Ez történt augusztusban

Az extrém hosszúra nyúlt hőségriadót intenzív záporok zárták, de a nyár ezzel még nem ért véget, ötödször is hőségriadót rendeltek el.

Melegedés átmeneti heves zivatarokkal

Lassan, fokozatosan egyre melegebb léghullámok érkeztek a Kárpát-medencébe, erősödött a nappali felmelegedés, melegebbé váltak az éjszakák. 2-tól 4-ig azonban egy ún. magassági teknőnek köszönhetően erőteljesebb volt a gomolyképződés. Előbb elsősorban a Dunától keletre zivatarok törtek ki, amelyeket felhőszakadás és jégeső kísért. Később az Északi-középhegység és a főváros vidéke kedvezett leginkább a hőzivataroknak. Az igen lassú cellaáthelyeződés következtében helyenként nagy mennyiségű eső esett, Jósvafőn 53 mm-t mért automatánk.

 

Hőségriadó, Perseidák

A fokozódó hőség miatt az országos tisztifőorvos 6-tól másodfokú, majd harmadfokú hőségriadót rendelt el. Eközben 5-én délután a Heves megyei Pétervására közelében 2,5 magnitúdójú földrengés keletkezett.

6-án a levegő magas ózonszintje miatt a főpolgármester elrendelte Budapesten a szmogriadó tájékoztatási fokozatát. A tűző napsütést csak időnként és helyenként takarták gomoly-és fátyolfelhők, itt-ott rövid zápor vagy zivatar is kialakult. Azonban nem ez volt jellemző, a tartós hőhullám indokolttá tette a hőségriadó újabb meghosszabbítását, amely így 11 naposra nyúlt. Ilyen hosszú időszakra kiadott figyelmeztetés még sosem volt érvényben. Az alapvetően felhőtlen égbolt kedvezett a Perseidák meteorraj megfigyeléséhez.

 

Melegrekordok, nádastűz

 

Vélhetően a forró és száraz időszak is aktívan részt vett a Nádudvar közelében keletkezett nádastűznek. A több mint 200 hektáron lángra kapott nádas a műhold-és radarképeken is látszott. A nagy melegben a városokban és a magasabb helyeken trópusian enyhék voltak az éjjelek, előbb 12-én (János-hegyen 26,0 fokos minimum), majd 13-án virradóra (Kab-hegyen 25,8 fokos minimum) is rekord dőlt. Utóbbi napon a napi fővárosi melegrekord is megdőlt, Újpesten 37,8 fokig emelkedett a hőmérséklet. Ezen a napon néhol hőzivatarok törtek ki, Ricsén a hirtelen jött szélvihar pusztított. A hőségriadó utolsó előtti napjának estéjén a Dunántúlon és a Duna–Tisza közén sokfelé zivatarok alakultak ki, a Balatonnál valóságos villámparádé volt.

 

Hidegfront özönvízszerű esőzéssel

Az „igazi” lehűlés 16-án késő délután kezdődött, egy hullámzó frontzóna érte el a Kárpát-medencét. Ekkor délkeleti irányból egyre több zivatar érkezett az országba. Éjfélig a keleti és északkeleti országrész kivételével sokfelé vonultak át viharok, amelyeket felhőszakadás, viharos széllökések, helyenként jégeső kísért. Másnap némi nyugalom után délutántól özönvízszerű esőzés volt többek között a Balatonnál és a fővárosban. Itt-ott 100 mm-nél is több zúdult le pár óra alatt. Budapesten megbénult a közlekedés, az autók tengelyéig ért a víz, bevásárló központokba folyt be a víz. A hatalmas esőt követően beszakadt az aszfalt a Fővám téren. Részletesen számoltunk be arról mi okozta a nagy esőzést. Egy mini ciklon fejlődött ki felettünk így a következő napokban is alapvetően felhős, borús volt az ég sok helyen esett az eső, záporeső. A keleti területek is megáztak, Miskolcon a Szinva megáradt. Szerencsére az augusztus 20-ai tűzijáték idejére elállt az eső, igaz napközben még sok helyen esett.

 

Megszűnő záporok, egyre több napsütés

21-től ha lassan is, de napról-napról kisebb területre korlátozódtak az intenzív záporok. A legtovább esős idő a Dél-Alföldön volt, arra 24 óra alatt nagyobb területi átlagban is 40-60 mm esett. A közben kialakult magassági hidegcsepp hatása 22-én éreztette utoljára hatását. Ekkor a déli, délkeleti határ közelében fejlődtek gomolyfelhők, helyenként több tíz mm esett. Gyulán a felhőszakadást követően utcák és kertek kerültek víz alá. Eközben hírt adtunk arról, hogy a feljegyzések kezdete óta az idei július volt a legmelegebb a Földön. A 25-ei gyenge hidegfrontot követően naposra fordult időjárásunk, határozott melegedés kezdődött.

 

Ködös rétegfelhőzet, majd idén ötödször is hőségriadó

Eleinte ugyan némi felhőzet, majd fátyolfelhőzet takarta a napsugarakat, 27-én virradóra a Dunántúlon rétegfelhőzet képződött. Az országos tisztifőorvos 29-től hőségriadót (idén ötödször) rendelt el, a Balaton vízhőmérséklete pedig ismét elérte a fürdőzéshez kellemesnek mondható 25 fokot. A fölénk érkező száraz levegő egy anticiklon hatásaként nyugalomba jutott, amely még inkább elősegítette a melegedést. A hőmérséklet csúcsértékei egyre több helyen elérték, majd meghaladták a 35 fokot. 31-én virradó éjjelen a János-hegyen mindössze 24,3 fokig csökkent a hőmérséklet, ezzel megdőlt a napi minimum maximumrekordja. A meteorológiai nyár utolsó napján napközben is rekord meleg volt, Újpesten 35,6 fokot rögzítettek a műszerek.

 

A számtalan fotót ezúton is köszönjünk minden Észlelőnknek!

 

« 2014 augusztus

Szerző: Bodrogi Attila
Megjelent: 2015.09.06 18:11


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

A tavalyi év volt a legmelegebb 1901 óta
2023 leghidegebb és legmelegebb napja: február 7. és augusztus 27.
Az idei volt a legmelegebb ősz a mérések kezdete óta