Ez történt novemberben

Hatalmas köddel köszöntött ránk utolsó őszi hónapunk, később azonban szinte nyári meleg lett. 25-re a hegyekbe megérkezett a szezon első hava.

A főváros térségében és a középső országrészben hatalmas köddel köszöntött ránk november, amely miatt Ferihegyen néhány repülőgép körözésre kényszerült. Az elmúlt napok borús, ködös időjárását követően megnőtt a szálló por koncentrációja, Budapesten és Salgótarjánban is szmogriadót rendeltek el. Az eddigi meghatározó anticiklon kissé eltávolodott tőlünk, a Brit-szigetek térségében örvénylő ciklon előoldalára kerültünk. Az egyre inkább megélénkülő, főleg a Dunántúlon megerősödő déli szél hatására kitisztult a levegő. 4-én reggel hőmérsékletbélileg kettészakadt országunk; amíg a szeles Dunántúlon mindössze 8-11 fok közé csökkent a hőmérséklet addig északkeleten néhol gyengén fagyott.

 

A következő napokban tovább fokozódott a melegedés, eltűntek az éjszakai fagyok. Sőt 6-án virradóra rekord enyhe volt az éjszaka, Pápán mindössze 14,7 fokig csökkent a hőmérséklet. A novemberi hőhullám azonban 7-én teljesedett ki, ekkor az Alföldön több helyen is majdnem nyári nap volt. Fülöpházán 24,6 fokos, rekord hőmérsékletet rögzítettek a műszerek. Ekkor egy gyengülő frontrendszer érkezett, a megnövekvő felhőzetből összességében csak a Nyugat-Dunántúlon esett számottevő mennyiségű eső. A gyakran felhős ég ezután tovább folytatódott, a középső és északi megyékben sűrű, tartósnak bizonyuló ködfoltok is képződtek.

 

A csillagászat mérföldkőhöz érkezett, a magyarok által is fejlesztett Rosetta nevű űrszonda leszállóegysége sikeresen landolt egy 510 millió kilométerre keringő üstökös felszínén. Mindeközben itthon a hónap közepéig lényeges változás nem történt. Gyakran és sok helyen volt erősen felhős, borongós idő, csak pár órára sütött ki a nap. Helyenként ködszitálás, gyenge eső is előfordult, számottevő mennyiségű csapadék sehol sem esett. A felhők ellenére országos átlagban 5-6 fokkal volt melegebb a sokéves átlagnál.

Ha nem is nagy, de némi változás következett be november második dekádjának végén. Az addigi anticiklon leépült, 18-án és 19-én egy kisebb ciklon vonult át felettünk. A ködfelhők táncát a megélénkülő szél vette át, rövidebb-hosszabb időre felszakadozott a felhőzet. Ugyanakkor gomolyfelhők képződtek, országszerte megnyíltak az ég csatornái. Az Alföldön kevés, máshol összesen 10-20 mm esett, sőt a déli megyékből zivatart is jeleztek észlelőink. Itt-ott jégeső is hullott, nyarat megszégyenítő dörgések is voltak. A ciklon távozása után az Északkelet-Európa felett található anticiklon hatása alá kerültünk, ismét egyre több helyen bezáródott a réteges ködfelhőzet, nyugaton voltak napos tájak. Keleti szomszédunknál, Erdélyben 21-én havazott, Gyergyószentmiklóson fehér tájra ébredhettek.

 

Az unalmas, nyomasztó időjárásnak egy nyugat, északnyugat felől közelítő frontzóna vetett véget, amely hazánkat 24-én az esti órákban érte el. Eső, a hegyekben havazás kezdődött, másnap virradóra az Északi-középhegység csúcsi fehérbe öltöztek. A Kékestetőn 7-8 cm-es hóréteg alakult ki, az arra kirándulókat tipikus téli táj fogadta. 10 mm-t meghaladó csapadék sehol sem esett. Átlag körüli hőmérsékleteket mérhettünk, ezért a magasabb csúcsokon a lehullott hó megmaradt. Északkeleten határozottabban (-2, -6 fok) is fagyott egy-egy reggelen.

 

A meteorológiai ősz utolsó napjaiban maradt a borús, ködös, helyenként ónos esővel tarkított időjárás, csak nyugaton és délnyugaton volt pár órás napsütés. Északkeleten 28-án reggelre vékony hólepel alakult ki. Az ismétlődő kisebb-nagyobb esők következtében a Körösök vidékén esett a legtöbb, mintegy 15-20 mm. December eleje is csapadékos időt ígért ónos esővel, néhol havazással...

 

A sok-sok szebbnél-szebb fotót ezúton köszönjük Észlelőniknek!

 

« 2013 november

Szerző: Bodrogi Attila
Megjelent: 2014.12.06 17:51


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

A tavalyi év volt a legmelegebb 1901 óta
2023 leghidegebb és legmelegebb napja: február 7. és augusztus 27.
Az idei volt a legmelegebb ősz a mérések kezdete óta