Ez történt decemberben

Tökéletesen eseménytelen volt 2015 utolsó hónapja, végig egy anticiklon határozta meg időjárásunkat, egy-egy gyenge front érintette hazánkat.

Gyenge frontok

A hónap első napján egy gyenge hidegfront vonult át felettünk, a megnövekvő felhőzetből szórványosan záporok fordultak elő, északon megerősödött a szél. Másnap átmenetileg sokfelé felszakadozott, majd délnyugat ismét megvastagodott a felhőzet, melegfront érkezett. Ezután anticiklon erősödött meg. Ennek megfelelően a legtöbb helyen bezárult a felhőzet, mindössze a magasabb hegycsúcsok lógtak ki a rétegfelhőzetből. A pécsi TV-tornyon elhelyezett kameránk segítségével megtekinthettük a ködtenger hullámzását. A párás, ködfoltos idő ellenére az átlagosnál legalább 2-3 fokkal melegebbet mérhettünk.

 

Novemberi szürkeség

9-ig gyakorlatilag nem történt érdemi változás, folytatódott a borult párás, helyenként ködös idő. Lassacskán a hegycsúcsaink sem lógtak ki a rétegfelhőzetből, sőt elszórtan szitálás, a hegyekben ónos szitálás is előfordult. Az éjszakai és nappali hőmérsékletek között alig volt változás, csak kevés helyen fagyott. 10-én reggelre vékony hólepel fedte be a Kékestetőt. Ekkor nyugaton felszakadozott a felhőzet, néhány órára kisütött a nap. Sok helyen azonban ebben a hónapban még egyáltalán nem volt napsütés.

 

Egyre vastagabb rétegfelhőzet

Másnap a Dunántúlon sokfelé napos idő volt, másutt maradtak a felhők, pára és köd. A Dunántúlon is csak egy nap erejéig élvezhettük a napsütést, a következő napoktól ismét országszerte felhős, párás, helyenként tartósan ködös lett az idő, csak 13-án a keleti határ közelében és az Észak-Dunántúlon mutatta meg magát a nap. Szitálás is előfordult. A decemberi csillaghullás maximumát csak nyugaton engedélyezték az égiek, hogy láthassuk. A napok előrehaladtával egyre inkább bizonyossá vált, hogy idén is elmarad a fehér karácsony. Az éjjeli és nappali hőmérsékletek egyaránt fagypont körül voltak. Ahol azonban felszakadozott a felhőzet a -5, -7 fokig hűlt a levegő egy-egy éjszaka, míg napközben 5-9 fokig kúszott fel a hőmérő higanyszála.

 

Hó nélküli karácsony

A negyedik adventi hétvégén sem történt említést érdemlő változás. Továbbra is egy nagy kiterjedésű anticiklon határozta meg időjárásunkat. Emiatt a frontok elkerülték hazánkat, a gyenge légmozgásban országszerte megülepedett a rétegfelhőzet, sok helyen köd képződött. Elszórtan szitálás, néhol ónos szitálás is előfordult. Csak 19-én a Nyugat-Dunántúlon szakadt fel átmenetileg a felhőzet, arra 10 fokig emelkedett a hőmérséklet. Nem csak nálunk, hanem Európa döntő hányada hó nélkül maradt karácsonykor. Sokfelé az ebben időszakban megszokottól legalább 5-8 fokkal mértek többet.

 

Egynapos tavasz

Az alacsony felhőtető magasságnak és egy erősebb napkitörésnek köszönhetően 20-án sarki fényt lehetett látni a Kékestetőről. Miután a korábbi évek karácsonyaira rövid visszatekintést nyertünk egy csipetnyi téli hangulattal örvendeztet meg észlelőnk a Bükkből. 22-én és 23-án előbb a Dunántúlon, majd a déli megyékben szakadozott fel a rétegfelhőzet. Ezeken a helyeken ízelítőt kaptunk a tavaszból, a hőmérsékletek ugyanis 10-15 fokig emelkedtek. Ezután azonban ismét a köd és ború lett meghatározó, ismét csak az 500-600 m-nél magasabb hegycsúcsok lógtak a ki ködpaplanból.

 

Száraz, hideg levegő söpörte ki a ködöt

Ebben a helyzetben 28-án kezdődött változás, ekkor a Dunántúlon többfelé felszakadozott felhőzet, arra helyenként a 10 fokot is meghaladta a legmagasabb nappali hőmérséklet. 29-től északkelet felől hideg, száraz levegő érkezett, ezért az ország keleti felében is kisütött a nap. 2015 csaknem mindenütt derült, ám hideg idővel búcsúzott, a maximumok fagypont körül maradtak. Az utcán szilveszterezőket -6, -11 fokos hideg fogadta. A hosszan tartó ködtenger legszebb fotóit egy képriportba gyűjtöttük össze.

 

Végezetül válogatás december legszebb és legemlékezetesebb fotói közül.

 

A számtalan fotót ezúton is köszönjünk minden Észlelőnknek!

 

« 2014 december

Szerző: Bodrogi Attila
Megjelent: 2016.01.08 13:30


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

A tavalyi év volt a legmelegebb 1901 óta
Az év egyik utolsó tűzgömbje villant fel felettünk éjjel (videó)
Mohácsnál is kiöntött a Duna