Ez történt májusban

A tavasz utolsó hónapjában az ország túlnyomó részén megszűnt a szárazság, sőt nyugaton megáradtak a folyók.

Egy frontzóna hideg, majd melegfronti szakasza vonult át a Kárpát-medence fölött május első két napján. A megnövekvő felhőzetből sokfelé esett eső, záporeső, helyenként zivatar is volt. A keleti, északkeleti harmadban 10 mm feletti mennyiséget mértek, kis mértékben enyhült a hosszú ideje tartó szárazság. Ezután egyre inkább a nyugat-európai ciklon előoldalára kerültünk. Ennek megfelelően enyhe, váltakozó nedvességtartalmú légtömegek érkeztek hazánkba. A változóan (fátyol)felhős ég mellett 5-re itt-ott 30 fokig kúszott fel a hőmérő higanyszála, az eleinte hűvös éjszakák is megenyhültek.

6-án aztán a délutáni órákban egy hosszan elnyúló markáns hidegfront érkezett, amelyben az előzőn napon Németországban egy látványos tornádó is kialakult. Itthon a viharban két szupercella söpört át felettünk. Az erősebbik a Kis-Balatontól Orosházáig tarolt, ennek mentén többfelé nagy méretű jég esett és viharossá erősödött a szél. Számtalan helyen törtek le faágak, dőltek ki a fák, villanyoszlopok estek áldozatul. Kettő kellemes, kora nyári napot követően 10-én egy magassági teknő húzódott fölénk, az ország keleti harmadában a megnövekvő gomolyokból többfelé zivatarok pattantak ki, ezeket jégeső kísérte. A korábbiakhoz képest 3-6 fokkal esett vissza a hőmérséklet.

 

11-én reggel a magyar-román-ukrán határ közelében a Richter-skála szerinti 3,3-as földrengés következett be, károkról nem érkezett jelentés. Ekkor hírt adtunk TransDanubian Balloon Project néven a magasba engedett meteorológiai ballonunkról, amelynek „fedélzetéről” megcsodálhattuk a tavaszi színekben gazdag tájat. Kettő többnyire napos, melegedő napot követően 13-án késő délután egy hullámzó frontrendszer érkezett a nyugati határhoz. A zivatarrendszer (MKR = mezoléptékű konvektív rendszer) az este folyamán az ország délnyugati felében villámfényes éjszakát produkált. Nyugaton egy szupercella is kialakult, sok helyen jégeső kísérte a zivatarcellákat, itt-ott felhőszakadás mennyiségű eső esett. Martin Popek cseh amatőr csillagász egy ritka magaslégköri jelenséget, vörös lidércet fotózott. Ugyanez a frontrendszer Németországban még erősebb volt, Augsburg közelében egy F3-as erősségű tornádó pusztított. 14-én a szórványos zivatarokat jégeső és viharos szél kísérte, a Dunántúl déli felében helyenként dió nagyságú jégdarabok hullottak. 15-én a Genovai-öböl felett örvénylő mediterrán ciklon felhőzetéből észak, északkelet kivételével eleredt az eső, délnyugaton 10-15 mm-nél is több esett.

 

 

A következő pár napban anticiklon került fölénk, a 17-én érintőleges hidegfront érdemi változást nem okozott, északon és a középső területeken megerősödött a szél. 18-án és 19-én sokfelé napos, egyre melegebb időben volt részünk. Az utóbbi napon a déli és keleti országrészben kevéssel 30 fok feletti maximumokat mértünk.

 

A déli áramlással 19-én lassan labilis és nedves légtömegek érkeztek, ezért előbb a Dunántúlon elszórtan, majd kora estétől a Dél-Alföldön sokfelé zivatarok törtek ki. A rengeteg villámmal, helyenként felhőszakadással és jégesővel kísért zivatarok az éjszaka lassan gyengültek és északra, északkeletre helyeződtek át. A napnyugta fényében tündöklő viharfelhők fenséges látványt szolgáltattak. 20-án egy hosszan elnyúló hullámzó frontzóna érkezett. A nyugati megyékben szupercellás zivatar is kialakult késő délután, majd az este Dunántúl középső részein, az agglomerációban, végül Nógrád vidékén is viharok vonultak át. A Balatonnál viharvadász csapatunk peremfelhős zivatart fotózott, míg mások hatalmas lecsapó villámokat kaptak lencsevégre. Több helyen jégeső esett.

 

A következő 5-6 napban egy, a Balkánon örvénylő mediterrán ciklon hatásaként folytatódott a borongós idő, csak az ország keleti, északkeleti harmadában volt néhány órás napsütés. Ennek megfelelően keleten volt enyhébb a levegő. 21-én Egernél szupercella haladt el, a gyorsan érkező zivatarfelhőből jégeső kíséretében felhőszakadás zúdult a megyeszékhelyre. A Dunántúlon összességében jelentős eső esett, délnyugaton 100 mm-nél is nagyobb mennyiséget mértek. A Rábán, a Murán, a Dunán, a Lajtán és Borsodban a Sajón is árhullám vonult le, több szakaszon I. fokú készültséget kellett elrendelni. Vas megyében néhány útszakaszt zártak le az áradás miatt. 24-én és 25-én egyes helyeken kedvező feltételek adódtak a tubák és mammák kifejlődéséhez. Előbbi napon Szatmárnémetit durva jégverés sújtotta. A néhány percig tartó jégesőt követően a helybéliek hólapáttal takarították el a jeget, míg más beszámolók szerint 3-4 centis jegek potyogtak az égből.

 

26-án Törtelen és Vácon is tubát láttak, a sötét aljú felhőkből szórványosan volt eső, zápor. 27-én a Dunántúlon némi javulás kezdődött, ugyanakkor a Tisza vonalában a vastag felhőkből többfelé esett az eső és a hőmérsékletek messze elmaradtak az ilyenkor elvárhatótól. Ezután azonban gyökeres változás történt, anticiklon húzódott fölénk. Keleten is kisütött a nap, napról-napra melegebbre fordult időjárásunk, csupán 30-án este, illetve éjjel – egy gyenge hidegfront következtében – alakultak ki elszórtan futó zápor, zivatarok. Nyári, napos idővel búcsúzott május.

 

A számtalan fotót ezúton is köszönjünk minden Észlelőnknek!

« 2015 május

Szerző: Bodrogi Attila
Megjelent: 2015.06.05 1:35


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Főn melegítette a levegőt a Mátra, Bükk és a Zemplén lábánál
Viharokkal érkezik a keddi hidegfront
Hétvége: kora nyárias meleg, de a záporoktól, zivataroktól még nem szabadulunk meg