Ez történt márciusban

Gyakran napos, száraz idővel telt az év harmadik hónapja. A csapadék nagy része 7-én, illetve 23-án és 24-én esett.

Ragyogó napos idővel köszöntött be a meteorológiai tavasz, a hőmérsékletek ekkor országszerte 15 fok köré emelkedtek. Ezt követően dél felől megvastagodott a felhőzet, elszórtan az eső is eleredt, a sekély ciklonális mező következtében felhős napok következtek. Mindazonáltal a felhők ellenére is néhány fokkal melegebb volt az ebben iőszakban megszokottnál, a hangulatunkat befolyásolta negatívan a “nappali sötétség”. A meglehetősen enyhe telet követően szokatlanul korán indultak virágzásnak az egyes növények, a pollenterhelés ennek megfelelően korán emelkedésbe kezdett.

 

7-én reggelig tartott a felhős idő, e nap virradójára a Budapest-Kaposvár keskeny sávban – egy összeáramlási vonalban – jelentős mennyiségű eső esett. 7-én a Balaton átlagos vízszintje rekordmagasságba emelkedett, ekkor 129 cm-t mértek. Anticiklon került fölénk, ennek köszönhetően – 10-e kivételével – napokon keresztül zavartalan napsütésben volt részünk, hőérzetünket a megélénkülő szél rontotta. A napos, aránylag enyhe idő tovább kedvezett a pollenterhelés emelkedésének, elsősorban az éger, illetve a ciprus- és tiszafafélék virágporának mennyisége érte el a magas szintet.

 

A nappali órákban kellemes meleg levegőt, éjjelente csípős éjszakák váltották fel, 11-én virradóra országszerte fagypont alá csökkent a hőmérséklet, az Északi-Középhegységben és a Bakonyban -5, -7 fokot is mértek. A csendes, nyugodt időnek nemzeti ünnepünk napján egy gyors mozgású markáns hidegfront vetett véget. A front kora délután érte el az északi országrészt, majd pár óra alatt vágtázott át hazánkon. Délnyugat kivételével mindenütt megerősödött, viharossá fokozódott a szél; helyenként 100 km/h-át meghaladó széllökéseket regisztráltak másodperces szélmérőink, porviharok is kialakultak a hatalmas szélben.

 

Ezután is szeles maradt időjárásunk, az évszakhoz képest több fokkal melegebb volt. 19-én egy újabb hidegfront érkezett, a Széchenyi-hegyen 104 km/h-ás széllökést mértünk, míg az északkeleti vidéken zivatar tört ki. Az erős szél következtében Balatonszárszónál is kiöntött a Balaton. Az éjszakákon is szeles helyeken meglehetősen enyhék voltak az éjjelek, 17-én, 19-én és 20-án is rekord meleg volt hajnalonta Budapesten, 10 foknál sem volt hűvösebb. Időnként ugyan erősen megnövekedett a felhőzet, ám ezzel együtt is több órás napsütést élvezhettünk.

 

A napos, enyhe időnek a 23-án érkező frontzóna vetett véget. Ekkor a korábbiaknál nedvesebb és labilis rétegzettségű légtömegek érkeztek, szórványosan alakultak ki záporok, helyenként zivatarok. A frontrendszer a Kárpát-medence fölött hullámot vetett, 24 én a Duna vonalától keletre sokfelé esett az eső. A Tisza vonala mentén jelentős – 10-20 mm közötti – mennyiségű eső hullott, átlagos köré mérséklődtek hőmérsékletek. A hátunk mögött álló rendkívül enyhe tél miatt a szakemberek a szúnyogok és kullancsok hadával számoltak; a hosszan tartó és erősen fagyos időszakok elmaradása kedvezett életben maradásuknak, szaporodásuknak.

 

Március utolsó napjaiban többnyire napos, száraz idő volt jellemző, csupán a déli országrész felett volt olykor több felhő, egy tőlünk délre örvénylő ciklon szakadozott felhőzete nyúlt be fölénk. Ekkor helyenként egy-egy zápor is kialakult, számottevő mennyiség sehol sem esett.

Ezt leszámítva anticiklon határozta meg időjárásunkat. 28-án az északi megyékben a felkelő Nap sugarainak magasszintű felhőzeten megtörő fény több észlelőnknek is feltűnt, melléknapot fotóztak. Fokozatosan melegebb levegő került fölénk, ismét 5-6 fokkal haladta meg a napi középhőmérséklet a sokéves átlagot. Nagyjából két-három héttel korábban kezdtek virágozni a növények.

 

 

A fotókat Illakata, Kőnig Éva, Cs911, Kotyis Dávid, Császár Dániel, Bodrogi Attila, Pócsai Sándor, Nacsa Viktor, Perlaky Diána és Bakos Liza észlelőink valamint Facebook követőink készítették.

 

« 2013 március

Szerző: Bodrogi Attila
Megjelent: 2014.04.01 17:52


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Sosem volt még ilyen meleg a március, mint idén
Idén egy hónappal hamarabb zöldült ki a természet
Az idei március volt a legenyhébb 1901 óta