Ez történt januárban

A kimondottan csapadékos idő ellenére csak az utolsó hétben érkezett meg havazás. 10-én Fertőrákoson majdnem 20 fokot mértek.

A szilveszteri mulatságokat még ki sem pihentük, a Nógrád megyeiket földrengés ébresztette. Elsején ugyanebben a térségében összesen nyolc rengés volt, ebből négyet a lakosság érezhetett. Szerencsére nagyobb károk nem, de kisebb repedések a házfalakon, itt-ott kéménysérülések keletkeztek. Az újévet három látványvideóval köszöntöttük a jeges Balatonról. Némi napos időt követően az év első hétvégéjén két hidegfront is átvonult az országon. Az első frontból többfelé ónos eső is esett; jeges utak fogadták a 4-én reggel útra indulókat. A másik frontból is vegyes halmazállapotú csapadék hullott, keleten és északkeleten havazott, néhány helyről zivatart jeleztek észlelőink.

 

Észak, északkelet felől átmenetileg sarkvidékű eredetű hideg levegő árasztotta el a Kárpát-medencét. 7-én reggelre keleten és északkeleten -12 és -17 fok közé hűlt a levegő. Rövidesen a magasban megenyhült, emiatt 9-én az útra indulókat Budán jégpáncél fogadta. Egy igen erős magassági futóáramlás következtében jóformán órák alatt drasztikusan melegedett fel a levegő. 10-én északnyugaton és a középső részeken áprilisra jellemző hőmérsékleteket mértek, Fertőrákoson 19,7 fokig kúszott fel a hőmérő higanyszála. Ez volt minden idők harmadik legmelegebb januári napja! Ugyanekkor Budapest belvárosában is rekord meleget mértek, ott 16,7 fok volt a maximum. Az idő ámokfutása este teljesedett ki, többek között az agglomerációban 15-17 fokos – már-már nyárra jellemző – hőmérsékletet olvashattunk le a hőmérőkről.

 

11-én egy záporokkal, Pécs körzetében hózivatarral színesített hidegfront vonult át az országon. A feltámadó szélben a legtöbb helyen kevesebb esett 10 mm-nél. Somogy megye déli részén hatalmas méretű hópamacsok hullottak, amelyet egyik olvasónk egy videóban örökített meg. A Duna vízgyűjtőjén ugyanakkor nagyobb mennyiségű csapadék esett. Az áradó Duna miatt Győrben lezárták a rakpartot, több folyószakaszon I. fokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el. Eközben hírt adtunk az egyik legnagyobb időjárási szoftver, a GFS frissítéséről; remélhetőleg tovább javulnak az előrejelzések. A Brit-szigetek környékén örvénylő újabb és újabb ciklonok előoldalán hazánkba enyhe levegő érkezett; észak, északkelet kivételével sokfelé több órára kisütött a nap. A balatoni „jégtorlódásról” látványos videót készítettek.

 

16-án a Dunántúlon sokfelé 15 fokig melegedett fel a levegő, Sellyén 16 fokos rekordhőmérsékletet mértek a szakemberek. Ezt követően azonban mind több helyen kellett nélkülöznünk a napsütést, nyugat felől ugyanis egy hullámzó frontzóna érkezett. Nyugaton, északnyugaton helyenként, másutt többfelé eredt el az eső; délen és keleten 10 mm-t meghaladó mennyiségű csapadék esett. A napi hőingás minimálisra zsugorodott. Inkább novemberre, mint januárra emlékeztet az idő, a legtöbb helyen az éjszakák is fagymenetesek voltak. Egyes tájegységeken tartós ködfoltok képződtek.

 

A következőekben sem tapasztalatunk javulást, sőt, egy mediterrán ciklon mélyült ki. 24-én virradóra 5,2 fokkal megdőlt a fővárosban a legmagasabb minimumhőmérsékleti rekordja. Mindössze egészen keleten, északkeleten bújt elő a nap, míg másutt a borult égboltból egyre több helyen alakult ki csapadék. Az ország keleti, délkeleti felében eső esett, a Dunántúlon pedig sokfelé havazott.

A megerősödő szél és az intenzív havazás a Bakonyban és a Kisalföldön igazi téli helyzetet teremtett, narancssárga figyelmeztetést adtak ki. A legnagyobb hóvastagság elérte a 30 cm-t. Az említett területeken a latyakossá, hókásássá váló utakon nehézkes lett a közlekedés. Összességében a nyugati határ és északkeleti vidékek kivételével jelentős mennyiségű – 20-45 mm – csapadék hullott ebben az időszakban.

 

Továbbra is nedves levegő volt felettünk, ezért többnyire a felhők uralkodtak, mindössze 28-án sütött ki a nap több órára. Az elmúlt időszak csapadékos időjárásának következtében az Alföldön megnőtt a belvízzel elárasztott területek nagysága. A Dögös-káka-foki belvízvédelmi szakaszon már III. fokú készültséget rendeltek el. Az igazán eseménydús időszak azonban csak ezután következett, egy hatalmas kiterjedésű ciklon peremciklonjaként egy mediterrán ciklon mélyült ki, méghozzá figyelemre méltó erősséggel. Ez a ciklon 30-án átvonult hazánkon, a légnyomás történelmi mélységbe, 972-973 hPa-ig süllyedt. 29-én az ország északnyugati felében havazott, a Bakonyban ismét 30 cm-es hóréteget mértek. Veszprém megyében a sűrű havazás miatt korlátozták a tehergépjárművek közlekedését. A feketeleves, azaz az eső másnap érkezett. Ekkor a nyugati vidékek kivételével átmenetileg eső váltotta a havazást. A ciklon fölénk húzódásával aztán a Dunántúlon újból havazás lett jellemző. Többfelé olyan sűrűn és nagy pelyhekben havazott, hogy óránként 3-5 cm-rel vastagodott a hóréteg. Vas megyében kamionok és buszok akadtak el, Szlovákiába és Szlovéniába nem léphettek be a kamionok. Mindeközben a keleti kétharmadban meleg levegő áramlott, a viharossá fokozódó déli szélben az Alföldön és a Tiszántúlon helyenként 10 fokot mértek és erre csak este eredt el az eső.

 

A számtalan fotót ezúton is köszönjünk minden Észlelőnknek!

 

« 2014 január

Szerző: Bodrogi Attila
Megjelent: 2015.02.04 19:39


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

2024 januárja lett a valaha mért legmelegebb január
Hurrikán erejű széllel csap le Norvégiára az Ingunn viharciklon
Káprázatos gyémántpor halók alakultak ki a Dél-Alföldön