hegyekben havazott, a magasabb csúcsokon 12-ére több centiméter hó hullott. Leginkább a Dunántúlon erősödött meg a szél. A következő napon is jellemzően borult volt az ég és többfelé esett az eső, a sekély ciklonális mező kedvező feltételinek köszönhetően Martfűnél tubát láttak. Ezután lassanként barátságosabbra fordult időjárásunk, kevesebb helyen esett és fokozatosan csökkent a felhőzet. Március 15-én változóan felhős-napos, az évszaknál pár fokkal melegebb időben teltek az ünnepi megemlékezések.

 

A soron következő napokban egy anticiklon húzódott fölénk, sokat sütött a Nap. 18-án és 19-én ugyan néhány fokkal visszaesett a hőmérséklet, északkelet felől hidegebb levegő érkezett, az utóbbi nap délutánján a Tiszántúlon helyenként egy-egy rövid zápor is kialakult a megnövekvő gomolyfelhőzetből. 17-én este 4-es erősségű geomágneses vihar érte el a Földet, amely olyan erős volt, hogy hazánkból is sarki fényt lehetett látni. Stábunkon kívül több lelkes észlelőnk is lefotózta a nálunk igen ritka égi látványosságot. 20-án délelőtt újból az ég felé meredtek szemeink, ekkor részleges napfogyatkozást láthattunk. Magyarországon a maximum idején hozzávetőlegesen 60%-os mértékben takarta el a Hold a Napot. Szerkesztőségünket számtalan fotóval és videóval ajándékozták megfigyelőink, amelyet ezúton is köszönünk.

 

22-én egy hidegfront hatásaként sokfelé megvastagodott a felhőzet, de említést érdemlő csapadék nem esett. A következő két napon alapvetően kevés volt a felhő, sokat sütött a Nap. Az egyre inkább megerősödő délkeleti szél egy mediterrán ciklon közeledését jelentette, 25-ére észak kivételével megvastagodott a felhőzet. A Nyugat-Dunántúlon többfelé eleredt az eső, arra 5 mm feletti csapadékösszeget is mértek.

 

A nedves légtömegek mellett 26-ára a Dunántúlra már labilis légtömegek is sodródtak, ezért arra megérkeztek az év első zivatarai, a peremfelhős formációkon túl villámokat is megörökítettek Észlelőink. 27-én egy hidegfront kettévágta az országot, amíg az ország nyugati felében alaposan visszaesett a hőmérséklet és megerősödött a szél, addig keleten nyarat idéző értékeket mutattak a hőmérők. 29-én Miskolcnál megmozdult a föld, 3,2-es rengést jeleztek a mérőműszerek. Március utolsó két napja igen mozgalmas időjárást rejtegetett. Előbb egy hidegfront következtében növekedett meg a felhőzet és 30-án délután előbb az északi, majd déli megyékben alakultak ki záporok. Egyes cellákat jégeső kísért, helyenként mammatus felhők képződtek. 31-én a déli órákban északon a hegycsúcsokon havazott, mindeközben egy erőteljesebb melegfront következtében az ország délnyugati felében 16-21 fokig kúszott fel a hőmérő higanyszála. Este aztán hidegfront hozott záporokat, helyenkénti zivatarokat és lehűlést. A bolondos március vége bolondos áprilisi időt vetített előre...

 

 

A számtalan fotót ezúton is köszönjük minden Észlelőnknek!

 

« 2014 március

Szerző: Bodrogi Attila
Megjelent: 2015.04.04 15:56


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Sosem volt még ilyen meleg a március, mint idén
Idén egy hónappal hamarabb zöldült ki a természet
Az idei március volt a legenyhébb 1901 óta