Ez történt szeptemberben

Az áradásokat, változékonyságot hozó kezdetet követően nyugodalmasabbra fordult időjárásunk, beköszöntött az indián nyár.

Az ősz első napjaiban hullámzó frontzóna okozott a Dunántúlon novembert idéző esős időt. Ez a frontzóna kettévágta az országot; amíg keleten a sok napsütés hatására 30 fokot megközelítő értékekre emelkedett a hőmérséklet, addig az esős Dunántúlon sokfelé alig 15 fokos maximumokat mértek. Egyetlen egy nap alatt 30-50 mm, helyenként ennél is több esett. 3-án mérséklődött az éles kontraszt, ám ekkor is nyugaton volt a hűvösebb. A Bükk alján, Egerben rekord enyhe volt az éjszaka, mindössze 21,4 fokig hűlt a levegő. A sok esőt követően megáradtak a folyók és patakok, I. fokú árvízvédelmi készültséget léptettek életbe a Rábán és a Murán. Ezen a napon a déli megyékben zivatarok pattantak ki, helyenként felhőszakadás is előfordult, Kaposváron utcákat árasztott el az esővíz. Eközben tetőzött a parlagfű koncentrációja. Szeptember első hétvégéjét felhők uralták, csak északon és északkeleten sütött ki hosszabb időre a nap, arra késő nyári meleg volt.

Somogyvámoson felhőtölcsért látott egyik észlelőnk. Ezután egy átmeneti köztes anticiklon leszálló légmozgásainak hatásaként a legtöbb helyen felszakadozott a felhőzet, kisütött a nap. 9-től azonban egy hazánkat elérő hullámzó frontrendszer következtében az ország nyugati kétharmadában borúsra, esősre fordult időjárásunk. Több hullámban, egyes helyeken huzamosabb ideig esett az eső, zápor, sőt helyenként jégesővel kísért zivatarok is előfordultak. A várható nagy mennyiségű esőzés miatt összeült az Országos Műszaki Irányító Törzs is, felkészülve az esetlegesen kialakuló árvizekre.

 

Az előrejelzéseknek megfelelően a soron következő hat nap bőséges esővel árasztotta el a Kárpát-medencét. A Dagmar névre keresztelt hideg légörvény több hullámban igen nagy nedvességtartalmú levegőt szállított fölénk, eleinte a Dunántúlon, majd a Duna vonalától keletre is sok eső esett. Az áradás Zalát sújtotta a legnagyobb mértékben. Lentiből mintegy 120 embert telepítettek ki, miután a lendvadedesi víztározóból átbukott a víz, és elöntötte a város egy részét. Az ár-és belvíz miatt számtalan utat és útszakaszt zártak le. A Rábán, a Dráván, a Murán és Principális-csatornán is nagy árhullám haladt le, egyes szakaszokon harmadfokú árvízvédelmi készültséget kellett elrendelni. 14-én Homokmégynél vélhetően egy tornádót örökített meg észlelőnk, károkról nem érkezett hír. 15-én Kecskemétnél tubát láttak. A fenti időszakban több helyen 100, helyenként 150 mm-nél is több eső esett. A nyitott Sió-zsilip ellenére is rekord magasságba emelkedett a Balaton vízszintje, az átlagos vízszint 134 cm volt. Az esős időből a legészakkeletibb tájak kimaradtak. A légörvény lassú távolodásával és megszűnésével lassan naposabbra fordult időjárásunk.

A nagy mennyiségű esőzés után a Murán és a Dráván rekord áradás haladt le, a Mura Letenyénél 554 cm-en tetőzött. Összesen 550 km-en kellett elrendelni árvízvédelmi készültséget. A kiderülő ég és a párás levegő együttes következményeként reggelente elszórtan ködfoltok képződtek, melyek a délelőtt folyamán mindenütt feloszlottak. Az olykor erősebben megnövekvő felhőzetből 20-ig csak helyenként alakult ki zápor vagy zivatar, 20-26 fokos délutáni hőmérsékletekkel késő nyári meleg volt jellemző.

21–én este aztán záporokkal, zivatarokkal hidegfront érkezett. Előbb a Dunántúlon, majd 22-én virradóra másutt is északnyugatira fordult és megerősödött a szél. Nyugaton nagyobb területen is jelentős – 20-30 mm – mennyiségű eső esett. Ennek ellenére a nyugat-dunántúli folyók lassan apadni kezdtek, az árvízvédelmi készültséget fokozatosan szüntették meg. A front mögött kiderült az ég amely kedvezett az erős éjszakai lehűlésnek, 24-én reggelre Nógrád megyében helyenként fagypont alá csökkent a hőmérséklet. A sokéves átlagnál néhány fokkal hűvösebb idő 25-re megenyhült, beköszöntött a vénasszonyok nyara. A nappali maximumok mind több helyen érték el vagy haladták meg a 20 fokot.

Ekkor azonban egy közeledő és egyben gyengülő hidegfront nyomán nyugat felől megnövekedett a felhőzet, a Dunántúlon záporok is kialakultak. A lassan távozó front mögött anticiklon épült fel, mely kedvezett az éjszakai pára-és ködfoltok képződésének. Főleg nyugaton maradt meg tartósabban a pára, illetve az alacsonyszintű felhőzet. Máshol a hónap utolsó napjaiban napsütés volt jellemző kellemesen enyhe levegővel. Sümeg váránál is a köd hullámzott, melyet webkameránk látványos felvételen örökített meg.

A számtalan látványos fotót köszönjük minden észlelőnknek!

 

« 2013 szeptember

Szerző: Bodrogi Attila
Megjelent: 2014.10.05 13:40


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

A tavalyi év volt a legmelegebb 1901 óta
2023 leghidegebb és legmelegebb napja: február 7. és augusztus 27.
Az idei volt a legmelegebb ősz a mérések kezdete óta