Ez történt júliusban

Heves zivatarok zárták a hőhullámokat, de hidegrekord is volt a múlt hónapban.

Hőhullám közel 40 fokkal

Második nyári hónapunk nagyjából az évszaknak megfelelő idővel kezdődött. Sokat sütött a nap, országos átlagban 30 fok körüli maximumokat mérhetünk. 4-től viszont egyre inkább annak az ún. Omega-blokknak a hatása alá kerültünk, amely Nyugat-Európában rendkívüli meleget okozott. A londoni Heathrow reptéren 1-jén 36,7 fokos tombolt; júliusban eddig a mérések kezdete óta nem mértek ennyire meleget az Egyesült Királyságban. A hozzánk érkező forró levegő miatt az országos tisztifőorvos öt napon keresztül tartó, a legmagasabb, azaz harmadfokú hőségriasztást adott ki. A csúcshőmérsékletek 5-től mind több helyen lépték át a 35 fokot, az éjszakák sem hoztak felfrissülést.

 

Dühöngő viharok, bow echos szupercella

A hőhullám 7-én és 8-án ért a csúcsához. Előbbi napon három napi rekord is megdőlt, Békéssámsonon 38,7 fokot jeleztek a hőmérők. Utóbbi napon Budakalászon egy árnyalattal még melegebb volt, 39,3 fokig kúszott fel a hőmérő higanyszála. 8-án aztán a délutáni órákban északnyugat felől egy markáns hidegfront érkezett a Kárpát-medencébe. A megnövekvő felhőzetből nyugaton, északnyugaton zivatartok törtek ki. Az igen gyorsan haladó viharok jóformán egy-két óra alatt kebelezték be a fővárost.

A légzuhataggal támadó vihar jelentős károkat okozott, hatalmas fák váltak áldozattá. Több helyen nagyobb méretű jég is esett; a percek alatt lehulló 20-50 mm eső következtében tavakká változtak az utcák. A Kisalföldön egy ún. bow echos szupercella is keresztül haladt, ennek mentén szintén nagyok voltak viharkárok. A keleti, délkeleti országrészt a késő esti órákban érte el a legyengült hidegfront.

 

Hidegrekord, Zabaron 3,1 fok

A következő napon eleinte felhős volt az ég, majd keleten is szakadozottá vált a felhőzet. A nyugalomba jutott hűvös levegő hatására 11-én virradóra Zabaron 3,1 fokig hűlt a levegő, amellyel új napi hidegrekord született. Mindeközben a hűvös éjszaka kezdetkor éjszakai világító felhőket láthattak az ország északabbi megyéiben élők. A következő, immáron gyenge hidegfront 13-án vonult át felettünk; szórványosan záporok, zivatarok fordultak elő. Ezután folytatódott a nagyjából évszaknak megfelelően meleg, felhőkkel tarkított időjárás, de már előrejelzéseinkben előtűnt az újabb hőhullám érkezése.

 

Újabb tartós hőhullám

A mind melegebb levegő nem volt teljesen száraz, a nappali gomolyfelhő-képződésből szórványosan záporok, zivatarok pattantak ki. 17-én az ország északi, északkeleti felében hoztak átmeneti felfrissülést a felhőszakadással és jégesővel kísért zivatarok. Másnap legfőképpen a középső országrészben voltak jellemzőek a zivatarok, ezúttal a jégeső volt legfőbb kísérőjelenség és helyenként a viharos kifutószél. 20-án hajnalban egy hidegfront súrolta az északi megyéket, a Mátrában és a Bükkben egy kisebb, ám intenzív zivatarvonal vonult át. Helyenként a 10-20 mm-t is meghaladta a lehulló csapadék mennyisége. Ez a front azonban nem befolyásolta az erősödő hőhullámot. Több, mint egy héten keresztül tartott a legmagasabb fokú hőségriadó.

Eközben az amerikai Országos Környezeti Információs Központ (NCEI) nyilvánosságra, hogy az idei volt a legmelegebb első félév a Földön.

 

Melegrekordok, trópusi éjszakák, markáns hidegfront

Itthon tehát tovább fokozódott a hőség, a 23-ai érintőleges hidegfront sem hozott lehűlést, ugyanakkor az ország északi és nagyjából középső sávjában a déli óráktól a tikkasztó forróságot zivatarok törték meg. Ennek ellenére olyannyira meleg volt, hogy megdőlt a napi országos és fővárosi melegrekord; Békéssámsonban, Felcsúton és Tápiószelén 39,0 fokot mértek. Újpesten 38,0 fok a maximum. Ugyanezen a napon közel rekord meleg volt a Balaton, Siófoknál 30,5 fokig melegedett fel.

 

Természetszerűleg a forró napokat trópusi éjszakák követték, 25-én virradóra Tatán mindössze 25,2 fokig, Budapest-Lágymányoson 24,8 fokig csökkent a hőmérséklet, mindkét adat alapján rekord meleg volt az éjszaka. Ezen nap délutánján végre megérkezett a megváltó, markáns hidegfront. A megnövekvő gomolyfelhőzetből sok helyen záporok, zivatarok képződtek, amelyeket jégeső, viharos kifutószél, helyenként felhőszakadás kísért. A konvektív eseményekből az alföldi tájak egy nagyobb hányada csaknem teljesen kimaradt.

 

Felhős, hűvősebb hóvég

A következő napon fokozatosan felszakadozott a felhőzet, délelőtt Püspökladányban felhőtölcsért látott olvasónk. 27-én ismét nedvesebb légtömegek kerültek fölénk. Többfelé volt eső, zápor, itt-ott zivatar. 28-án virradóra az Alföldön sokfelé köd képződött. Egy hullámzó frontzóna 29-én és még 30-án is kettévágta az országot. Amíg az északnyugati kétharmadban borús volt az ég, ismétlődő jelleggel fordult elő eső, zápor és 20 fokot sem mértek, addig délkeleten több órára kisütött a nap, a maximumok elérték vagy megközelítették a 30 fokot. A hónap utolsó napján az ÁNTSZ az engedélyek hiánya miatt több strandot is bezáratott a Velencei-tavon.

 

 

A számtalan fotót ezúton is köszönjünk minden Észlelőnknek!

 

« 2014 július

Szerző: Bodrogi Attila
Megjelent: 2015.08.08 9:40


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

A tavalyi év volt a legmelegebb 1901 óta
2023 leghidegebb és legmelegebb napja: február 7. és augusztus 27.
Az idei volt a legmelegebb ősz a mérések kezdete óta