Ez történt áprilisban

Országszerte száraz idővel telt a tavasz második hónapja, gyakorta fújt élénk vagy erős szél, sokat sütött a Nap.

Nevéhez hűen meglehetősen változékony, szeszélyes idővel köszöntött be az április. Egy hidegfront vonult át országunkon, amely északkeleten előbb porvihart, majd szórványosan zivatarokat okozott. A hatalmas, mogorva felhőkből a záporok mellett jégdarazáporok is kialakultak, helyenként megdörrent az ég. A következő napokban is vendégeink voltak a záporok, hózáporok, sőt a magasabb hegyekben pár centi hó is hullt. Az erős szélben meglehetősen hideg levegő érkezett, 4-én hajnalra Zabaron -7 fokig csökkent a hőmérséklet, ezzel megdőlt a napi hidegrekord. A Húsvétot is hideg, szeles, gyakorta felhős idő jellemezte, igaz ekkor csak helyenként volt zápor, hózápor.

 

6-án kora este az ország felett egy tűzgömb robbant fel, Miskolc térségében mennydörgésszerű hangot hallottak, míg máshonnan a meteor csóvája percekig látszódott. Egy hidegörvény következtében még 7-én és 8-án is többfelé növekedett meg a gomolyfelhőzet, elszórtan záporok is kialakultak. Előbbi napon erős szél rontotta hőérzetünket, Zalában porvihar miatt csökkent le a látótáv. Ezután anticiklon húzódott fölénk, egyre inkább napossá vált időjárásunk és napról-napra melegebb légtömegek töltötte ki a Kápát-medencét. 10-ére a maximumok többfelé elérték a 20 fokot.

 

11-én csak a Nyugat-Dunántúlon, 13-án egy hidegfront hatásaként a Dunántúlon szórványosan zivatarok pattantak ki. Az utóbbi zivatarokról látványos videók is készültek. A front mögött mindössze egy napra esett vissza a felmelegedés. Számottevő csapadék az ország döntő hányadán nem hullott. Ezután egy melegfront következtében ismét meleg léghullámok érkeztek. Az éjszakai és nappali hőmérsékletek is egyre magasabban alakultak. Mindössze fátyol-és gomolyfelhők szűrték, illetve takarták a napsütést. A felmelegedés 16–án érte el csúcspontját, ekkor mind az országos és mind a fővárosi melegrekord is megdőlt. Győr-Moson-Sopron megyei Osliban 29,2 fokig melegedett a levegő, míg Újpesten 28,6 fokig kúszott fel a hőmérő higanyszála.

 

17-én egy hidegfront hozott drasztikus változást. A megnövekvő felhőzetből több helyről jelentettek esőt, záport, a Tisza-tó környezetéből zivatart. A korábbiakhoz képest 12-14 fokkal esett vissza a hőmérséklet, 19-én virradóra többfelé fagyott az országban. Ahogy a korábbi hetekben számtalanszor úgy 20-án is szeles napban volt részünk, megerősödött a szél.

Az évszakhoz képest hűvösebb idő lassan, fokozatosan barátságosabbra fordult. Nyugat, délnyugat felől melegebb, száraz levegő került fölénk. A napsütést inkább csak fátyolfelhők szűrték, a szél sem fújt erősen. A napi maximumok 25-ére keleten helyenként elérték a 25 fokot. A fátyolfelhők kedveztek a légköroptikai jelenségek megfigyeléséhez. Észlelőink halójelenséget, irizáló felhőket, kondenz árnyékot; a kisebb mértékű gomolyfelhők „segítségével” Tyndall-sugarakat is megörökítettek.

 

27-ig még tovább melegedett, ekkor az Alföldön és keleti országrészben 26-28 fokot mutattak a hőmérők. Másnap aztán egy markáns hidegfront érkezett, a megnövekvő felhőzetből szórványosan alakultak ki záporok, elszórtan zivatarok. A lassan áthelyeződő cellák miatt helyenként nagy mennyiségű eső esett, Barcson 60 mm-nél is több zúdult le; a Balatonnál bőven 100 km/h feletti – Fonyódon 122 km/h – széllökések is voltak. 29-ére bő 10 fokkal esett vissza a hőmérséklet. Országos viszonylatban azonban nem enyhült a szárazság, áprilisban sokfelé csak néhány milliméternyi csapadékot regisztráltak.

A számtalan szebbnél-szebb fotót ezúton is köszönjük minden Észlelőnknek!

« 2014 április

Szerző: Bodrogi Attila
Megjelent: 2015.05.04 16:36


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Viszlát, fagy
Milliónyi pihe járta táncát napnyugtakor (videó)
Fagyott péntek reggel is: néhol -3 fokig hűlt a levegő