Ez történt februárban

Igazán nagy téli helyzet csupán a délnyugati megyékben volt, a sokéves átlagnál szerencsére sokfelé kevesebb esett.

A január végére jellemző erősen változékony idő tovább folytatódott, csupán 2-án és 3-án szakadozott fel a felhőzet. 1-jén Somogyban autók akadtak el. A mediterrán térségben újabb ciklonok képződtek, így 4-től ismét nedves levegő sodródott fölénk. Nyugaton és északon több alkalommal havazott, míg délen és délkeleten havas eső és eső esett. Bizonyossá vált egy újabb, hazánk időjárását is döntően meghatározó mediterrán ciklon kialakulása, 5-én ezért a nyugati szomszédainknál piros riasztást adtak ki a meteorológusok. Viharos széllel, kiadós, intenzív havazással közeledett a ciklon.

 

6-án hazánkba is megérkezett a légörvény, délnyugaton sűrű havazás vette kezdetét. Mivel a szél sokfelé megerősödött így a hófúvás miatt nehézkessé vált a közlekedés, Pécs közelében autóbuszok akadtak el, illetve leállt a tömegközlekedés, másodfokú riasztás volt kiadva. Zalában a kamionokat pihenőbe terelték, Somogyban helyenként a 25 cm-t meghaladta a hó vastagsága. Ezzel szemben északon és északkeleten többfelé napos maradt az idő. A hóval borított, derült tájakon reggelente -10 foknál is hidegebbet mértek. 8-án egy markáns hidegfront érkezett, a felhőátvonulásokból hózáporok alakultak ki, az erős szél ismét hófúvást okozott. A hidegfrontot melegfront követte, ezért 9-én az északnyugat felől megvastagodó felhőzetből egyre többfelé havazott. A Dunántúlon több centiméteres friss hóréteg alakult, amely estétől a melegedő levegő hatására olvadni kezdett. 10-én a fővárosban a munkába igyekvők – ritkán látható – Kelvin Helmholtz felhőket kaptak lencsevégre.

 

A következő napokban egy nagy kiterjedésű anticiklon került fölénk. Eleinte még sok volt a felhő, majd napossá vált időjárásunk. Reggelente csak helyenként képződtek pára-és ködfoltok és ezek is gyorsan feloszlottak. A sok napsütés hatására pár fokot erősödött a nappali felmelegedés, 14-én többfelé elérte a maximum a 10 fokot. Éjszakánként azonban fagypont alá hűlt a levegő. A száraz idő kedvezett, hogy a belvízzel elöntött területek nagysága ne növekedjen tovább.

 

A következő néhány napon eleinte erősödött, majd fokozatosan leépült az az anticiklon amely továbbra is kedvezett napos időnek. Ugyan időnként és helyenként megnövekedett az alacsonyszintű rétegfelhőzet, sőt köd is képződött, de csapadék sehol sem volt. A gyenge légmozgás miatt több városban, két alkalommal (itt és itt) megnőtt a levegő szálló por koncentrációja. Átmenetileg hidegebb érkezett a Kárpát-medencében, 18-án virradóra többfelé -10 fokig vagy az alá csökkent a hőmérséklet.

 

Az utolsó, országszerte napos idő 21-én volt, aznap este nagy szerencsénkre sokfelé figyelhettük meg a Hold, a Mars és a Vénusz látszólagos együttállását. Ezután tehát egy frontzóna közelítette meg hazánkat, amelynek mentén egy mediterrán ciklon képződött. E kettő együttese határozta meg időjárásunkat. 22-ére beborult az ég, délnyugaton 15-20 mm esett. A sok eső miatt Fonyódon újból megindult a löszfal, részben lezárták a 7-es főutat. 24-én keleten felszakadozott a felhőzet, több órára kisütött a nap, kettősség alakult ki. A Tiszántúlon 16-17 fokig kúszott fel a hőmérő higanyszála, míg ezzel szemben az esős nyugaton mindössze 5-6 fokot mértek. Február utolsó napjai gyakran erősen felhős, borongós, párás, reggelente ködfoltos idővel teltek; csupán nyugaton szakadozott fel a felhőzet, arra több órás napsütés is volt. A középső országrészben 27-én 10 mm-t meghaladó mennyiségű eső esett.

 

 

A számtalan fotót ezúton is köszönjük minden Észlelőnknek!

 

« 2014 február

Szerző: Bodrogi Attila
Megjelent: 2015.03.04 12:30


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Ilyen meleg telünk még nem volt a mérések kezdete óta
A legmelegebb márciusok közé is beférne az idei február
Újabb budapesti rekordok születtek a tél utolsó napján