Ez történt júliusban

Az elmúlt száz év legcsapadékosabb júliusai közé fog tartozni az idei, a felhőszakadásokból egyes tájakon 200 mm-nél is több esett.

Július első hidegfrontjára nem kellett sokat várni. 2-án este a Dunántúl nyugati felén, majd az éjszaka folyamán keletebbre, illetve északon is zivatarok törtek ki a front nyomán. Napközben aztán nyugat felől felszakadozott a felhőzet. Nyugaton és északon esett jelentősebb – 10 mm feletti – mennyiségű eső. Nem esett vissza a hőmérséklet, maradt az átlagosan meleg idő. 3-án este és 4-én hajnalban több szerencsés olvasónk éjszakai világító felhőket kapott lencsevégre, látványos felvételek készültek. 4-től erősödő déli áramlással afrikai eredetű, a korábbinál jó néhány fokkal melegebb légtömegek érkeztek fölénk. Melegebbé váltak az éjszakák, a nappali csúcshőmérsékletek pedig egyre inkább meghaladták a 30 fokot.

 

 

Országos viszonylatban a kánikula 7-én tetőzött, hét megyére másodfokú hőségriasztást adtak ki. 8-án egy délnyugat felől érkező hidegfront vetett véget a hőségnek, délnyugaton már hajnalban zivatarokra ébredhettünk. A nap folyamán a júliusi eleji viharok átterjedtek más égtájak felé, legkésőbb északkeleten frissült fel a levegő. A felhőszakadással, olykor erős széllökésekkel kísért zivatarokból másnap sem volt hiány, Debrecenben tubát láttak, míg máshol egy-két óra leforgása alatt 20-40 mm esett. 10-én újabb zivatarok érkeztek, Baján szupercella söpört át. Több helyen elképesztő felhőstruktúrával vonultak el aviharok, ezúttal az ország déli megyéi kaptak jelentős mennyiségű csapadékot. A kedvezőtlenre fordult időjárás miatt második alkalommal is elhalasztották a Balaton-átúszást. Mindeközben Szombathelynél egy érdekes jelenségre figyelhettünk fel, lyukfelhőt fotóztak.

 

 

A következő napokban némileg jobbra fordult időjárásunk, ugyanakkor az igazán kellemes nyaralóidő nem tért vissza. A délelőtti sok napsütést követően délutánonként többfelé megnövekedett a gomolyfelhőzet és szórványosan záporok, zivatarok alakultak ki, melyek az éjjelek folyamán „elültek”. 11-én az egyik erősebb cellát kísérő felhőszakadást követően Budapest több kerültében hömpölygött a víz. Szerencsére 12-én este általában kevés volt a felhő felettünk, így zavartalanul gyönyörködhettünk a szuperholdban. 13-án ismét erőteljesebb volt a gomolyképződés, zivatarok kényszerítették a napozókat védett helyre.

 

20-ig egy fokkal még kevesebb helyen voltak záporok, zivatarok, ebből tulajdonképpen csak a 17-e volt kivétel. Ekkor átmenetileg a kissé nedvesebb és labilisabb levegő hatására az ország több pontján – nagyobb számmal északon – felhőszakadássalsért zivatarok hoztak felfrissülést. A soron következő hétvégén ugyanakkor csaknem zavartalan napsütés volt jellemző. Az egyre melegebb miatt hőségriadót rendeltek el, 20-án és 21-én tetőzött a kánikula, helyenként közel 35 fokot mértek. Olvasóinkban felmerült a kérdés hol marad a felhőtlen nyár, igyekeztünk kielégítő választ adni rá.

Ezzel tehát ismét változékony időszak kezdődött, 21-én szórványos zivatarok hoztak felfrissülést a kánikulát követően. A Balaton és a Hajdúság felett is tubát láttak. A főváros térségében intenzív és huzamosabb ideig tartó esőzés volt, az agglomerációban sokfelé 50-70 mm esett egyetlen egy nap alatt. 23-án a Balatonra látványos felhőzettel érkezett egy vihar, heves kísérőjelenség nem kísérte. A soron következő két napban főleg északon és északkeleten voltak záporok, zivatarok; ettől függetlenül azonban a napos, gomolyfelhős, kánikulai idő volt jellemző.

 

 

A nyár második hónapjának vége is a változékonyság jegyében telt. Végig sekély ciklonális mező és részben hazánk érintésével elhaladó hideg légörvény határozta meg időjárásunkat. A meleg, fülledt, labilis légrétegzettségű levegő kedvező feltételekkel szolgált a sorozatos záporok, zivatarok kialakulásának. Az első komoly események 27-én következtek be. Ekkor már délelőtt a földet érintették a felhők, majd még több helyen törtek ki zivatarok, melyeket felhőszakadás és viharos széllökések kísértek. Szeged belvárosa az esti zivatar után a lagúnák városává vált, 93 mm zúdult le aznap. 28-án ugyan kevesebb helyen, de meglepetésszerűen öntöztek az égiek. 29 én egy kisebb, de annál erősebb zivatarcella áthaladását követően Újpesten az autók tengelyig ért a víz. A Borsod-Abaúj-Zemplén megyében található Alsóbereckiben minden bizonnyal tornádó söpört végig, gyökerestől dőltek ki a fák, háztetők tűntek el. A hónap utolsó vihara 30-án csapott le országunkra, egy zivatarlánc haladt át hazánk nyugati felén. Nyugaton és a Balatonon intenzív felhőszakadás és erős villámtevékenység kíséretében érkeztek a zivatarok. A legnagyobb vihar Kisbéren söpört át, 3-4 centis jégdarabok hullottak ott, Zalában pedig özönvízszerű esőzés volt.

 

Szerző: Bodrogi Attila
Megjelent: 2014.08.03 12:29


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

A tavalyi év volt a legmelegebb 1901 óta
2023 leghidegebb és legmelegebb napja: február 7. és augusztus 27.
Az idei volt a legmelegebb ősz a mérések kezdete óta