Ez történt júniusban

A hűvös kezdetet követően néhány napos hőhullámban volt részünk. A hónap második felére fordult csapadékosabbra időjárásunk.

A 2013-as júniushoz hasonlóan idén is hűvös idővel köszöntött be a nyár. Észak-északkelet felől áramlott be a hűvös levegő. Tovább rontotta hőérzetünket és hangulatunkat a sok felhő. Szerencsére nem tartott sokáig az őszt idéző időjárás, fokozatosan egyre több helyen sütött ki a nap és a kezdetben még szórványos kisebb esők, záporok is egész minimális területre korlátozódtak. 4-től aztán a napsütés került túlsúlyba, napról-napra magasabbra szökött fel a hőmérő higanyszála. Ezen a napon megmozdult a föld a Bükkben, 3,2-es erősségű földrengést regisztráltak a műszerek. Csapatunk kihasználva a nyugodalmas időt hőlégballonos porvadászaton járt, melyből megtudhattuk, hogy a mérés időpontjában kb. 450 m-es magasságtól csökkent jelentős mértékben az ultrafinom részecskék száma.

 

Idei első hőhullám, tiszavirágzás

A melegedés tehát nem torpant meg, sőt! A napok előrehaladtával egy anticiklon peremén dél, délnyugat felől egyre melegebb légtömegek érkeztek fölénk. Enyhévé váltak az éjjelek, míg délutánonként 30-34 fok közé melegedett fel a levegő. Az idei első hőhullám 10-én érte el csúcspontját, ekkor Budapesten 36,3 fokkal megdőlt a nap rekord. Országos szinten azonban Körösszakálon volt a legmelegebb, ott 36,5 fokot mértek. Ekkor egy gyenge hidegfront hatásaként északon, északkeleten, valamint az Alföld egyes vidékein zivatarok hoztak felfrissülést.

 

12-én, egy másik, ugyancsak gyenge hidegfront érkezett térségünkbe. Ezúttal is északon és keleten voltak elszórtan zivatarok, Miskolcon volt a legnagyobb felhőszakadás. Ezután napról-napra csökkent a nappali felmelegedés, míg az éjszakák már felfrissülést hoztak, átlagosra hűlt a levegő. A napsütést a nappal képződő gomolyfelhők zavarták, helyenként egy-egy zápor is előfordult. A korábbi évektől eltérően idén hamarabb lehettünk szemtanúi a tiszavirágzásnak.

 

16-án és 17-én egy mediterrán ciklon felhőzete sodródott fölénk, amelyből az ország déli megyéiben több helyen volt kisebb, időszakos eső, elszórtan zápor és zivatar. A ciklon távozásával is maradt a mérsékelten meleg, de immáron naposabb idő. A 20-án virradóra érkező hidegfront szakadozott felhőzetéből sem hullott számottevő mennyiségű csapadék. A feltámadó szélben csupán az ország északkeleti tájain volt a zivatarokból lokálisan 10 mm-t elérő vagy azt meghaladó mennyiségű eső.

 

Kisebb szupercella, konvektív rendszer

A következő pár napban többnyire kevés volt a felhőzet, sokat sütött a nap, csak 23-án virradóra vonultak át felettünk helyenként zivatarok. A Balaton-Szeged vonalban kisebb szupercella haladt el. 24-én az országban sok helyen zivatarok robajára ébredhettünk, az előző nap estéjén nyugat felől egy konvektív rendszer lépett be hazánkba.A Balatonnál elképesztő villámparádét rögzítettek kameráink. A rendszert több megyényi területen jelentősebb csapadék is kísérte. A változékonyság ezzel nem ért véget, 25-én az ország déli felében csaknem egész nap szakadt az eső, sőt elszórtan zivatar is kialakult. Itt 20-30 mm esett, míg északon egyetlen csepp sem hullott. A Kendig-csúcsi webkameránk egy zivatar érkezésekor világvége felhőket rögzített. A határon túl, Szerbiában viszont igen heves zivatarok, szupercellák söpörtek végig. Lazarevac közelében tornádó pusztított, a forgószél kamionokat döntött fel, házakat rongált meg.

 

Éjszakai viharok, lehűlés

26-tól megnyugodott időjárásunk, anticiklonális hatások lettek úrrá. Emiatt mindenütt kisütött a nap, de 27-én és 28-án is több helyen 10 fok alá süllyedt a hőmérséklet hajnalra. Egy közeledő frontzóna előterében erősödött a déli áramlás, mely egyre melegebb levegőt szállított fölénk. A frontzóna 29-én az esti, éjszakai órákban érkezett meg. Ekkor a kb. a Balaton-Heves megye aránylag szélesebb sávjában sokfelé pattantak ki zivatarok. Az éjszakai viharok a főváros lakóit sem hagyták aludni, sok-sok villámot rögzítettek műszereink, észlelőink ezek közül többet is megörökítettek. Lassan haladt keresztül a hidegfront, 30-án az ország nyugati és keleti megyéi között 15 fokos hőmérséklet-kontraszt alakult. Ekkor már csak a Tiszántúlon voltak zivatarok, de hevesebb kimenetelű egyik sem volt.

 

A fotókat Tóth Gábor Gyula, Bakos Liza, Pócsai Sándor, Szőke Gábor, Rippel Erik, Lévai Péter, Szebellédi Tündi, Sárosi Kati, Vida90 és Kareszc észlelőink, valamint követőink készítették.

 

« 2013 június

Szerző: Bodrogi Attila
Megjelent: 2014.07.03 11:08


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

A tavalyi év volt a legmelegebb 1901 óta
2023 leghidegebb és legmelegebb napja: február 7. és augusztus 27.
Az idei volt a legmelegebb ősz a mérések kezdete óta